Amerika muzsikáló városai

Vágólapra másolva!
Amerika legmuzikálisabb városaiban ma már egész iparágak épültek a zenei irányzatokra. Tematikus hotelek, városnéző séták, hajókirándulások, klub-, stúdió- és bárlátogatások várják a kontinens zenei gyökerei után érdeklődő turistákat.
Vágólapra másolva!

Amerikában a háború után szinte minden évtizedben születtek újabb és újabb zenei stílusok. Egymásból és egymás oldalvizén fejlődtek tovább. Nemcsak meghatározták az adott kort, de egyben irányt is mutattak a következő évtizedek irányzatainak. A kialakulásuk általában egy-egy nagyvároshoz, sőt nemritkán egy - egy városi klubhoz kötődött. Ez a folyamat még a kilencvenes évek elején is tartott. Los Angeles és a Sunset Boulevard könnyed dallamos glamrockját például minden elsöprő erővel mosta el a seattle-i grunge hulláma. Néhány évvel később a takaros, de annál unalmasabb nyugati parti metropoliszok elővárosi garázsaiban tekerték feljebb a potmétereket. Bakersfieldben, Sacramentóban, Oaklandban újára indult a hip-hop elemekkel operáló numetal. De mi történt mindezek előtt Detroit, Memphis, Chicago és Nashville bárjaiban?

Detroit: bűnös, de sokoldalú

A bűnös városként is ismert Detroitban, ahol nemritkán deszkákkal szögelik be a boltok ajtaját hétvégére, ma minden iskolásnak rap bandája van. Itt Eminem a példakép. Mindazonáltal "Motown" a zenei szempontból egyik legsokoldalúbb város.

Forrás: [origo]
United Artists Theater

Detroitban az 50-es évektől kezdve a rockabillytől a R&B-n át hardcore-ig minden zenei irányzat képviseltette magát. A stílusok nem csak egyszerűen jelen voltak és vannak a városban, hanem olyan világklasszisokkal ajándékozták meg a zenerajongókat, mint Bill Haley, Ella Fitzgerald, Iggy Pop, The Eagles, Della Reesee, Madonna, és Kid Rock.

Detroit zenei hagyományai a Black Bottom nevű, akkoriban gyéren kivilágított, koszos keleti negyedben bújnak. A városrész külön Soho-ja a Paradise Valley, ahol zenészek, írók, énekesek mulatták az időt. A Hastings Street mentén található bárokban, főleg a Horseshoe-ban és Club Fiestában találkoztak.

Mivel a hatvanas évek városrendezési terveinek keretében a Black Bottom-ot teljes egészében lebontották, a turisták ma már csak a régi épületek helyén álló Lafayette Parkban sétálgathatnak illetve a Paradise Valley-ben (már ami megmaradt belőle) bóklászhatnak. Kárpótlásképpen a Soulful Detroit nevű stúdió-túrát kínálja a város az érdeklődőknek.

Forrás: [origo]
A Motown records egykori központja

A zenei sikerek hatására az ötvenes években virágzottak és gombamód szaporodtak a lemezkiadók és a hangstúdiók. Közülük is a leghíresebb a Motown Records, mert a hozzá szerződött sztároknak (Stevie Wonder, Jackson 5, Temptations, Diana Ross) olyan egyedi hangzást alakítottak ki, amelyet mai napig csak Motown Soundként emlegetnek. Kétsávos keverők, és szalagos magnók mellett a United Sound System, és a Tera Shrima stúdió egykori hangmérnökei is mesélnek az ott folyó munkáról.

Chicago: gospellt hozott a déli szél

A gyapotföldekről egykoron elvándorolt rabszolgák leszármazottai a városokban kerestek megélhetést és új életet. A felszabadítottak ezrével érkeztek az Ohio folyón, amelyen régebben a rabszolgaszöktetés sem volt ritka. Vallásos énekeiket, munkadalaikat magukkal hozták, így terjedhetett el a nagyvárosokban a gospell. A városi gospell ugyanúgy a hit fontosságát, Jézus hatalmát és a vallásos emberek erejét hivatott hirdetni. Akik jövő év tavaszán terveznének chicagói utat, azok elsők között láthatják és hallhatják a Chicago Gospel Music Heritage múzeum közel 600 darabos tárlatát, illetve zenei anyagát.

Forrás: [origo]
Az Apollo színház

Chicago mellett szinte minden nagyvárosban találunk gospell közösséget, illetve olyan baptista templomot, ahol vasárnaponként dalra fakadnak a hívek. New Yorkban azonban nem kell keresgélni. Itt a városi séták között kínálják a harlemi gospell túrát. Ezek a négy-hatórás barangolások tulajdonképpen egész napos elfoglaltságot jelentenek. A 100 dolláros árba egy könnyű ebéd is beletartozik. A turistákat elvezetik az Apollo színházhoz, a Cotton Clubhoz, a Schomburg centerhez, az Abyssinian Baptista templomhoz, a Sugar Hill-hez, a 125. utcához - ahol Duke Ellington is lakott -, és néhány kisebb közösséghez, akik a városi gospell színpadok aktív fellépői. A gospell máig tartó sikeréhez nagyban hozzájárul az is, hogy bár a szövegek gyakran bánatról szólnak, maguk a dalok mégis vidámak. Ahogy a zeneértők mondják, a gospell maga a "megváltás boldogsága".

Nashville: bendzsó és steak

Az Egyesült Államok déli részére költözött skót és ír bevándorlók saját népzenéjüket az általuk hallott helyi blues-zal keverték. Az így született country ma az ország egyik legnépszerűbb zenei stílusa, amelyet közel 3 ezer rádióállomás sugároz, de van saját tévé csatornája és legalább egy tucat díjátadó ünnepsége.

Forrás: [origo]
A Tootsie Lounge Nashville-ben

A legjobb nashville-i bárokban és country klubokban, mint amilyen a Whitehorse Saloon és a Tootsie's Orchid Lounge a táncórák mellé tányérról lelógó méretes steak-et és könnyű amerikai söröket kínálnak.

Forrás: [origo]
A Country Music Hall of Fame

Érdemes felkeresni a Country Zene Hírességeinek Csarnokát (Country Music Hall of Fame) és a Grand Ole Opry House-t. A 4 ezer férőhelyes country stadion vezetése újabban hajóutakat is szervez,(1000-2500 dollár) de nem a Cumberland folyón, hanem a karibi vizeken. Az óceánjáró utazóközönségét minden este country sztárok szórakoztatják.

Memphis: Rock n' Roll

A Nashville-től alig háromórányi autóútra található Memphisben szintén a bluesban gyökerező, de egészen más zenei kalandokban lehet részünk. Tennessee állam legnagyobb városa a Mississippi folyó partja mentén a Rock'n Roll otthona. A város hat hivatalos városnéző programjából négy kifejezetten zenével kapcsolatos.

Forrás: [origo]
Memphis Beale Street

A Backbeat Tour keretében mutatják be a Beale Street legismertebb mulatóit és azokat a bárokat, amelyekhez érdekes sztorik fűződnek. A kilencven perces Sun/Stax Tour a legendás Sun Stúdióhoz vezet, ahonnan olyan híres zenészek karrierje indult el, mint Johnny Cash, Elvis, vagy Jerry Lee Lewis.

Forrás: [origo]
A Sun stúdió

Szinte zarándokhelynek számít a városban Elvis egykori otthona, Graceland. Elvis relikviákat, Elvishez fűződő régi történeteket és a sztár kedvenc helyeit, illetve lakását a Hound Dog Tour keretében ismerhető meg.

Forrás: [origo]
Graceland

A gracelandi házzal szemközt üzemelő Heartbreak Hotelben alig akad szabad szoba. Sikere az Elvis stílusában berendezett szobákban, az éjjel-nappal Elvis dalokat sugárzó tévékben, és a gracelandi házra nyíló kilátásban rejlik, és persze abban a legendában, amely Elvis korai sikereihez tartozó Heartbreak Hotel című dalból ismerünk.

Sz.K.