Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jövőre indulnak a turistaűrhajó tesztrepülései

Vágólapra másolva!
A turisztikai célú űrutazás piacvezető cége, a Virgin Galactic bejelentette, hogy 2011-ben indítja első tesztrepüléseit a hat űrturista szállítására alkalmas SpaceShipTwo-val.
Vágólapra másolva!

A tavaly decemberben bemutatott turistaűrhajó a 2011-es tesztrepülések után 1-2 év múlva indulhatnak az első, már utasokat szállító járatok az űrbe - mondta a Virgin cégbirodalom vezetője, Richard Branson az űrhajó bemutatóján. A SpaceShipTwo indításához szükséges űrrepülőtér 2011-re készül el. A teljes, 450 millió dolláros program keretében összesen hat űrhajót építenének - írja a Reuters.

A teszteléseket gyorsíthatja, hogy mostanra elhárult minden anyagi akadály a Virgin Galactic előtt, ugyanis 2009-ben az Abu Dzabi székhelyű Abaar állami befektetési társaság 32 százalékos részesedést vásárolt a cégben. A társaság kutatási célokra is szeretné felhasználni a Virgin űrrepüléseit és az tervezi, hogy űrrepülőteret is épít Abu Dzabiban.

Forrás: [origo]

A Virgin Galactic űrhajóira eddig közel 330 turista jelentkezett, akik összesen 45 millió dollárnyi előleget fizettek be az utazásra. A 4-5 perces űrugrás díja egy személyre 200 ezer dollár körül van. További 100 ezer körüli azok száma, akik komoly érdeklődést mutatnak az utazás iránt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről