Vágólapra másolva!
Európa legmodernebb életrajzi múzeumát adták át a közelmúltban a varsói Ostrogski Palotában. A Chopin életét és munkásságát bemutató világszínvonalú interaktív kiállításon chipes belépőkártyát adnak a látogatóknak, amivel maguk aktiválhatják az egyes kiállítási tárgyakat. Ibolya illat, és jelenkori installációk, fiatalok kreatív munkái, és személyes Chopin élmény. Az emlékév kapcsán Varsó és környéke bőven megér egy hosszúhétvégét.
Vágólapra másolva!

Barna hajtincs, Pleyel zongra, és 20 zlotiys ünnepi bankó

Fryderyk Franciszek Chopin Születésének 200 évfordulója alkalmából különösen igényes kiállítással tisztelegnek a lengyel születésű zeneszerző előtt. Varsóban a főváros környéki településeken rendezvények egész sorával ünneplik a romantika egyik legnagyobb hatású komponistáját. Közben a Lengyel Nemzeti Bank hangjegyekkel díszített 20 zlotys ünnepi bankjegyet bocsátott ki.

A legnagyobb Chopin-emlékgyűjteményt kiállító múzeum a Visztulához közeli domb tetején álló, XVII. században épült Ostrogski Palotában kapott helyet, közel Varsó belvárosához. A tárlatot Európa, sőt a világ legmodernebb életrajzi múzeumaként emlegetik.

A kiállítás négy szinten mutatja be Chopin Varsóban töltött ifjúkorát és a franciaországi éveit azután, hogy 1830-ban elhagyta Lengyelországot. A tárlat részletesen foglalkozik külföldi útjaival, amelyek során Berlinben, Drezdában és Lipcsében is megfordult.

Forrás: AFP
A Chopin múzeum Varsóban

A Nemzeti Chopin Intézetnek is otthont adó épületet a legfejlettebb audiovizuális és interaktív technológiával szerelék fel. A technika azt is lehetővé teszi, hogy a turisták maguk válasszák meg a látogatás útvonalát, életkoruk és érdeklődési körük függvényében. A látogatók belépéskor egy speciális, chippel ellátott kártyát kapnak, aminek segítségével személyre szabottan válogathatnak a tárlat narrációs, kép- és hanganyagai között. Élvezhetik például a zeneszerző kedvenc virága illatát, de olyan alkotók munkáit is megnézhetik, amelyeket Chopin muzsikája ihletett. A chipkártyával "aktiválhatják" a kiállítás egyes darabjait, vagyis a kártya egyfajta indítókulcs is. A múzeumban található több ezer kiállítási tárgy között találunk kéziratokat, kottákat, levelezéseket, személyes tárgyakat, emlékkönyveket, naplókat, képi ábrázolásokat, életrajzi dokumentumokat, a művész egy barna hajtincsét, valamint a zeneművekhez fűzött kommentárokat. Ugyancsak látható Chopin damasztzsebkendője, amelyre szerelme és élettársa George Sand hímezte a művész monogramját. A francia szalonok hangulatát idéző termek főleg a Franciaországban töltött évekre utalnak, ahol Chopin igen keresett és drága magán zenetanárként dolgozott. Igaz az orosz cár katonái megsemmisítették azt a zongorát, amelyen a zeneszerző még gyerekként játszott, de a legendás Pleyel zongora, amelyen a művész a halála előtti utolsó években komponált, szintén megcsodálható.

Forrás: AFP
A zeneszerző sírja Párizsban

Az utolsó teremben az 1849-ben Párizsban elhunyt zeneszerző halotti maszkja látható. Bár holttestét a párizsi Pere Lachaise temetőben helyezték nyugalomra, szívét és levelezéseit hazaküldték Lengyelországba. Egy alkohollal töltött kristályurnában pihen a varsói Szent Kereszt-templom egyik oszlopában a Krakowskie Przedmieocie utca 3. szám alatt.

Zelazowa Wola a szülőfalu

Forrás: AFP
Chopin szülőháza

Buszok indulnak a Varsótól mindössze 50 kilométerre fekvő településre, ahol egy helyi Chopin múzeum is működik. Igaz nem ez a legnagyobb tárlat, de mivel a turisták kényelmesen és könnyen kijuthatnak, ráadásul vasárnaponként délután három órakor koncerteket is hallgathatnak, Zelazowa Wola megér egy kirándulást. Júliusban és augusztusban, szombatonként az "Estrada Mlodych" (Fiatalok színpada) keretén belül a legtehetségesebb lengyel zongoraművészek lépnek fel. A buszok a Chopin Múzeum elől indulnak. Akinek sikerül péntekre időzíteni a kirándulást, az ingyen nézelődhet az emlékmúzeumban és faluban.

Chopin mackófelsőben: fiatal képzőművészeket is megihletett a Chopin év

Fiatal képzőművészek jóvoltából idén az egyszerű járókelőkhöz és a sietős városlátogatókhoz is eljut valami a Chopin évfordulóból. Kreatív reklámgrafikák születtek ugyanis a Plakátgaléria című plakátversenyen, amelynek jelmondata a Chopin Év apropóján "Fryderyk, gyere vissza Varsóba!" volt. Mint ismeretes, a zeneszerző 1830-banaz orosz uralom elleni felkelés idején Franciaországba menekült és soha többet nem tért haza. A nyertes pályamunka visszafogott, plakátszerű alkotás, amelyen Chopin barna mackófelsőben látható. Ez és további öt díjazott plakátterv Lengyelország számos nagyvárosaiban, illetve a varsói metró citylight felületein látható.

Royal Lazieki park, Varsó

Forrás: AFP

Varsó legnagyobb és legcsendesebb parkjában látványos, 1926-ban emelt Chopin emlékmű áll. A nácik Lengyelország megszállása után nemcsak Chopin darabjait tiltották be, de még ezt a jól ismert szobrát is felrobbantották, darabjait pedig egy vaskohóban szállították. A szobrot 1958-ban készítették el újra, és visszavitték eredeti helyére a Lazieki parkba. A szobor előtt áprilistól szeptemberig vasárnaponként Chopin-koncerteket élvezhetnek az utazók. Az emlékhelyet a park keleti végében, az Ujasdowkie utcai bejárt felől közelíthetjük meg a legkönnyebben.

Szállás

15 percre a főpályaudvartól rengeteg ingyen szolgáltatás mellett, a Nathans Villa Hostelben (Piekna utca 24-26) 40-44 euróért szállhatunk meg. Nincs takarodó és kapuzárás, így késő esti programot is nyugodtan szervezhetünk. Másnap reggel ingyen snack, kávé és tea jár, és a wifi kapcsolat is van. A legjobb, hogy nem kötik időhöz a kijelentkezést. Az óvárosban található Oki doki hostelben (Plac Dabrowskiego 3) vannak Singer-varrógépes csíkos tapétás, halszálka parkettás és vörös lobogós Lenin poszteres szobák 2-4 és 6 fő részére, valamivel olcsóbban, 38 eurós áron.