Nagyot kaszálnak a légicégek a felárakon

Vágólapra másolva!
Ma már a légitársaságok bevételeinek és az repülőjegyek után fizetett összegek nagy részét a különböző plusz szolgáltatásokért felszámított felárak teszik ki. Összehasonlításunkból kiderül, hogy a több alapszolgáltatással közlekedő hagyományos légitársaságoknál az adók és illetékek aránya még mindig jóval nagyobb, mint a fapadosoknál. Az utóbbi kategóriában pedig a Budapestről induló járatokat vizsgálva az easyJet messze veri a Wizz Airt.
Vágólapra másolva!

A légitársaságok utasai becslések szerint 2010-ben mintegy 41 milliárd eurót fizetnek majd ki a különböző felárak és különdíjak címén. A csomagdíjak, az elsőbbségi beszállás költségei, vagy a foglalási díjak az ázsiai légijáratok esetében a teljes repülőjegyár kb. 12 százalékát teszik ki a Centre for Asian Pacific Aviation elemzése szerint. Az európai rövid távú járatoknál ugyanakkor ez az arány elérheti a 40 százalékot is - olvasható a Times Online összeállításában.

Az alábbi grafikonban négy légitársaság, a Malév, az easyJet, a British Airways és a Wizz Air árait hasonlítjuk össze nem a teljes összeg, hanem a feláras díjak szempontjából. Az összehasonlításhoz mind a négy légitársaságnál azonos időpontra és azonos célállomásra készítettünk foglalást. A kiválasztott indulási időpont április 22-e, csütörtök, az érkezés pedig április 25-e, vasárnap, a célállomás London. A képzelt repülésre egyedül utazunk, egy csomagot adunk fel poggyászként, egy kézitáskát viszünk a fedélzetre, és igénybe vesszük az elsőbbségi beszállás lehetőségét, illetve ahol van, a kényelmesebb ülőhelyek felárát is. Az egyszerűbb összehasonlítás kedvéért az extra szolgáltatásokat kizárólag az interneten foglaljuk le (különböző ugyanis az ár, ha mindezt az indulás előtt, a repülőtéren tesszük meg).

Forrás: [origo]

Az összehasonlításból kiderül, hogy még mindig markáns különbség van a jegyárak összetételében a hagyományos és a fapados légitársaságok között. Az előbbieknél ugyan nem kell fizetni a különböző plusz szolgáltatásokért, de az adók és illetékek összege jóval nagyobb szeletet hasít ki a teljes jegyárból, mint a fapadosoknál.

Forrás: AFP

A Malév ebben az időszakban 54 ezer forintért kínál jegyet londoni járatára. Ebből 26 400 forintot tesz ki a jegy alapára, az adók 24 600 forintba, az illetékek pedig 3 ezer forintba kerülnek a Malév honlapján végzett próbafoglalás szerint. Az adók és illetékek a teljes jegyár kb. 51 százalékát teszik ki.

A Wizz Air honlapján az április 22-25-i időpontra 37-40 ezer forint körüli áron foglalhatunk jegyet Londonba, a lutoni repülőtérre. Itt már az alapárnál is eltérések vannak: nem mindegy, hogy hogyan fizetünk. A legolcsóbb verzió, ha a Wizz saját kibocsátású hitelkártyáját használjuk, ebben az esetben az ár 37 980 forint. Ha banki átutalással, vagy nagy-britanniai kibocsátású Maestro kártyával fizetünk, akkor már drágább, 39 360 forintba kerül a jegy egyelőre felárak nélkül. A legdrágább verzió, ha Visa, Mastercard, vagy Diners Club kártyát használunk, ebben az esetben már 40 730 forint az ár.

Forrás: [origo]

Az utasok döntő többsége valószínűleg az utóbbi kategóriákba tartozó bankkártyával rendelkezik, így az ő esetükben a teljes útra a 27 950 forintos alapár, valamint a 10 030 forintos illetékekken felül külön 2750 forintos "büntetést" kell fizetni, azaz irányonként 1375 forint a foglalási díj.

A felárak sorában az elsőbbségi beszállásért 1790 forintot kell fizetni a teljes szakaszra, a nagyobb lábtér 2750 forintba, a poggyászdíj (1 db csomag, túlsúly nélkül) pedig 5500 forintba kerül. A felárakkal együtt számított díj így 50 770 forint. Az illetékekkel együtt számított felárak összege a teljes jegyár 45 százalékát tesz ki.

Súlyhatárok

A Malévnál engedékenyebbek a feladható poggyászok súlya tekintetében. A nemzeti légitársaság járataira 23 kg-ig adhatunk fel ingyenesen poggyászt, ezen felül büntetést kell fizetni, amit kilogrammonként számolnak fel. Európai járatoknál budapesti kiindulással 2500 forint kilogrammonként, külföldi kiindulással 10 euró kilogrammonként. A Közel-Keletre induló járatokon budapesti indulással 3800 forint, külföldi indulással 15 euró a kilogrammonkénti pótdíj összege. A fedélzetre díjmentesen felvihető kézipoggyász súlyhatára 10 kilogramm.

A Wizz Air már szigorúbb: a feladott poggyászok együttes tömege legfeljebb 15 kg lehet, ezen felül pótdíjat kell fizetni. A díj 5 kilogrammos határig, járatonként és utasonként 1375 forintot, ha viszont a csomag mondjuk 6 kilogrammal többet nyom a súlyhatárnál, már 8250 forint a pótdíj összege.

Az easyJetnél 20, a British Airways-nél 23 kilogramm csomagonként.



Az easyJetnél az áprilisi londoni repjegy ára 35 867 forint. A foglalás kezdetekor a légitársaság az árat minden hatósági adóval és repülőtéri illetékkel együtt adja meg. Itt is, mint a legtöbb diszkont légitársaságnál, olcsóbban jövünk ki, ha a feladott poggyászok díjait az interneten vásároljuk meg, ha ugyanezt a repülőtéren tesszük, közel a dupláját kell fizetnünk.

Az easyJet valamennyi foglalásra 1300 forint foglalási díjat számít fel, kivéve, ha ingyenesen használható Visa Electron vagy Carte Bleue kártyával vásároljuk a jegyet. A Visa, MasterCard, Diners Club, American Express, UATP/Airplus kártyákkal rendezett foglalások esetében további díjat, a teljes átutalási összeg 2,5 százalékát, de minimum 1700 forintot számít fel számítunk fel az easyJet (mindig a nagyobb összeget).

Forrás: Getty Images

A kiválasztott jegyünkre az egy darab feladott poggyászért 6800 forintot kell fizetni a teljes útra, az elsőbbségi beszállás pedig 5900 forintba kerül. A foglalási díj 1215 forint akkor, ha Visa, vagy Mastercard kártyákkal fizetünk.

Mivel az easyJet a foglaláskor nem adja meg külön az adók és illetékek összegét, hanem ehelyett egyetlen összeget jelenít meg, ez tekintjük a felárak nélküli összesített árnak. Ezek alapján a különböző extra díjak teljes összege 13 915 forint. Ez a teljes, 49 782 forintos ár 28 százaléka.

Végezetül megnéztük a British Airways londoni árait az április 22-25-i időpontra. A brit nemzeti légitársaságnál 62 400 forintba kerül egy jegy. Ebből az alapár 30 600 forint, az adók és illetékek összege pedig 31 800 forintot tesz ki, ami a teljes ár mintegy 51 százaléka.