Tengerpart és egzotikus utazás 100 ezerből

Vágólapra másolva!
Válság van, ilyenkor legtöbben nem megyünk nyaralni, vagy ha igen, költségcsökkentési okokból nem merészkedünk a határon túlra. Mi tegyünk, ha idén sem akarunk lemondani a tengerről, de erősen korlátos a költségvetésünk? Nyaralási tippek 100 ezer forint alatt.
Vágólapra másolva!

Adria busszal, vagy autóval

A legkézenfekvőbb célpont természetesen Horvátország. Az Adria partjára idén is több rendszeres nyaralójáratot indít a Volánbusz, így ha nem autóval indulunk el, a legegyszerűbb ezt a megoldást választanunk. A cég három heti járatot indít a tengerpartra, Krk szigetére, az Isztriára és Dél-Dalmáciába. Az előbbi kettő szombatonként, utóbbi péntekenként indul.

A Krk-expressz a Kraljevica, Njivice, Malinska, Krk, Punat útvonalon, az Adria Expressz Rijeka, Opatija, Pula, Rovinj, Porec városok érintésével közlekedik, a Dalmácia Expressz pedig a Zadar, Biograd, Vodice, Sibenik, Primosten, Trogir, Split, Omis, Makarska útvonalon jár. Krk-re és az Isztriára 8900 forinttól foglalhatók a jegyek, a dalmáciai járatra pedig 9900 forintba kerül egy jegy, online vásárlás esetén korlátozott számban. A járatok szeptember közepéig közlekednek.

Forrás: [origo]

Ha a legolcsóbb megoldást választjuk, célszerű augusztus végére, vagy szeptember elejére időzíteni az utazást, mert ilyenkor az utószezonban már az apartmanárak is alacsonyabbak. Szeptember elejére egy hétre személyenként 140 euróért találtunk apartmant Krk városában, ami a pénteki euróárfolyam alapján 38 ezer forint körül van. A szállásért és a buszjegyért összesen eddig 47 900 forintot fizettünk, a 100 ezres keretből így 52 100 forint marad költőpénzre, ami szűkösen elég lehet akkor, ha az étkezéseinket nem étteremben bonyolítjuk.

Ha autóval indulunk, két személyre irányonként 10 ezer forint körül van az autópályadíj és ehhez jön még az üzemanyagköltség. Így csak akkor jövünk ki a 100 ezer forintos összegből, ha négyen indulunk nyaralni. Ebben az esetben ugyancsak szeptember elejére 28 600 forintért találtunk négyszemélyes apartmant Krk városában az Adriatica.net kínálatában. A szállás és az utazás költsége így 58 ezer forint körül van benzinnel együtt.

Bulgária bőven kijön

Ha inkább homokos partra vágynánk, a legolcsóbb választás Bulgária lehet, bár az utóbbi években egyre felkapottabb lett a Napos part, s ennek megfelelően az egykori szuperolcsó nyaralás már a múlté. Cserébe viszont a szolgáltatások színvonala is jelentősen fejlődött, ma már a kelet Mallorcájának is nevezik a bolgár tengerpartot.

Forrás: AFP

A Malév honlapján 54 900 forintért foglalhatunk utazást Várnába és a repülőjegyen, illetve az illetéken kívül ezért az összegért 4 éjszaka szállást is kapunk reggelivel egy kétcsillagos szállodában. A 100 ezres keretből visszamaradó 45 ezer forint bőségesen elegendő költőpénz a négy napra.

Egyénileg már nehezebb dolgunk van, feltéve, ha mindenképpen repülővel szeretnénk menni. Budapestről a Wizz Air repül Burgasz városába. A fapados légitársaságok nyári nyaralójáratai nem tartoznak az olcsóbbak közé, de némi keresgélés után odafelé még júliusban is találhatunk 7990 forintos jegyet, a visszaút legolcsóbb ára pedig 5990 forint. A járatok kedden, csütörtökön és szombaton közlekednek.

Egyéni szervezésben le kell mondanunk az utazási irodák által nyújtott kényelmi szolgáltatásokról és az utazás költségeibe bele kell kalkulálnunk a repülőtér és a kiválasztott szállás közötti transzferárakat is. A Booking.com ajánlatai közül a legolcsóbb megoldás egy kétcsillagos hostel, ami 68 euróba kerül két személyre négy éjszakára. Kétcsillagos szállodát 96, háromcsillagosat 120 euróért találtunk, ugyancsak két személyre.

Jalta, a Krím gyöngyszeme

Aki egészen különleges nyaralásra vágyik viszonylag olcsón, elutazhat például a gyönyörű fekvésű Krím-félszigetre, a történelmi Jalta városába. Itt már napi 25 eurós, 6 ezer forintos áron találhatunk tengerre néző, kiváló fekvésű négyszemélyes apartmant.

A közlekedés ide egy kicsit körülményesebb és kalandosabb, hiszen akkor járunk a legjobban, ha vonattal utazunk. Budapesttől Záhonyig 5080 forintba kerül a legolcsóbb jegy. Ebben az esetben közel hat órát kell utaznunk, bár ennél a verziónál nem a gyorsaság a döntő. Az ukrán határtól mintegy 3-4 ezer forintért juthatunk el Kijevig, ahonnan további 8-10 ezer forintba kerül a legolcsóbb jegy a Krím-félszigeten lévő Szimferopolig. Innen már csak a helyi taxiköltséggel kell számolnunk, ami Jaltáig 30-40 dollárt tesz ki személyenként. Az egyhetes ukrajnai álomüdülés teljes költsége így 65-70 ezer forint körüli összegből jön ki, és még némi költőpénz is marad.

Körutazások és egzotikus helyek

A 100 ezer forintos keretünkkel európai szervezett körutazások közül is válogathatunk, igaz a legtöbb esetben az alapár megközelíti a keretet. Az Ibusznál például egyhetes toszkán körutazásra fizethetünk be június végi indulással 85 ezer forintért. Ugyanitt négy napos, három éjszakás csehországi sörtúrát is választhatunk, ami már barátibb összegbe, 48 900 forintba kerül, ráadásul az elhelyzés bégycsillagos szálloában van.

Forrás: AFP

Budavártours oldalán - de néhány más utazási irodánál is - lehetőség van az utak ára szerinti keresésre. Korzikai üdülést például mér 66 200 forintért is találtunk, de a meghatározott költséghatáron belül, de franciaországi körutazást is kínálnak 79 ezer forintért. Az egzotikus célpontok közül Törökország és Jordánia is elérhető 100 ezer forint alatt. Az előbbinél 62 ezer, utóbbinál 65 ezer forint a legolcsóbb ajánlat.