Városnézéstől az asztalfoglalásig - iPhone alkalmazások utazóknak

Vágólapra másolva!
A statisztikák szerint az iPhone tulajdonosok 55 százaléka naponta 60 percet használják a készülékeiket telefonáláson kívül másra. A legaktívabb felhasználók a turisták és az üzleti utazók, akik egyre gyorsabban alkalmazkodnak az adott város, vagy kontinens szolgáltatásaihoz. Taxi-foglalástól, a járatinformáción át a városnézésig, a valutaváltástól az asztalfoglalásig szinte minden zsebből intézhető.
Vágólapra másolva!

Az iPhonok olyanok, mint a svájci bicskák. Mindig kéznél vannak, gyorsak, praktikusak és mindenre jók, épp csak a megfelelő eszközt kell kiválasztani. A telefonok annyiban különböznek legendás elődeiktől, hogy a funkcióik bővíthetők és testre szabhatók, a szoftverfejlesztők határtalan kreativitásának és az újabb és újabb alkalmazásoknak köszönhetően pedig mindenki arra ás úgy használja a készüléket amire és ahogyan akarja. Az iPhoneok mindeközben, mint egy jó asszisztens szinte kézen fogva vezetik az utazót.

Vegyünk egy európai átlagutazót, aki tegyük fel a floridai Fort Lauderdale-ben töltené a szabadságát, ami közvetlen járattal Frankfurtból a Condor légitársasággal, 132 eurótól, azaz 36 ezer forint plusz illetékért már foglalható.

Induláskor - még az anyakontinensen - letölti a hotspotfinder alkalmazást, hogy a későbbiekben ne legyen gondja az internetkapcsolattal, aztán az indulásig az ingyenes Frankfurt Airport Guide segítségével tájékozódik a reptéri szolgáltatókról, terminál-, transzfer- és járatinformációkról.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A legtöbb nagyvárosi reptér rendelkezik hasonló kényelmi szolgáltatással, de a tengerentúlon a magyar fejlesztésű GateGuru adatbázisát ajánlják, vagy a közel 300 reptéri (35 nem észak-amerikai reptér) információit felvonultató iFly-t. Jól jöhet még a hasonló témakörben fejlesztett FlightTechPro, a FlightAware és a FlightTracker alkalmazás.

Az Air France az első légitársaság, amely kifejezetten a mobiltelefonokra kialakított internetes oldalt is kínál. A napokban bemutatott mobilverzió valós idejű, friss adatokat közöl, rövid videofilmekkel, háttér-információkkal és rövid interjúkkal, amelyek kifejezetten erre a formátumra készültek.

Stanza: hosszú repülőútra és több órás várakozásra

Forrás: AFP

A tengerentúlra, vagy Ázsiába igyekvő utazók még a legjobb csatlakozás esetén is legalább egy órát töltenek a frankfurti, vagy amszterdami tranzitban. Könnyebben telik az idő a több ezer elektronikus könyvet tartalmazó Stanza alkalmazással, amely iPhoneokra, iPadokra és iPodokra egyaránt letölthető. Igaz főként angol nyelven olvasgathatunk, de találunk néhány magyar művet is. Utóvizsgákra, kötelező olvasmányok teljesítésére a diákok nyaralás közben is készülhetnek, nem kell lexikonokkal terhelni a kézipoggyász súlyát, még akkor sem, ha csak az olasz riviérára, könnyed európai városlátogatásra, esetleg valamilyen fesztiválra készülnek.

Valutaváltás, aktuális árfolyamok, mértékegységek

Forrás: iTunes Store

A Currency összesen 90 valutanem aktuális árfolyamát ismerteti 18 nyelven. Az iChange és a Cambio segítségével különféle mértékegységeket játszi könnyedséggel válthatunk át. Így többé nem okoz zavart a mérföld és az inch, a poundról és a fahrenheitről nem is beszélve.

Taxit zsebből

Forrás: iTunes Store

A Taxi Magic nevű alkalmazás jó megoldás lehet 25 amerikai nagyvárosban, de az Európában nyaralóknak inkább a cabchap-et vagy a RocketTaxit ajánlják. Ez utóbbi Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Németország, Anglia, Svájc és Kanada társaságait (szám szerint 17500-at) kínálja föl választásra. A Trip Calculator paranccsal kiszámolhatjuk a várható viteldíj összegét, majd a fuvar után értékelhetjük az adott társaság munkáját.

Olcsó benzin és autókölcsönzés

Amerikában nincs nyaralás autóbérlés nélkül. Ennek nem csupán kényelmi, sokkal inkább praktikus okai vannak. A városon belüli távolságok leküzdésére szinte csak az autó alkalmas. Az ingyenes CheapGas alkalmazással képzeletbeli utazónk megtalálja az aktuális tartózkodási helyéhez legközelebb eső kutakat. Ezeket összevetve kiválaszthatja a legolcsóbb ajánlatot.

Forrás: iTunes Store

A Payless Car Rental "call to book" gombjával közvetlenül hívhatja az ügyfélszolgálatot, de adott esetben dátumot módosíthat és le is mondhatja a foglalást. Ez év tavaszától a CarRentals.com, 13 kölcsönző társasággal a világ 15 ezer városában (köztük Róma, Kairó, Dubrovnik, Barcelona) ugyancsak elérhető iPhone-al. Az alkalmazás ingyenes.

Saját idegenvezető, saját tempóban

Az egyik legpraktikusabb alkalmazás a virtuális idegenvezetés audioguide-al. Ma már a nagyvárosi idegenforgalmi hivatalok saját hang és képanyaggal rendelkeznek, amelyeket rendszerint tematikusan rendeznek sorba, (PocketLondon, Visualroma, Floridatravel, Visitmalta,) de léteznek egy kiadótól származó, sorozatban is letölthető tartalmak. A Tourcaster szerkesztésében például hat kontinens nagyvárosainak ismertetőit hallgathatjuk és járhatjuk végig a saját tempónkban. Ingyenes iPhone alkalmazással rukkolt elő az Európai Városok Marketingszervezete (ECM) is. A 33 európai város között Budapest nem szerepelt, jóllehet tagja a szervezetnek, de a magas költségekre és az alacsony megtérülésre hivatkozva a Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft.(BTH) egyelőre nem látta érdemesnek a csatlakozást. Az európai utazók Amszterdam, Barcelona, Bruges, Brüsszel, Koppenhága, Dijon, Dubrovnik, Dublin, Krakkó, Liszabon, London, Lyon, Nizza, Oslo, Prága, Reykjavik, Split, Stockholm, Zágráb és Zaragoza városával ismerkedhetnek, képzeletbeli floridai utasunk pedig a Floridatravel segítségével ismerkedhet meg Fort Lauderdale-el.

Sz.K.