Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Világverseny segíti ki a káoszból Delhit

Vágólapra másolva!
Októberre Delhi szinte újjászületik, és az utazók rá sem ismernek majd a városra. A Nemzetközösségi Játékok idejére wifi kapcsolattal is felszerelt új metróállomásokkal, kiszélesített autóutakkal, új telefonfülkékkel, alacsonypadlós buszokkal, megújult közterekkel, letisztított szobrokkal és olcsó szálláshelyekkel készül a város. Az indiai fővárosba többszázezer turistát várnak. 
Vágólapra másolva!

A Nemzetközösségi Játékok (Commonwealth Games) négyévente tartott, több sportágat felölelő nemzetközi sportesemény, amely az 53 tagállamból érkező résztvevők számát tekintve a második legnagyobb rendezvény az olimpiai játékok után. A rendezési jogot elnyerő Delhi most először szervezhet egy ilyen nagyszabású eseményt. A játékokon olyan sportágak is szerepelnek, amelyeket főleg a nemzetközösség tagállamaiban játszanak, ilyen például a gyep-bowling, a hetes rögbi, vagy a kosárlabdához hasonlító netball - írja az Indiaholiday.

Delhi kényelmesebb és gyorsabb lesz: új telefonfülkék, buszok és metróállomások

Akik októberben, a játékok ideje alatt érkeznek pezsgőbb, élettel telibb várossal találkozhatnak, nem minta a 14 milliós Delhi valaha is kihaltnak látszott volna. A városban jelenleg úton-útfélen tataroznak és átépítenek. Felújítják a szökőkutakat, letisztítják a köztéri szobrokat, nyár végén parkosítanak, és új telefonfülkéket helyeznek üzembe.

Forrás: AFP
A Connaught Place

Megújul a híres kör alakú Connaught Place, és a Rajpath sugárút. Bővítik a metróhálózatot, közvetlen kapcsolatot kiépítve a sportlétesítményekkel és a nemzetközi reptérrel. A tervek szerint az új metróállomásokon a wifi hálózatot is kiépítik. Ezen kívül 1100 alacsonypadlós légkondicionált busz áll forgalomba, és megépül egy kétszer négysávos autópálya is - olvasható a játékok hivatalos honlapján.

Szállás akár 3000 forintért ingyen reggelivel és egy üveg sörrel.

Az indiai fővárosban szinte állandó problémát jelent a szállodai kapacitás szűkössége. Ezen is próbálnak javítani a játékok idejére. Delhiben a legmagasabb kategóriájú ötcsillagos szállodai szobákból 3330 áll majd a turisták rendelkezésére 250-300 dolláros áron, a négycsillagos szállodai szobák 200 és 225 dolláros szabott áron foglalhatók. A háromcsillagosok ár érték arányban igen jó választásnak bizonyulnak. Ízlésesek, és alig 1300-2500 rúpiába, vagyis nem több mint 6000-8000 ezer forintba kerülnek egy éjszakára.

Forrás: AFP
A Vörös erőd

Akik még kevesebből szeretnének kijönni, keressék a Sun Shine House hostelt (755 rúpia/fő/éj), a bíbor vörösre festett Ivory Hostelt (366 rúpia /fő/éj), a Dandoo Holiday Home-ot (450 rúpia/fő/éj), a Legacy Home Stay-t (495 rúpia/fő/éj), vagy az egyik legnépszerűbb városi hostelt, a Nirvanát. Ez utóbbiban egyedi stílusú szobák, grillkert, parkoló és medence is van. A szobákban a hostelektől szokatlan módon olvasólámpákat és egyéb kiegészítőket szereltek föl, és a fürdőszobákban hajszárítók is vannak. Ingyenes a reptéri transzfer, a mosoda, az internethasználat, a reggeli, sőt esténként egy adag tészta és egy üveg sör is jár. Napközben bármikor tölthetünk magunknak kévét, teát, megtölthetjük a palackjainkat tisztított vízzel, a városnézéshez pedig ingyen térképet adnak a recepción. Mindezt 770 rúpiáért, vagyis kevesebb, mint 3000 forintért megkaphatjuk.

Az október 3-én kezdődő és 11 napon át tartó Nemzetközösségi Játékok alatt Delhiben ingyenes városnézések és különböző kombinált programcsomagokban bízhatnak a turisták. Egyes hotelekben egyhetes foglalás esetén ingyen belépőket, illetve idegenvezetést kínálnak a szolgáltatók.

Látványosságok Delhiben

Ó-Delhi látványosságai közül a Vörös Erődöt, a Mogul birodalom pazar erőd-palotáját minden útikönyv megemlíti csakúgy, mint a Raj Ghat-ot, Mahatma Ghandi és az indiai szabadságharcosok emlékhelyét, amely egyben hamvaik őrzőhelye is. Érdekes látványosság a Jama Masjid, India legnagyobb mecsetje és a Chandni Chowk, az óváros nyüzsgő, tarka piaca.

Forrás: AFP
A Jama Masjid mecset

Új-Delhi-ben nem érdemes kihagyni a Qutub Minart (minaret), Humayun császár síremlékét, az India kaput az ismeretlen katona sírjával és a Rajpath sugárutat. Nem túl látványos, de érdekes históriájú a Vasoszlop, amit az első kohászati műalkotásként tartanak számon, és amit még 1500 évvel ezelőtt készítettek. Hogy miért nem rozsdásodik, arra máig nem tudnak magyarázatot adni.

Közlekedés

Delhiben a közlekedés enyhén szólva is kaotikus, és a szabályok teljesen eltérnek az Európában szokásostól. Az egyik helyi aranyszabály szerint "aki lassít, az tétova, aki fékez, az szánalomra méltó, aki megáll, az elveszett". Mindent elmond a helyi szokásokról, hogy sok autót úgy értékesítenek a szalonokban, hogy eleve nem szerelnek fel rájuk oldalsó visszapillantó tükröt. A közlekedés a szabályok ismeretében a városi autózás egyébként kifejezetten szórakoztató, de komoly koncentrálást igényel főleg, hogy a városban bárhol, bármikor, bárhogyan megelőzhet mindenki mindenkit.

Forrás: [origo]
A Taj Mahal

Egynapos kirándulások

Az olcsó szálláshelyek miatt sokan a tervezettnél tovább is maradnának Delhiben és inkább egynapos kirándulásokban gondolkodnak. Agra és a Taj Mahal, a Gwalior erőd, Neemrana, és Mathura mind 150 kilométeres távolságon belül találhatók. Belföldi járattal még a másfél órányi repülőútra található Jaipurt is meg lehet járni egy nap alatt. A többi látványossághoz legkézenfekvőbb közlekedési eszköz az intercityhez hasonló nagysebességű Shatabdi Expressz, amely többnyire a nagyvárosokból a turistalátványosságok és zarándokhelyek irányába közlekedik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről