Sértetlen látványosságok várnak Chilében

Vágólapra másolva!
A háromszáz halálos áldozatot követelő, 8,8-as fokozatú földrengés ellenére Chilében a turisztikai látványosságok sértetlenek maradtak. San Pedro de Atacama, Puerto Varas és Puerto Montt városa mind épségben megúszták a katasztrófát. A héten a santiagói reptér is újra fogadja a járatokat és a turistalátványosságoknál továbbra is kikötnek az óceánjárók. Húsvét szigetek, Patagónia, Atacama sivatag, fenséges chilei borok, fjordok, vulkánok, tengerpartok: még mindig van mit megnézni és megkóstolni Chilében.
Vágólapra másolva!

A földmozgás epicentruma az ország közepén elhelyezkedő, óceánparti Concepción városától 90 kilométerre, északkeletre történt, és bár a földrengés óriási pusztítás végzett relatív kis területen történtek károk. A legfontosabb turistalátványosságok azonban meglehetősen szétszórva találhatók az országban, így azok épségben maradtak.

A turisták számára az első legfontosabb hír, hogy ezen a héten újranyit a santiagói reptér. A járatoknak alig 15 százalékát tudják egyelőre fogadni, de legnagyobb bel-és külföldi szolgáltatók, így a Copa Airlines, az American Airlines, a Delta Airlines és a LAN gépei már fel-, illetve leszállnak. Annyit érdemes azonban tudni, hogy a belföldi járatok csak reggel nyolc és este 8 között közlekednek, a nemzetközi járatok pedig egyelőre Santiago helyett egy másik, előre ismertetett reptéren landolnak, de a csak az útlevél és vámvizsgálat erejéig, aztán tovább repülnek a fővárosba. A hétvégén már Santiagóban is visszaáll a korábbi ellenőrzési és határátlépési rend.

A lefoglalt hajóutak sem mennek kárba. A Princess Cruises társaság a héten már kiköt a földrengés epicentrumától 200 kilométerre található Valparaiso kikötőjében. Az Argentína és Chile között ingázó Silversea és Oceania Cruises hajói újra menetrend szerint közlekednek, többek közt a Húsvét-szigetekre, Patagóniába és a déli fjordokhoz.

Puerto Montt: tengeri kajak a fjordok mentén

Novembertől egészen áprilisig lehet kajakba szállni a Chile déli részén található Puerto Monttnál. Los Lagos régió fővárosa egyben a déli fjordok kapuja, ahová a fővárosból mintegy kétórás repülőúttal juthatunk el. Ez a 200 ezres kisváros 2008-ban még a Lonely Planet legjobb nyaralóhelyei között is szerepelt.

Forrás: [origo]

A közeli Chiolé-sziget remek kirándulóhely két nemzeti parkkal és hatalmas erdőségekkel. A tengeri kajakosok is ezt a szigetet fedezik fel, útközben ráadásul tengeri teheneket, és a jellegzetes feketeszínű (chilei) delfincsapatokat is láthatnak. Az óceán közelségének köszönhetően a szigeten és a parton rengeteg a tengeri halételeket kínáló étterem. A hal olcsó és finom, és hogy a turisták tányérjára kerülhet, az a helyiek hite szerint La Pincoya-nak köszönhető. A számos helyi mitológiai figura közül ennek a lányalaknak van a legnagyobb sikere. A monda szerint, ha végigsétál a parton, a tenger bőséges hallal áldja meg a halászoknak.

Húsvét-szigetek

A számítások szerint legalább harminc férfiember ereje és egyévi kitartó munkája kellett ahhoz, hogy a szigetlakók megalkossák és felállítsák a szobrokat, amelyeket a Rano Raraku-hegy vulkanikus puha sziklatömbjeiből faragtak ki, és amelyeket a sziget, egyben a világ legérdekesebb turista látványosságként tartanak számon. A régészek azt mondják, hogy a Rano Raraku gyomrában még több száz befejezetlen kőszobor nyugszik. Súlyuk egyenként körülbelül hat tonna lehet. A feltételezések szerint a gigantikus alkotások sírkövek voltak, más régészek szerint az elődök tiszteletének jeléül állították őket.

A moaik, vagyis ezek az egy tömbből faragott fejdíszes szobrok első példányai még térdelő pózban foglaltak helyet a Húsvét-szigetek partjainál, majd később egy vonalban és háttal sorakoztak az óceánparton. Sokuknak válla és kis törzse is van, de mivel a szobrok megsüllyedtek, ezeket többnyire befedte a föld.

Puerto Varas: a rózsák városa

Az ország közepén, a Llanquihue-tó partjain fekvő Puerto Varas szintén igen népszerű a turisták körében. Fenséges kilátás nyílik a tóra, a hófödte vulkánokra, valamint az őket körülölelő erdőkre. Népszerűek a rafting túrák, a lovaglás és a vulkánmászás. Senki ne lepődjön meg, ha az éttermekben wiener schnitzelt és bratwurstot lát az étlapon. A tó környékén ugyanis rengeteg németajkú (osztrák és svájci) él, így a német viselet és a német konyha igen elterjedt.

Forrás: [origo]

Acatama-sivatag és az oázis város

Az Acatama-sivatag a világ egyik legszárazabb területe. Itt ötvenszer kevesebb eső esik egy évben, mint a kaliforniai Halál-völgyben, összesen mintegy 3 milliméter. A sivatagon keresztülvezető pánamerikai autóúton haladva azonban érdekes természeti jelenségek tapasztalhatók. Az egyik például, hogy a hatezer méteres magashegységek csúcsain nincs hó. A másik az óceán felől érkező sűrű ködtakaró, amely a sivatag bizonyos területeire annyi nedvességet azért hoz, hogy gyér zuzmórétegek és igénytelenebb kaktuszfajták megéljenek. A tudósok szerint a talaj összetétele nagyon hasonlít a Marson találhatóhoz, ezért a NASA gyakran végez teszteket ezen a területen.

Lényegesen barátságosabb a környék egyik legérdekesebb oázis városa, San Pedo de Atacama. A legtöbb turista ide tart. A természeti jelenségek mellett, mint amilyen a Hold-völgy és a szabályos kúpjáról ismert Licancabur vulkán, népszerű attrakció a sivatagi homokdeszkázás. Mivel a városka a tengerszint felett 2400 méteren található, a turistáknak néhány napos akklimatizáció mindenképpen szükséges.

Borkóstolás a chilei vulkánok mentén

A vulkanikus talaj igen kedvező a szőlőtermeléshez, és a chilei boros gazdák nem aprózzák el. A legjobbak 6-7 generáción át tökéletesítették tudásukat és ma már gazdaságonként mintegy 2,5 millió liter bort termelnek egy évben. Santiagóból legalább hatféle egynapos bortúrát szerveznek a fővároshoz közeli, egyébként világhírű ültetvényekre. Ilyen például az Errázuir, az Emiliana, a Montes, a Lapostolle borászat, ahol a turisták biciklivel vagy lóháton járhatják körbe a birtokokat.

Forrás: [origo]