A tőzsde mintájára áraz egy New York-i étterem

Vágólapra másolva!
Vajon mennyi lehet az árfolyam egy korsó sörnek? Döntse el a piac, mondják egy új New York-i étterem vezetői, ahol az ételek és italok árai a tőzsdei árfolyamokhoz hasonlóan változnak majd.
Vágólapra másolva!

Az Exchange Bar & Grill nevű étterem Manhattanben, a Grammercy Park közelében található, egy üzletekkel, kocsmákkal teli, hangulatos környéken. Az áprilisban nyíló étterem újítása, hogy az ételek árai minden irányban változhatnak, attól függően, hogy mennyire népszerű az adott fogás. Az elektronikus étlapokon pirossal villognak majd azok az árak, amelyek a kereslet függvényében változni fognak - írja a Reuters.

A vendégek saját maguk alakíthatják az ételek és az italok árait, amelyek 25 centenként változhatnak, de az étterem vezetői szerint 2 dollárnál nagyobb változás aligha várható. Egy pohár Guinnes sör 6 dollárnál kezdődik, de kerülhet akár 8 dollárba is, vagy ugyanúgy megúszhatjuk 4 dollárból is.

Forrás: EPA

Ha egy ital, vagy étel népszerű a vendégek körében, az ára értelemszerűen emelkedni kezd, pontosan ugyanúgy mint a részvényárfolyamok a tőzsdén. Az áremelkedéssel párhuzamosan más, ezzel egyenértékű italok ára ugyanakkor csökken. Ha egy társaság nagyobb mennyiségben fogyaszt az egyik sörből, a többi vendég jól járhat, mert az egyéb fajták ára ilyenkor csökkenhet.

A két tulajdonos, Levent Cakar és Damon Bae elismeri, hogy a tőzsde-ötlet egy ravasz trükk, de meggyőződésük, hogy a sörök és az ételek minősége lesz a döntő a vendégek szemében, nem az ár. Az ötlet szerintük csupán színt visz majd a vendéglő működésébe. A tulajdonosok úgy vélik, hogy a jó helyszín és a jó árak elegendőek lesznek a sikerhez.

Az elmúlt év kifejezetten rosszul alakult a New York-i vendéglősök számára, mert a vendégek jóval kevesebbet fordítanak éttermi kiadásokra a válság miatt. A városban mintegy 23 ezer étterem van és minden évben körülbelül 4 ezer új egység nyílik. A hagyományos éttermek száma 2008-ról 2009-re egy év alatt 9 százalékkal csökkent New Yorkban.