Csak Athént hagynák ki Görögországból a magyarok

Vágólapra másolva!
A görögországi utat tervezőknek csak az ötödét riasztják az ország pénzügyi válságáról szóló hírek. A többség Athénba nem, de a görög szigetekre szívesen utazna. Aki módosítana az útvonalán, az elsődlegesen külföldi úti célként Horvátországot, belföldi úti célként a Balatont részesítené előnyben - derült ki az Útikalauz.hu friss felméréséből.
Vágólapra másolva!

A közösségi oldal június első felében arról kérdezte olvasóit, hogy a görögországi válság miatt módosultak-e nyaralási terveik - tájékoztatta Győrffy Árpád, az Útikalauz.hu szerkesztője az MTI-t szerdán.

A nem reprezentatív felmérésbe bekapcsolódó 2093 olvasó 19 százaléka foglalt állást úgy, hogy idén inkább el kellene halasztani a görög utat, mert ott gond lehet az ellátással. Tíz százalékkal többen voltak azok, akik a görög tengerhez nyugodtan mennek vagy mennének nyaralni idén is, de athéni kirándulást inkább nem terveznek. A válaszolók abszolút többségét - 52 százalékát - egyáltalán nem ingatták meg a Görögország pénzügyi válságáról és annak várható hatásairól szóló híradások, és nem változtatna elképzelésein. Szerintük csak a sajtó kelti a hisztériát, a görög tengerparton az idén is béke lesz és sütni fog a nap.

Az Útikalauz.hu arra is kíváncsi volt, hogy az olvasók milyen alternatív lehetőségeket tudnak elképzelni a görögországi nyaralás helyett. Hét lehetséges útirány közül közel kétezer válaszoló 26,2 százaléka Horvátországot választotta. Nem sokkal marad el tőlük azok csoportja - 22,4 százalék -, akik a bolgár tengerpartot részesítenék előnybe. A harmadik helyre Montenegró került 14,8 százalékkal, a negyedikre pedig Olaszország 14,1 százalékkal. A Balaton csak az ötödik helyet tudta megszerezni 13,7 százalékos vokshányaddal, míg a szavazók 8,8 százaléka egyéb úti célt választana.

A Balaton esetében külön lehetett szavazni az északi és déli partra. A görög nyaralás helyett a magyar tengert választók 53 százaléka a déli partot részesítné előnybe az északival szemben.