Szex, retró, öko - így utazunk a következő tíz évben

Vágólapra másolva!
Néhány utazási forma, amely egyre népszerűbb, és amely meghatározza az idei szezont, sőt egyesek szerint az elkövetkezendő 10 évet. Környezettudatos, nyugdíjas, retró és "csak felnőtteknek" vakáció.
Vágólapra másolva!

Az idősebbek is elkezdik: olcsóbbat, rövidebbet, kényelmesebbet

A turisztikai trendeket nemcsak a gazdasági, hanem a demográfiai változások is képesek befolyásolni. Az öregedő európai társadalomban például egyre kevesebb az egy háztartásban élők száma, ami egy átlag európai számára magasabb összegű szabadon felhasználható jövedelmet és nagyobb vásárlóerőt jelent. Ez a korosztály azonban speciális igényeket támaszt. Igényli a rövidebb, de kényelmesebb utakat, mint amilyenek a vonatos, vagy folyami hajós városlátogatások. Ezek közül mindkét utazási forma páratlan népszerűségnek örvend az utóbbi időben.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Szerencsére a dunai hajóutak a világ legkeresettebb kirándulásai közé tartoznak. A CruiseCritic hajós portál elemzéséből kiderül, hogy a Duna, maga mögé utasította a világ leghíresebb folyóit, így a Nílust, a Mekongot, a Jangcét és a Volgát. Az utazók szerint az ilyen jellegű vakációk legnagyobb előnye, hogy a nagy óceánjárókkal ellentétben családias a hangulat, visszafogott az elegancia, de megfizethető a kényelem. Míg az óceánjárók a kissé arctalan, luxus-tömegutaztatás irányába változtak, addig a folyami hajózás sokak szerint emberléptékű maradt. További előnyök közt szerepel az is, hogy nem kell külön szállásra költeni, mert a hajóközlekedési eszköz és egyben szállás.

Idehaza is találunk olyan utazási irodát, amely nyugdíjas korosztály igényeit igyekszik kielégíteni. A szépkorúak utaztatásában a Harmony tours látott fantáziát, akik főleg nosztalgia és zarándok utakat szerveznek orvosi kísérettel, és szenior idegenvezetővel.

Ésszerűség és környezettudatosság: vonatos nyaralásoké a jövő

Az utazási trendek közül a környezettudatos nyaralás igénye idehaza főleg a fiatalabb generációban fogalmazódik meg, bár például a vonatos nyaralás (főleg belföldi utakra) a nyugdíjasok körében is népszerű. Akik hajlandóak letenni az autót és az európai körutakhoz a vasutat használni, ésszerű és kényelmes nyaralásra számíthatnak. Miért?

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Nincs kikötői, illetve reptéri illeték, nincs üzemanyag felár, nincs pótdíj, nincs kerozinadó, az ablakok tágasak, remek a kilátás. Használhatjuk a laptopokat, mobiltelefonokat sőt, néhány szerelvényen még ingyen wifi is van. A pályaudvarok mindig a belvárosban találhatók közel a hotelekhez, az idegenforgalmi látványosságokhoz, és az üzleti negyedekhez, vagyis nem kell külön transzfert fizetni. Nem kell becsatolva ülni órák hosszat, indulás előtt nem kell már két órával kint lennünk a pályaudvaron, így a vonat indulása előtt akár 5 perccel is felszállhatunk. Ráadásul az útlevélvizsgálat is menet közben a vonaton történik, tehát ezzel sem megy az idő - derül ki az International Turismus Börse elemzéséből.

Igaz a MÁV szolgáltatási még nem érik el az európai színvonalat, de Bécstől már 210km/h órával száguldhatunk a német határ felé. Vonatos nyaralásainkat akkor tervezzük a legokosabban, ha kihasználjuk az összes elérhető vonattípust. Ha ügyesen kombináljuk őket, egész Európát bejárhatjuk. Gyorsan, kényelmesen utazhatunk, nem kell szállásra költenünk és nyugodt körülmények között étkezhetünk, illetve tisztálkodhatunk.

Tizennyolcas karika: utazás csak felnőtteknek

A felnőtt utaztatás kétféle változatban ismert. A szelíd nyaralások gyereksírás és gyerekzsivaj-mentes napokat ígérnek, ahol a szálloda, vagy hajó személyzete kínosan ügyel az intim, meghitt hangulatra és a nyugodt környezetre. Itt minden a szülők kényelméről szól.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A felnőtt vakációk kalandosan formája az úgynevezett "Clothes optional trips", vagyis amikor még a ruha sem kötelező az adott szállodában, vagy az adott hajótársaság fedélzetén - olvasható az Msnbc Travel cikkében. Ezeken a nyaralásokon erotikus programok, kosztümös fantázia bálok és párcserélős swinger-estek szórakoztatják az utasokat. Akik érdeklődnek az ilyen jellegű vakációk után keressék az Au Nature jelzéssel ellátott szállodákat. Felnőtt utakat jellemzően trópusi országokba szerveznek, főleg a karibi térségbe.

Retró: reneszánszát éli a kempingezés

Európában a low-budget, vagyis a fapados nyaralások kerültek előtérbe. Az unió polgárai az utóbbi években közelebbi úti célt választottak és kevesebbet költöttek nyaralásaik során. Ez a jelenség idehaza is tapasztalható volt, hiszen azon túl, hogy sokan keresték a környező országok, így Ausztria, vagy Szlovénia ajánlatait, felértékelődtek a belföldi utak. A vár-és vízitúrákra egyre többen jelentkeznek, és egy régi-új nyaralási formát, a kempingezést is felfedeztek maguknak az utazók.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A legjobb európai kempingek ragsorát összeállító Campinglife magazinnál néhány évvel ezelőtt egy magyar kemping vitte el a pálmát, vagyis igényes szolgáltatót már idehaza is találhatunk. A révfülöpi Napfény kemping egy többszörösen díjazott héthektáros létesítmény, ahol a turistáknak naponta körülbelül 4-5 ezer forintos költséggel kell számolnia, amennyiben lakókocsival érkeznének. Ha személyautóval és egy sátorral, akkor 2 főre körülbelül 3-4 ezer forintot kell szánniuk egy napra.

Sz.K.