Olcsóbb és elviselhetőbb a szezonon kívüli pihenés

Vágólapra másolva!
A tapasztalatok szerint a tudatosan visszatartott vagy éppen előrehozott nyaralások nagyon is okos megoldások. Kontinenstől és célállomástól függően akár 30-50 százalékot is spórolhatnak a turisták, sőt a szemfülesebbek ráduplázhatnak, vagyis egy évben kétszer, elő-és utószezonban is nyaralhatnak. Tippek és ötletek szezonkívüli utak szervezéséhez, elvégre kezdődik az előszezon.
Vágólapra másolva!

Mindig is csábítóak voltak a "télből a nyárba" típusú nyaralások, mert nincs tömeg a tengerpartokon, elviselhető a meleg, a szállodák ajánlatai kecsegtetők, ennek ellenére valahogy mégsem mozdulunk sem késő télen, sem kora tavasszal. Inkább nyár közepén indulunk Egyiptomba és augusztusban Görögországba még akkor is, ha az elviselhetetlen kánikula az egész nyaralást tönkreteszi. Pedig az elő-és utószezonok olcsóbbak és sok esetben kellemesebbek.

Szezonon kívüli utak hátrányai: hideg vagy tömeg

Az előszezonos utaknak összességében nincs több hátránya, mint mondjuk a főszezonosoknak. Londonban például sokan a rossz időre és a korai sötétedésre panaszkodnak az előszezonban, és azt mondják, hogy ilyenkor csak múzeumba lehet menni. Nyáron az idő ugyan kellemes az angol fővárosban, de a Tate-be néha nem lehet bejutni, annyian várakoznak.

Rómában úton-útfélen renoválnak előszezonban, nyáron viszont mozdulni nem lehet a turistáktól, és alig lehet asztalt foglalni egy egyszerű pizzavacsorához. Szintén a tömeggel gyűlhet meg a baja a nyári turistáknak Dublinban, tavasszal viszont biztosan lesz hely a sörözőkben.

Az Ermitázsban, főszezonban állandó a rohanás, mert egymás sarkába lépnek vezetett csoportok. Tavasszal viszont senki nem sietteti őket, mindenki nyugodtan bámészkodhat, az idegenvezetők pedig hosszasan sztorizhatnak. Igaz március-áprilisban Szentpéterváron még jégtáblák úsznak a Néván, és a sapka és a kesztyű is bőven elkél.

Egyiptom nyáron elviselhetetlenül meleg és tömeg van. Ősszel viszont kifejezetten kellemes. Talán ez az egyetlen utószezonos hely, amit a magyar utazók is felfedeztek maguknak. Egyiptom tényleg kedvelt, mert a Földközi-tengerrel ellentétben a Vörös-tenger vize ősszel sem hűl le, szeptember végén még mindig 21-22 fokos, tehát fürdésre éppen alkalmas. A parton nem kell megküzdeni minden szabad négyzetméterért, és ellentétben sok más utószezonos hellyel itt biztos, hogy egyetlen étterem ajtón sem lesz lehúzott roló.

Forrás: [origo]

Egy kis segítség

A Towd.com azon túl, hogy linkgyűjteményeivel készen kínálja a fontos tudnivalókat, országonként rendezi sorba az utazással kapcsolatos hasznos információkat, köztük azt is, hogy hol, mi számít elő-és utószezonnak. Ezt ugyebár nem árt még az elején tisztázni.

A Gotoday.com ajánlatai között nemcsak olcsó szezonon kívüli utakat találunk, hanem magunk alakíthatjuk a nyaralás menetét: megtoldhatjuk a vakációt egy nappal egy másik városban töltött ingyen éjszakával, kiegészíthetjük utunkat fél áron plusz egy programmal, vagy jobb biztosítást válthatunk magunknak.

A Smarttravel.com egészen használható ötleteket ad az előszezonos utak megszervezéséhez. Felhívja a figyelmet például, hogy elő-és utószezonban, a szállodákban sok helyütt tataroznak. Ennek kiküszöbölésére a twittert és egyéb közösségi oldalakat ajánlják, amelyek segítségével könnyedén és ingyen lehet érdeklődni a választott szállodánál, hogy végeznek-e bármilyen felújítási munkálatot a tervezett időpontban. A múzeumok esetében sem árt a tájékozódás, hiszen az is előfordulhat, hogy leltároznak esetleg új kiállítási tárgyakat rendezgetnek a bemutatótéren, ami befolyásolhatja a nyitvatartási időt.

Az Offseason.com oldalain főleg szálláshelyek után kutathatunk, városonkénti lebontásban. Az öt kontinens szinte valamennyi üdülővárosát jegyzik, és kifejezetten a szezonon kívüli akciós ajánlatokat gyűjtik. Az offseason offers menüpont alatt az éppen aktuális "last minute" kínálatból válogathatunk.

London: Európában indul az előszezon

London a szálláshelyek tekintetében egyértelműen a karácsonyi bevásárlóturizmus után, az év első négy hónapjában a legolcsóbb. A tavaszi városlátogatókat tárt karokkal fogadják a hotelek, amelyek ilyenkor 67 százalékkal olcsóbban kínálják a szobákat - írja a Smarttravel.com.

Forrás: [origo]

A találomra kiválasztott Knightsbridge Hotelben márciusban például 117 fontba, augusztusban viszont már 170 fontba kerül egy éjszaka. Szúrópróbaszerűen néztünk bele a Strand Palace Hotel ajánlataiba is: míg a húsvéti időszakban (március 28-tól április 11-ig) 64 font egy éjszaka addig ugyanebben a hotelben nyár közepén már csak 160 fontért foglalhatunk.

A karibi térség ősszel a legolcsóbb

A karibi térségben közvetlen a hurrikánidőszak előtt és után olcsóbbak az árak, és általában a veszélyesebb hónapokban (augusztustól októberig) a legjobbak az ajánlatok. Biztató, hogy tavaly már a szállodák többsége bevezette az úgynevezett időjárásrendeletet (Weather Policy vagy Hurricaine Refund) amelynek lényege, hogy a turisták rossz idő esetén visszakapják a szállásköltséget vagy a foglalási díjat, vagy ráfizetés nélkül áthelyezhetik a foglalásunkat egy későbbi időpontra. A kellemetlenségért a szállodák gyakran akciós árat is ajánlanak a következő náluk töltött nyaraláshoz, amit az utazók boldogan elfogadnak.

Forrás: [origo]

Tippek és ajánlatok itthonra

Idehaza az egyik legújabb szezonon kívüli attrakció a Zamárdi Kalandpark, amely az autópályától és a Zamárdi-felső vasútállomásától mintegy száz méterre található. A harmincötezer négyzetméteres létesítményt egy erdős ligetben alakították ki kanopipályával, mászófalakkal, vízidodzsemmel, pizzériával. Betervezhető késő tavaszra, de megtoldhatjuk vele a balatoni nyaralást is még plusz 2 nappal.

Olcsó szálláshelyeket országszerte találunk. A wellness szállók közül például az egyik legfrissebb és legjobb előszezonos ajánlat a büki Birdland Golf & Spa Resort-é. Három éjszaka 5 csillagos luxusban, reggelivel, korlátlan fürdőhasználattal 2 főre, 22 ezer forint.

Sz. K.