Kétszáz éve folyik a sör Münchenben

Vágólapra másolva!
A kezdetben sportversenyként ismert Oktoberfest csak a XIX. században kezdett el hasonlítani a ma ismert népünnepre. A lóversenyek, libikókák és sorsjegyárusok helyét fokozatosan átvette a sör a kolbász és a grillcsirke. München idén jubileumi sörrel, ünnepi idegenvezetéssel, a régi időket idéző vurstlival, lóversennyel és korabeli fogásokkal készül. A világ legnagyobb népünnepe idén 200 éves.
Vágólapra másolva!

Mi volt eddig, és mi lesz az idén?

1810-ben, a Bajor királyság megalakulását követő negyedik évben, a koronaherceg Lajos, és Therese von Sachsen-Hildburghausen hercegnő egybekelt. A lakodalom öt napig tartott, ami az uralkodóház megszületésének ünnepe is volt egyben. A népünnepélynek nevezett belvárosi vigadalom egy lóversennyel zárult, amelyet München kapui előtt elterülő réten rendeztek meg. A rét a menyasszony tiszteletére a Theresens-Wiese nevet kapta. A mai napig is ez tér-ahogy a müncheniek mondják, a die Wiesen biztosítja a helyszínt az évente megrendezett Oktoberfestnek. I Lajos és újdonsült felesége úgy határozott, hogy a nézők nagy örömére szolgáló lóversenyt a következő évben újra megrendezik. Ezzel tulajdonképpen le is tették az Oktoberfest hagyományának alapkövét. Ennek idén pontosan 200 éve.

Forrás: AFP

Ingyenes lesz a belépés a kulturális programokra, felolvasóestekre, kabarékra és a Herzkasperl-sátorban szervezett népzenei és egyéb koncertekre. A történelmi fesztiválsátorban a hagyományőrzők készülnek néptánccal, ostorcsattogtatással, de tradicionális bajor fúvószenekarokkal is bulizhatunk.

A szervezők olyan programokban is gondolkodtak, amelyekkel úgy ünnepelhetünk, mint 200 évvel ezelőtt. Kóstolhatunk például olyan klasszikus müncheni ételeket, mint a Böfflam (lassú tűzön főtt marhahús), vagy a Rumfortsuppe (leves szerű, sűrű egytálétel zöldségekkel).

Forrás: AFP

A legtöbben nyilván annak a sörnek az ízére lesznek kíváncsiak, amelyet külön az évfordulóra főznek, és amelyet kizárólag a jubileumi ünnepségen csapolnak majd.

A fesztiválrajongóknak tanácsos még józanul kipróbálni a high-tech hullámvasutakat. A Olympia Looping és a Star Flyer remek mókának ígérkezik. Akik komótosabban mulatnának és belefeledkeznének a 200 évvel ezelőtti hangulatba, azok a fesztivál ideje alatt minden nap nosztalgia körhintázhatnak és komédiásokkal szórakozhatnak. A nagy ringben naponta kétszer lóversenyt is rendeznek. A vendégek a tribünről figyelhetik a futamot, miközben megismerkedhetnek a hagyományokkal, a népviselettel és a néptáncokkal is. A szervezők nagy röhögésre és még nagyobb tömegre számítanak a Chapiteau cirkuszsátorban, ahol a történelmi velodrom (kerékpárpálya) ügyességi versenyein, vicces kerékpárokon lehet karikázni, illetve ügyességi versenyekre jelentkezni.

Forrás: AFP

...és ezzel még nincs vége

A Müncheni városi múzeum (Stadtmuseum) "Oktoberfest 1810 - 2010" című kiállítása már egy ideje látogatható. Az október 31-ig látható tárlat életre kelti az Oktoberfest 200 éves történelmét, és összeköti az 1810-es októberi ünnepséget a mai ünneppel. A kiállított tárgyak mindegyike valamilyen szerepet játszott a "rét" történetében. Kiállítják a hercegnő esküvői ruháját, ringlispílorgonákat, hullámvasút-modelleket, festményeket, grafikákat, fotókat és filmeket.

A hivatalos müncheni idegenvezetők az Oktoberfest-jubileum alkalmából másfél órás különleges vezetett túrát kínálnak csoportoknak a jubileumi ünnepség területén, a Theresienwiese déli részén. A speciális túrát a müncheni turisztikai hivatalnál lehet foglalni.

Forrás: AFP

Szállás: csalókák az árak, érdemes jól körülnézni

A magánszálláshelyek gyakran drágábbak a szállodai szobáknál. Az online hirdetési oldalakon találni 70 eurós éjszakánkénti árat is, de csak egy földre helyezett új matraccal tudnak szolgálni. A kedvezőtlen környék nem feltétlenül probléma. A fesztivál hivatalos oldalán találunk olyan bérbeadót, aki a biciklijét is kölcsönadja, mert a lakása olyan helyen található, ahol busz pont nem jár, gyalog viszont messze esik a Die Wiesn-től.

A szemfülesebb lakástulajdonosok saját weboldallal készülnek. Ezek a szobák azonban már többnyire májusban elkelnek. Általában 50-70 eurós kauciót kérnek, amit természetesen visszaadnak távozáskor. Még lehet próbálkozni a magánszállásadóknál, mert léteznek 35-40 eurós éjszakánkénti árak is, és a tulajdonosok az elmúlt években elég rugalmasnak mutatkoztak. Lehetett velük egyezkedni, és például reggelit, vagy reptéri transzfert kérni.

Forrás: AFP

Az IB Youth Hostelben többféle lehetőség kínálkozik akár társasággal, akár kettesben érkeznénk. 2-4 5-6-7 ágyas szobák közös, illetve privát fürdőszobával, 26 és 66 eurós áron foglalhatók. Érdemes azonban figyelni az árlistát, mert ugyanebben a hostelben az Oktoberfest idejére más díjszabás vonatkozik. Szeptember 17-től október 3-ig 45 és 102 euró között mozognak az árak. Választhatunk Bed&Breakfast, félpanziós és teljes ellátást kínáló csomagokból is.

Összességében ár-érték arányban úgy tűnik, hogy jobban megérik a 30 euró fölötti szállodai szobák, mert mégsem tömegszállások és a komfortfokozat is lényegesen jobb. A legolcsóbb háromcsillagosok körülbelül 35-40 euróba kerülnek.

Sz. K.