Rendkívüli turistaadót vezetnek be Rómában

Vágólapra másolva!
Az olasz főváros pénzügyi helyzetének megszilárdítása érdekében rendkívüli idegenforgalmi adót vezetnek be Rómában.
Vágólapra másolva!

Az adót a szállodákban, panziókban, kempingekben és egyéb szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák után kell megfizetni, a tervek szerint jövő januártól. A legmagasabb, éjszakánként 5 eurós adót a luxushotelekre vetik ki.

Rómában átlagosan évi 20 millió a bejelentett vendégéjszakák száma, így akár 80 millió euró bevételhez is juthat a város, amelynek évente 500 millió eurót kell törlesztenie 9,6 milliárd euró adósságából.

A szakma tiltakozik, a Federalberghi szállodaszövetség szerint például a városvezetés egyeztetés nélkül, önkényesen növeli a terheket, miközben az idegenforgalom Róma egyik legfontosabb gazdasági ágazata, amely évente 6,9 milliárd euró bevételt termel.

Gianni Alemanno polgármester szerint ugyanakkor Párizsban, New Yorkban, Barcelonában és Amszterdamban is adózniuk kell a turistáknak, Rómába pedig naponta több százezren látogatnak. Úgy igazságos, ha ők is hozzájárulnak a város pénzügyi helyzetének stabilizálásához, hiszen igénybe veszik a szolgáltatásokat, a rómaiaknak pedig el kell viselniük a tömegturizmus terhét - idézte a polgármestert az Il Messaggero című napilap.

A kormány nemrégiben elfogadott 24 milliárd eurós megszigorító csomagja egyébként lehetővé teszi, hogy a helyi önkormányzatok rendkívüli idegenforgalmi adót vezessenek be, amivel sok település él is, részben a tömegturizmus megakadályozása, részben bevételeik növelése céljából.