Éjjel nincs biztonsági ellenőrzés a római Fiumicino repülőtéren

Vágólapra másolva!
A legnagyobb olaszországi repülőtéren, a római Fiumicinón hajnali 1 és 3 óra között nem működik a biztonsági ellenőrzés - derül ki a L,Espresso című olasz hetilap pénteken megjelent számából.
Vágólapra másolva!

Sem a repülőtér, sem a légiközlekedési hatóság (ENAC) egyetlen illetékese sem kívánta kommentálni az értesülést, bár az ENAC jelentést kért az ügyről a repülőtér vezérigazgatóságától.

Minden éjjel leáll a biztonsági rendszer: leállnak a fémdetektorok, a kapuknál nincs ellenőrzés, az irodák nyitva vannak. Legalább két órán át bárki - akár fegyverrel vagy robbanószerrel - bejuthat a T3 nemzetközi terminál zárt övezetébe" - írta helyszíni riportjában a L,Espresso újságírója.

A hetilapban megjelent fotókon az újságíró látható, amint áthalad egy fémérzékelő kapun, valamint egy regisztrációs pult mögött, egy irodában és egy autókölcsönző cég ablaka mögött ül.

Éjszaka a repülőtér senkié: nincsenek őrök, nem működik a riasztó, nincsen ellenőrző személyzet" - írja a lap, amely szerint egy januári vasárnapon hajnali egy óra tájban tettek próbát.

Néhány nappal később ismét megpróbáltuk, ugyanúgy éjszaka és ugyanazon a helyen. Sehol egy rendőr, a vámhivatal zárva, a csendőrök éjjeli pihenőn" - folytatja a L,Espresso, amely szerint az első járat 5:40-kor indul. A repülőtér körülbelül két órával előbb "ébred" és kezd el normálisan működni az ellenőrzés.

Éjjel a repülőtér egy vidámpark, ahol egyedül mindent megtehetsz - írja az újságíró. Szabotálhatsz, rongálhatsz, lophatsz, beléphetsz a belső számítógépes rendszerbe, beindíthatod a mozgójárdát, majd 3:30-kor, amikor Fiumicino csendben felébred, beülsz a kocsidba és gond nélkül távozol - mondta az újságíró. A római Fiumicino repülőtér évente mintegy 33 millió utast fogad.