Négycsillagos horvát nyaralás delfinekkel, vörösborral

Vágólapra másolva!
Horvátországot a kempingek és családi apartmanok felől már jól ismerjük. De vajon mi a helyzet a magasabb kategóriájú szálláshelyekkel? A tengerparti négycsillagos kínálatokból akár még az idei szezonra is válogathatunk.
Vágólapra másolva!

Krk: az álomsziget

Az 5 csillagos Novi Spa Hotels & Resort Krk szigetén a Kvarner-öbölben fekszik. Semmi nagyzolás, semmi flanc: pasztellszínű falak, vízkék kanapék, deszkapallós napozóstég, és az adriai napfényben tört fehéren is vakító vászon napellenzők találhatók az elmaradhatatlan formatervezett nyugágyakkal és a gondosan összehengergetett strandlepedőkkel.

A szállodában átriumos uszoda valamint10 négyzetméteres wellness részleg is található. 265 szobájában csatlakozhatunk a világhálóhoz, ingyen gyerekágyat igényelhetünk 3 éves korig. Jó hír, hogy még 7 nappal az érkezés előtt is felár nélkül visszamondható a foglalás. A kétágyas szoba augusztusra 248 euró, de a négyágyas 378 euróért jobban megéri.

Krk a legnagyobb horvátországi sziget, mintegy 410 négyzetkilométeren helyezkedik el, a területén található 68 településen 16 ezer lakos él. A szigethez 20 kisebb nagyobb szigetecske és zátony tartozik és érdekesség, hogy ezen a talpalatnyi földdarabon két tó, és három kisebb folyó is található.

Losinj: gyógyklíma és delfinek

Szálláshelyekben bővelkedő sziget, amelynek mediterrán vegetációját főként örökzöldek jelentik, idén is mesés nyaralást ígér. A fenyvesek által párologtatott illóolajok, és a tenger sós levegője miatt rengeteg asztmás beteg látogatja a szigetet egész évben.

A gyógyklíma mellett a legnagyobb vonzerő a körülbelül 150 egyedből álló palackorrú delfinkolónia. Az állatraj nemcsak egyszerű turistalátványosság, hanem élő bizonyítéka az észak-adriai vizek páratlan tisztaságának.

Mali Losinjban minden év augusztus 5-én rendezik a Delfin-napot, ahol ismeretterjesztő filmeket vetítenek, és a természetvédelmi szakemberek a faj megóvására buzdítják a kirándulókat. Ami szálláshelyeket illeti, kimagaslóan jóra értékelik a turisták a négycsillagos Mare Mare Suite-ot.

A városi panziókra hajazó külső elsőre megtévesztő lehet. Aggódni azonban nincs mitől, a négycsillagos ezúttal is jogos. A management továbbra is a feng-sui szigorú szabályai szerint rendezgeti a dísz és használati tárgyakat az asztalokon és a pultokon és kényelmi szolgáltatások egész sorával készül idén is. Például naponta kétszer indítanak a strandjáratot a partra, de választhatunk túracsomagot, sőt fogászati csomagot is. Augusztusban 130 euró egy éjszaka.

Tribunj: pizzát enni vétek

A Hotel Duje klasszikus négycsillagos egyen szálló, a megszokott apró mintás szőnyegpadlóval. Ám a turisták értékelése szerint, a makulátlan tisztaság, a vendégszeretet és a kiváló halételek ebben a szezonban is biztos sikert hozhatnak.

Tribunjban nemcsak a félpanzósok sietnek reggelente a kikötőhöz, és a promenádhoz közel eső kisboltokba, hanem a nagy szállodák, így Hotel Duje séfjei is. A hajnalban érkező halászok napfelkeltére már eladják az aznapi fogást.

Ma már a tenger kincseinek egyik legnagyobb felvásárlói a parton sorakozó közeli vagy távoli nagy szállodák, amelyek nemcsak halat, de kiváló minőségű - szintén az itteni vizekből származó - kagylót és rákot kínálnak az étlapokon. A turisták hagyományosan az egyik legrégebbi tribunji recept szerint készült helyi specialitást, a polentás halpörköltet kóstolják, illetve próbálják elkészíteni a legszívesebben.

Crikvenica: ötcsillagos luxus akár 80 euróért

Az autópályán a dramalji lehajtótól csak 2 km-t kell megtennünk, onnan az 5700 lelket számláló Crikvenica város központjáig körülbelül még egyszer ennyit. Crikvenica felkapott üdülőhely csak az 1890-es években lett, miután 1888-ban megnyílt az első strand, 1891-ben pedig az első szálloda. Crikvenica valójában egykor gyógyüdülőnek épült és tulajdonképpen máig megtartotta ezt a jellegét.

A tipikus műemlék-sárga Hotel Therapia - amely az osztrák Falkensteiner csoport tagja - esténként pazar megvilágítást kap. 150 méterre a homokos parttól a szálloda kínáltában a különböző kényeztető és gyógykezelésekre helyezik a hangsúlyt. Még a szobákhoz tartozó fürdőszobák méterét is meglehetősen tágasra építették és a beszerelt masszázskádak is többfunkciósak. Augusztusban párok akár 80 euróért is megszállhatnak.

Trogir, Közép-Dalmácia legszebb városa

Apartmanház a lehető legritkábban kap három csillagosnál magasabb minősítést. A trogiri Villa Lavandula azonban a Saldun partszakaszon egészen kitett magáért hogy magas minősítést szerezzen. Gyógytornász és masszőr is dolgozik a wellness-részlegen, ahol jakuzziban is mártózhatnak a vendégek.

A tulajdonosoknak összesen öt szobáról kell gondoskodniuk, ezért marad idejük egynapos kirándulások és búvároktatás szervezésére is. Szezonon kívül érkezőket olívaszüretre várják.

A wifi és a parkolás ingyenes és bizonyos feltételekkel a foglalástörlés is. Szezon végén 130 euró egy éjszaka. Trogir sokak szerint Közép-Dalmácia legszebb városa, ahogy az utazók mondják egy kőbe vésett mese. Itt a nincs 300 esztendősnél fiatalabb ház, ezért a város szinte minden utcáját érdemes bejárni.

Hvar: rozmaring illat és bor

A négycsillagos Amfora Hvar Grand Beach Resort főleg a közös helységeinek köszönheti a sikerét. A kert a medencék az étterem és a lobby ritka kellemes látványt nyújtanak, de a szobák miatt sem kell aggódni: az art deco bútorok, az igényes textíliák, és gondosan tervezett helységek között itt is főleg a fürdők igen eredetiek.

Lent a parton a pálmafás sétány az utószezonosokat kápráztatja el: a fák ugyanis szeptemberben a bontják ki az aranysárga virágaikat. Losinjhoz hasonlóan itt is remek a levegő. A lila levendulamezők és a számos, vadon termő fűszernövényfajta illatától áthatott hvari levegő szintén kiváló terápiás hatással van a krónikus légúti betegségekkel, asztmával küszködők problémáira.

Hvar szigetének sajátos borkultúrája ugyancsak csalogató, hiszen bizonyos borfajták, mint a Bogdanusa, a Drnekusa, a Prcs, és a Mekuja csak itt a szigeten készülnek. Hvar talán legkülönlegesebb vörösbora mégis a Drnekusa, amelyhez a legjobb borkorcsolya a környék specialitása, az ízletes fritula, vagyis a mazsolás likőrös kelt tésztából készült gombóc, amit forró olajban sütnek ki.

Sz. K.