Budapesti turisták varázsceruzával

Vágólapra másolva!
Új technikai eszközzel bővül a hop on-hop off típusú városnézések kínálata 2010. április 1-től. A budapesti turisták egy olyan világszabadalommal ismerkedhettek meg, amely zsebben is elfér és szenzoros hegyének segítségével számos információ meghallgatható a kiválasztott nyelven.
Vágólapra másolva!

A turisták a jövőben egy Pen-go elnevezésű eszközt bérelhetnek a Program Centrum Kft. belvárosi irodájában, illetve a tervek szerint a város frekventált pontjain kihelyezett, már jól ismert napernyős kocsiknál. Az okos ceruza zsebben is elfér, használata pedig igen egyszerű.

Jár hozzá egy speciális papírtérkép, amelynek bizonyos pontjait a Pen-goval megérintve a kiválasztott nyelven meghallgatható a hozzá tartozó információ. Ilyen módon a turista tájékozódhat a látnivalókról éppúgy, mint például éttermekről vagy egyéb szolgáltatásokról.

Izi Taichman, az eszközt jegyző Eurosa Group munkatársa úgy véli, hogy jelentős piaci előnyhöz juthatnak azok a vállalkozások, amelyek a Pen-got hirdetési lehetőségnek tekintik. A cégnek elég egy egészen kicsi nyomtatási felületen megjelenniük, hirdetésük mégis költséghatékonnyá válik, hiszen élhetnek az auditív előnyökkel. A Pen-go elnevezés egyelőre munkanév. A tervek szerint a varázsceruzának fantázianevet is adnak majd.

Amellett, hogy Budapest adja a turisztikai bevételek több mint 70 százalékát, a válság jelentősen érinti a konferencia és üzleti turizmust, valamint visszaveti a városlátogató vendégek számát is. Tavaly 11 százalékkal csökkent a Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma, a szállásdíj-bevételek ennél is jobban, 15,7 százalékkal estek. A bevételek elmaradása miatt 2009-ben 15,7 százalékkal kevesebb pénzt hagytak náluk a külföldi vendégek, mint egy évvel korábban.