Apartmanház lesz Velence legendás szállodájából

Vágólapra másolva!
Szép csendben bezárt Velence egyik legelegánsabb szállodája, a híres filmfesztiválnak is otthont adó Grand Hotel des Bains. A patinás szállodából apartmanház lesz, a filmvilág tiltakozik.
Vágólapra másolva!

Ez volt a világ egyik legelegánsabb szállodája, amely Thomas Mann Halál Velencében című novellájának helyszíne, de hollywoodi csillagok sora is szállt itt meg Clark Gable-től Keira Knightly-ig. A velencei lidón található Grand Hotel des Bains néhány hónapja szép csendben bezárta kapuit. Az épület jövőre luxus apartman-komplexumként újul meg.

A hírre a filmszakma és a filmrajongók is felkapták a fejüket, ugyanis a szálloda bezárásával a velencei filmfesztivált is más helyszínen rendezhetik meg. Andrea Martini, filmkritikus, a sienai egyetem professzora 22 éve folyamatosan tudósít a fesztiválról és minden alkalommal a szálloda egyik legrégebbi szobájában, a 422-esben lakik az esemény idején. A kritikus a Guardiannek elmondta, hogy most gyászol és dühös a városvezetésre, amiért nem fordít nagyobb figyelmet egy nemzetközi hírnévnek örvendő történelmi emlék megőrzésére.

A hotel új tulajdonosai azt mondták, hogy az épületet teljesen felújítják, átalakítják, majd 2011-ben már Des Bains néven nyílik meg újra, de a szobák helyén luxus-apartmanok lesznek, amelyeket bérelhetnek és meg is vásárolhatnak az érdeklődők. Az Est Capital beruházó cég szerint az új épület is legalább annyira nívós lesz és hasznára válik a városnak, mint a legendás szálloda.

Velencében több más, patinás épület is az Est Capital tulajdonába került, köztük az Al Mare kórház és Velence központjában három palota is. A városvezetés azzal indokolja a legendás épületek áruba bocsátását, hogy Velence csökkenő lélekszáma és a kevesebb adóbevétel miatt nem tudja fenntartani az önkormányzati tulajdonban lévő épületeket, ezért magánkézbe kell adnia ezeket. A Grand Hotel helyzete ugyanakkor más, mert az épület mindig is magánkézben volt. Stephen Frears rendező szerint a szálloda átalakítása egy történelmi kor végét jelenti.