Egész Florida kaszál a Super Bowl-turistákon

Vágólapra másolva!
Bár az NFL nagydöntőjét, a Super Bowlt Miami városában rendezik, az esemény idején egész Florida hasznot húz a mérkőzésre érkező turistaáradatból. A meccsre ugyanis nemcsak azok utaznak el, akiknek jegyük is van, hanem a fanatikus rajongók a hangulat és a temérdek program kedvéért is útnak indulnak.
Vágólapra másolva!

A miami környéki repülőterek a szokásosnál is intenzívebb légiforgalmat bonyolítanak az utóbbi napokban, hiszen a legtöbb nagy amerikai légitársaság - így a Delta, vagy az American Airlines - plusz járatokat állított forgalomba a vasárnap megrendezendő Super Bowlra érkező szurkolók kedvéért.

A szervezők várakozásai szerint a több mint 70 ezer jegytulajdonoson felül további 40-60 ezer szurkoló érkezhet a városba és környékére a mérkőzést megelőző 1-2 napban. Utóbbiak a döntőt kísérő programokra, hatalmas szabadtéri partikra érkeznek, s nekik külön szervezőbizottság állította össze a város környékén elérhető látnivalókat, rendezvényeket.

Forrás: AFP

Már a repülőtereken dönthetnek a szurkolók, hogy melyik közeli tengerparti strandot veszik célba, ezekre ugyanis ingyenes transzferbuszok közlekednek. A rendezvények többségén egyébként az NFL sztárjai is részt vesznek. A döntőt megelőző napokban például horgászversenyt rendeztek a szurkolóknak, amellyel az elmúlt évben, épp egy floridai horgászkiránduláson elhunyt NFL-sztárok emléke előtt tisztelegnek a szervezők. Key Largo-n egy másik horgászverseny is lesz, itt a nevezési díjakat a nyugdíjas korú egykori NFL-játékosok orvosi kezeléseire fordítják.

Forrás: AFP
Miami

Pénteken ingyenes koncerten lépett fel az NFL játékosaiból álló kórus Miamiban és a meccs előtti napokon több más ingyenes koncerten is szórakozhattak a szurkolók.

"Az NFL ízei" címmel a Miami melletti, luxusvilláiról és jachtjairól híres Fort Lauderdale-ben szakácsversenyt rendeznek. Minden NFL-csapattal rendelkező városból érkezik egy híres séf, hogy bemutassa a településre leginkább jellemző fogásokat. A profi szakácsoknak igazi sztársegédei lesznek, ugyanis mindegyik várost/csapatot egy korábbi neves játékos is képviseli. Ott lesz például a legendás Joe Montana, a San francisco 49ers egykori irányítója is.

Forrás: [origo]
Fort Lauderdale

A döntő idejére a városba érkező turisták egy részét azért valószínűleg maga a város is érdekli, még akkor is, ha Miami legnagyobb látványosságát inkább maguk az itt nyaraló, strandoló emberek jelentik. A South Beach kellemes bárjainak egyikéből kitűnően lehet bámulni a minimálisnál is kisebb fürdőruhában pompázó hölgyeket. A strandokon rendszeresen feltűnnek az NFL híres női szurkoló-csapatai, a cheerleaderek, hogy lelkesítő műsoraikkal hangolják a szurkolókat a nagyy eseményre. A családdal érkezők számára inkább Key Biscayne nyugalmasabb strandjait ajánlják a szervezők.

Forrás: AFP
A MiMo negyed

A helyiek és a turisták egyaránt kedvelik South Beach egy talán kevésbé csillogó, de annál patinásabb negyedét, az 50-es 60-as évek hangulatát idéző MiMo-t. A hotelek, éttermek egykor modernnek szánt megjelenése már egy kicsit megmosolyogtató, de a negyed - hangulatos kávézóival és butikjaival - talán a legkülönlegesebb Miamiban.

A városokon kívüli Florida legalább annyira érdekes, mint Miami, vagy éppen Fort Lauderdale. Ez az időszak a legideálisabb a floridai mocsárvidék, az Unesco világörökséghez tartozó Everglades felfedezéséhez. A lápvidék bejárása, a sokak által ismert légcsavaros mocsárjárókkal a legélvezetesebb, bár talán kevéssé környezetbarát. A járművek a mindössze nyolc lakost számláló, de a turisták miatt állandóan zsúfolt Tiny Coopertownból indulnak. A kikötőben lévő étteremben az Everglades specialitásait is kipróbálhatják az érdeklődők, de van itt látogatóközpont is, ahol a mocsárvidéken őshonos aligátorokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A mocsárjáró-túrák mellett biciklivel és egy elektromos villamossal is bejárható a mocsárvidék egy kis része, igaz ez az előző verziónál jóval kevésbé élvezetes.

Forrás: [origo]
Mocsárjáró az Evergldes-ben

Florida partjai kiválóak búvárkodás szempontjából is. Key Largo közelében egy tengeri nemzeti park is található, ahová több tucat cég szervez búvártúrákat. A profik számára indított búvártúrák mellett vannak snorkel-utak és üvegfenekű hajókkal is bejárható a környék.

Ha pedig a szurkolóknak nem elég az amerikai foci, a Super Bowl előtt játszott a városban a helyi NHL-csapat, a Florida Panthers ellenfeleként a Calgary Flames, február 9-én pedig a Miami Heat látja vendégül a Houston Rockets kosarasait.