Vágólapra másolva!
Évtizedes sztereotípiákon változtatna a Magyar Golf Szövetség az idei nyílt hétvégés akciójában. Szombaton és vasárnap az ország valamennyi működő golflétesítményében ingyen lehet kipróbálni a játékot. Egy okkal több, hogy kimozduljunk a hétvégén. Íme, néhány a legjobb pályák közül, ahová tényleg érdemes elugrani.
Vágólapra másolva!

Regisztrálni kell

A Magyar Golf Szövetség immár harmadik éve szervezi a golfos nyílt hétvégét. A cél részben a sportág népszerűsítése, a golffal kapcsolatos rossz beidegződések és hamis sztereotípiák megváltoztatása, nem utolsó sorban esély, az újabb Tiger Woodsok felfedezésére.

A legtöbb golfpálya természetesen Budapest környékén található, de meglepő módon nemcsak itt és a nyugati országrészben, hanem Szabolcs megyében és Békésben is találunk igényes pályákat. Íme, néhány a legjobbak közül, amelyekhez tényleg érdemes lesz elautózni. Indulás előtt azonban ne felejtsünk el ezen az oldalon regisztrálni.

European Lakes Golf & Country Club, Hencse: 18 lyuk, 90 hektár és a legjobb dizájn

Forrás: europeanlakes.com

Ezen a hétvégén Kaposvártól 30 kilométerre megejtően szép ősfás környezetben próbálgathatjuk a golfütőket. A Zselici dombság lankái között húzódó, természetvédelmi területen kialakított nemzetközi minősítésű golfpályát, egészen vadregényesnek írják le a külföldi golfturisták. Csak később fedezik fel a belátható távolságra található Balaton, Villány, Harkány és Zalakaros szépségét. Szép fekvése, egyedi kialakítása, jól pozícionált bunkerei (akadályai) miatt a golfklub 2004-ben az "Év pályája", 2005-ben pedig a "Legjobb design"-ért járó díjat kapta. Itt megéri ügyetlennek lenni, mert 100 hektáron közel 7 kilométer hosszan sétálhatunk a labda után, még akkor is, ha ez nem szabályszerű. A környék hasonlóan magas színvonalú turisztikai szolgáltatóinak szinte létfontosságú a Sármelléki reptér, ami nagyban megkönnyíti a svéd, amerikai és német golfturisták nyaralását.

Birdland Golf & Country Club, Bük: szubalpin klíma, minősített pálya és termálfürdő

Forrás: [origo]

25 kilométerre az osztrák határtól, ez a nemzetközi minősítésű pálya a külföldi golfturisták első számú célpontja. Bük és a közeli Bükfürdő már a 80-as években is népszerű üdülőfalu volt, főleg a klíma és a kiváló minőségű termálvíz miatt. A fejlesztések a legkülönbözőbb státuszú vendégek igényeihez igazodtak, így később nemcsak minőségi kemping és átalakított SZOT üdülő épült, hanem felsőkategóriás luxusszálló, és golfpálya is. Jelenleg a 18 lyukú bajnoki golfpályát újabb 9 szakasszal bővítik a nemzetközi szabványok szerint, hogy még változatosabb környezetben ütögethessenek a kezdők és a profik. A pálya 27 szakasszal rendelkezik és 7 kisebb tó található rajta. Az üdülőfalut Budapestről (M1) Győr (M1) - Csorna (85-ös út) - Szombathely irányába (86-os út) és - Sopron irányába (84-es út) találjuk.

Royal Balaton Golf Club, Balatonudvari: luxus golfrezidenciák, 18 pálya, háttérben a tihanyi félsziget

Forrás: balatongolf.hu

Balatonudvariban rámentek a mindősi turizmusra. Jönnek is a külföldiek szép számmal, ezért ma már egyre fontosabb hogy a hazai utazók is örömüket leljék a golfban. Elkészült a yacht kikötő, és a tervek szerint sikerül becsalogatni a vitorlázókat, illetve azokat az új lakókat, akik a Villa Parkban vásárolnak golfpályára és a tihanyi félsziget partvonalára néző lakásokat. Ezen a hétvégén is ezüst kék víz, fehérre festett templomtoronyok, suhogó nádas, és haragoszöld, gondosan nyírt gyep vár az kezdő golfozókra. Royal Balaton Golf Clubot az északi és a déli part felől is megközelíthetjük, a lényeg, hogy az északi parton a 71-es úton tartsunk Örvényes irányába.

Evergreen 65 Golfakadémia, Dunakiliti: ütéselemzés és téli gyakorlás

Forrás: golfacademy.hu

A golf nem könnyű játék, főleg ha nem megfelelően játsszuk-, mondják Dunakilitiben az Evergreen 65 Golfakadémián. Itt azonban még a téli időszakban is van lehetőség a gyakorlásra. A tornatermi felhasználásra gyártott golf segédeszközök között találunk swing (ütés) analízist, golf-fitness termet, 8 elütő helyet, golf szimulátort, szaunás, pezsgőfürdős wellness részleget, de segítenek abban is, hogy saját igényeiknek megfelelő labdát és ütőt találjunk. Dunakilitit a felső Szigetköz Öreg-Dunához közeli oldalán nyolc kilométerre a szlovák határtól és Mosonmagyaróvártól találjuk.

Highland Golf Klub, Budapest: golf etikett, tradíció, szabályismereti tanfolyam

Forrás: highlandgolf.hu

A Highland Golf Club & Academy 36 hektáros golfkomplexum a főváros XXII. kerületében, a Duna jobb partján, a karsztos Tétényi-platón húzódik. Meglepő, hogy 20 percre a fővárostól milyen csendes és nyugalmas zugokat lehet találni. A budai elit egyik kedvenc golfklubjában főleg a kétszintes, 14 elütő-helyes, télen is fűthető gyakorlópálya és panorámás étterem miatt jönnek sokan. Lehet felszerelést és elektromos autót bérelni, golf shopban vásárolgatni és szezonon kívül a golf szimulátorral játszani. A Highland saját bevallása szerint igyekszik megismertetni a golfozás nemes játékához kapcsolódó hagyományokat és megőrizni golf-etikett tradícióit. A kezdőknek jól jöhet a jövő hónap elsején induló szabályismereti tanfolyam is.

Golf Club Imperial, Balatongyörök: saját strand, szigorú környezetvédelem

Forrás: imperial-balaton.com

A Keszthely és Füred között található vadonatúj 18 lyukú pálya a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén szigorú szabályok mellett épült. A pályához tartozó 3500 négyzetméteres tóparti szakasz is magántulajdonban van, a vendégek tehát golfozhatnak, napozhatnak és fürödhetnek is.

Itt tényleg igyekeznek mindenkivel megismertetni a golfozás élményét, és az árakat elnézve nemcsak ezen a hétvégén. A klubban ingyenes az ütőbérlés és egy kosár labda csak 300 forint. Az árlistán tanuló (18 éves korig), diák (25 éves korig) és junior (27 éves korig) bérletek is szerepelnek pár száz forintos áron. Balatongyörökön a hozzáértők szerint elég rápillantani a pálya térképére és máris világosan látszik, hogy a játék menete különös izgalmakat ígér. Az amatőröknek ezen a hétvégén azonban elég csak a tájban gyönyörködniük és próbálgatni, hogy egyáltalán kézre áll-e az ütő.