Van, amiben Hongkong leveri Dubajt

Vágólapra másolva!
Az őrült építészeti alkotások manapság mindenki számára egyértelműen Dubajhoz kötődnek a világ legmagasabb szállodája mégis Hongkongban épül. A Ritz-Carlton szobái a 118. emeletnél kezdődnek majd.
Vágólapra másolva!

Aki járt már Hongkongban tudhatja, hogy a zsúfolt utcákon sétálni maga egy kihívás. Zaj, tömeg, szűk járdák, emeletes buszok, biciklisták, mozgó árusok teszik nehézzé a turisták közlekedését. Néhány száz méterrel a felszín fölött ugyanakkor egészen más a látvány és a hangulat. Egyik oldalról a kikötőben csalinkázó hajók, a másikról a város fölé magasodó hegyek láthatók.

Legalábbis a város új attrakciójának számító Ritz-Carlton Hong Kong nevű hotelből, amely ha elkészül a világ legmagasabb szállodája lesz. Az épület a tervek szerint decemberben nyílik majd, de a szálloda csak a legfelső szinteket foglalja el, az alsóbb emeleteken többnyire bankok, a Morgan Stanley, a Credit Suisse, vagy a Deutsche Bank irodái kapnak majd helyet.

Forrás: Wikimedia Commons

A szálloda a felhőkarcoló 118. emeletétől kezdődik és 312 szobájának mindegyikéből fantasztikus kilátás nyílik a Dél-kínai tengerre, amit még az sem zavar, hogy amíg a szem ellát, hatalmas ipari kikötők látszanak. A szédítő magasságban meredező betonoszlopok helyén néhány hónap múlva trendi éttermek, fedett medence és egy tetőbár várja majd a vastag pénztárcájú vendégeket.

A Ritz-Carlton a munkálatok befejezése után a sanghaji Park Hyatt szállodát előzi majd meg, amely jelenleg a legmagasabb hotel a világon. Európában és az Egyesült Államokban is vannak hasonló felhőkarcolók, ahol szállodák is találhatók, de a mezőnyt természetesen Dubaj vezeti. A világ legmagasabb felhőkarcolójában, a Burdzs Kalifában kapott helyett Giorgo Armani első szállodája, de a hotel az épület alsóbb szintjein található. A dubaji szállodák közül azonban még mindig a külön szigetre épült vitorla alakú Burdzs al Arab a csúcstartó, igaz nem a magasság tekintetében. A világ egyetlen hatcsillagos szállodájaként számon tartott hotelben 202 kétszintes lakosztály található és a vendégek eldönthetik, hogy a repülőtérről helikopterrel, vagy a szálloda Rolls-Royce flottájának egyikével közelítik meg a szállodát.

Forrás: Wikimedia Commons

S míg az üzleti és nyaraló célú utazások a válság következtében világszerte csökkentek, Ázsiában nőtt a vendégéjszakák száma. A Ritz-Carlton lánc ázsiai egységeiben a vendégek 70 százaléka egy másik ázsiai országból érkezett, 60 százalékuk pedig kínai nemzetiségű. A csoportnak 2006-ban még csak egy szállodája volt Kínában, ma pedig már nyolc egységet üzemeltet.