Szmog és veszett kutyák a turisták ellen

Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek felméréseiből kiderül, hogy alig akad az utazók között néhány, aki tájékozódik nyaralóhelye beutazási feltételeiről, helyi szokásairól, jogi sajátosságairól, vagy az aktuális  járványhelyzetről. Pedig a járványügyi tájékozatlanság akár tragikus véget is vethet a nyaralásnak. A mostani feketelistán szereplő országok mindegyike kedvelt úti cél.
Vágólapra másolva!

Még akkor is érdemes előre tájékozódni, ha úgy gondoljuk, hogy az úti célunk fejlett ország és utazásunk semmilyen kockázatot nem rejthet magában. A Külügyminisztérium honlapján, kontinensenként csoportosítva olvashatók az egyes országokra és térségekre vonatkozó utazási tanácsok. Az aktuális virológiai helyzetről az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában, illetve az ÁNTSZ-nél javasolt érdeklődni.-

Járvány tombol Balin is: több vakcina kellene

Az indonéz kormány elrendelte az összes Balin élő kutya beoltását, hogy megfékezze a szigeten tomboló veszettségi járványt, amelynek következtében hetvenhatan haltak meg az utóbbi két évben. A hatóságok közlése szerint csak az idén, az első hét hónapban 34 ezer embert haraptak meg kutyák a nyugati turisták körében népszerű szigeten. Ősz végén megkezdik a tömeges beoltását, de addig fokozott figyelmet kérnek a turistáktól.

Még mindig több százezer állat kóborol, amely nem kapta meg a vakcinát. Mintegy 200 csapatot szerveztünk és összesen 700 faluban dolgozunk egy időben - mondta Putu Sumantra, a bali állattenyésztési hivatal vezetője.

Forrás: [origo]

Szemben Indonézia más, iszlám többségű területeivel, ahol nem szokás kutyát tartani, a főleg hinduk lakta szigeten általános a négylábúak jelenléte: nemcsak a házi kedvencek száma tetemes, hanem a kóbor állatoké is. A kutyák mindenütt, a piacokon, az éttermek környékén, az utcákon és a strandokon is csatangolnak, de jelenlétükkel eddig nem zavartak senkit, és többnyire jámbornak mutatkoztak. A helyiek azért sem bántják az állatokat, mert hitük szerint a kutyák a mennybe juttatják őket.

A támadások gyakoribbá válása aggodalommal tölt el minket. Több veszettség elleni vakcinára van szükségünk - mondta Sumantra. Valószínűleg a kevés oltóanyag lehet az oka annak is, hogy csak idén 20 ezer négylábút altattak el. A veszettség eddigi áldozatainak száma 76. Ausztrália és az Egyesült Államok már figyelmeztette a turistákat a járvány elterjedtségére, és megelőző oltást javasolt minden Balira készülő utazónak.

Megfontolandók a moszkvai utak: hőség és szmog

Oroszország európai részén június közepe óta soha nem látott meleg, 35-40 C fok, valamint teljes szárazság uralkodik. Az eddig mért valamennyi meteorológiai csúcsadat - nem csak napi átlagban, de abszolút értékben is - megdőlt.

A szárazság miatt hónapokkal ezelőtt begyulladtak a Moszkva környéki tőzegtelepek, melyek nem lánggal égnek, hanem a föld alatt izzanak és jellegzetes szagú füstöt ontanak. A helyzetet súlyosbítja, hogy Moszkvát megközelítették az egész Közép-Oroszországot sújtó, közel kétszázezer hektárra kiterjedő erdőtüzek is.

Forrás: AFP

Augusztus elején Moszkvát beborította a tömény tőzegfüst, amely eleinte még néha felszakadt, de később állandóvá vált. A füst sűrűsége naponta és napszakonként változik. A moszkvai tisztifőorvos azt tanácsolata, hogy aki teheti, utazzon el a városból. Ha valakinek mégis halaszthatatlan ügye lenne az orosz fővárosban, az lehetőleg ne tartózkodjon az utcán, használjon nedves maszkot, kerülje a szabadban végzett fizikai munkát a sportolást és minden szabadidős sporttevékenységet. Fontos a sok folyadék /lehetőleg víz/ fogyasztása az alkoholfogyasztás viszont kerülendő.

Kanyarójárvány Görögországban és Franciaországban

Az ANTSZ honlapján tájékoztatja az utazókat arról, hogy bár beutazási tilalom nincs, de a szezon végéig számolni kell a kanyaró veszélyével Görögországban és Franciaországban is. A nyári időszak ugyanis kedvez a vírus cirkulációjának. Görögországban január és július között 125 igazolt kanyaró megbetegedést regisztráltak.

Forrás: AFP

Franciaországban január és május között csaknem kétezren fertőződtek meg. A francia egészségügyi hatóság megítélése szerint a járvány annak következménye, hogy a gyermekek körében a kanyaró-oltásban részesültek aránya nem éri el azt az optimális szintet.

Idehaza 1969-ben kezdődött meg a kanyaró elleni kötelező immunizálás, így Magyarországon csaknem teljes körű a védettség. A legnagyobb veszélynek az oltatlan gyermekek vannak kitéve, ezért a 15 hónaposnál fiatalabb, kanyaró ellen még nem immunizált gyermekekkel nem javasolt nemzetközi utazást tervezni. Az anyai immunitás ugyan a csecsemő életének első hónapjaiban védelmet nyújthat a betegség ellen, de ez maximum hat hónap után megszűnik - írja honlapján az ANTSZ.

Sz.K.