Ingyenes Los Angeles

Vágólapra másolva!
Közel száz ingyenes programmal és jó néhány ünnepséggel készül Los Angeles a 2010-es turista szezonra. Az idei év középpontjában az 50 esztendős hollywoodi hírességek sétánya, a 70 esztendős Palladium színház és a 25 éves Rock Walk áll, persze továbbra is óriási sikere van a sztárotthonokat bemutató buszos városnézésnek és a filmstúdió-látogatásnak. Rendezvények, ünnepségek, kedvezményes belépők és élő interaktív lemezfelvételek az angyalok városában.
Vágólapra másolva!

25 ezer dollár egy csillagért: hollywoodi hírességek sétánya

A Los Angeles-i kereskedelmi kamara 1960-ban döntött úgy, hogy létrehozza a hírességek sétányát a Hollywood Walk of Fame-et, méghozzá azzal a céllal, hogy "megőrizze annak a közösségnek a dicsőségét, amely csillogást és izgalmat visz a föld négy sarkába".

A filmcsillagok és a szórakoztatóipar sztárjai nem akármilyen szempont alapján kaphatnak saját csillagot. A rajongók ugyan szavazhatnak kedvenceikre, de a kamara csak akkor ítéli oda a fekete gránitba foglalt bronz szegélyű, rózsaszín, ötágú csillagot, ha 25 ezer dollár támogatói díj összegyűlik és a nevezett sztár hajlandó nyilvánosan is részt venni a csillagavatón.

Ma jelenleg mintegy 2400 híresség csillaga található a Los Angeles Hollywood városrészében, egészen pontosan a kelet-nyugati irányú Hollywood Boulevardon és az északról délre futó Vine Streeten. A kereszteződéséből kiindulva a négy égtáj felé bármerre indulhatunk, igaz ez a program nem túl látványos, hiszen a járdába illesztett plakettek teljesen egyformák. A vezetettkirándulásokon azonban sok mendemondát és városi legendát hallhatnak a turisták, köztük azt is, hogy kik voltak az első csillagtulajdonosok, hogy miért van Michael Jacksonnak két csillaga, hogy hogyan lopták el Gregory Peck és Kirk Douglas csillagát, és hogy hogyan működnek az azóta beszerelt térfigyelő kamerák.

Forrás: [origo]

Az évforduló alaklámából a kereskedelmi kamara júliusban egy utcabállal, novemberben pedig egy gálaműsorral készül, amelyre a tervek szerint valamennyi sztár meghívót kap. Érdemes figyelni a helyi irodák álajánlatait is, mert nagy valószínűséggel olcsóbbak lesznek a Hollywood Boulevardon tett vezetett túrák, illetve sok belépőhöz juthatunk hozzá (ünnepi csomagban) kedvezményes áron.

Lemezfelvételek Tommy Lee-vel: 25 éves aRock Walk, a rock hírességeinek sétánya

A legjobb rock mulatók és bárok mellett a Sunset Boulevardon található a Rock hírességek sétánya, ahol a rock and roll műfajának legnagyobbjai előtt tisztelegnek, valamint a zenei és a technikai újításokat méltatják, nem utolsó sorban gitárgyűjteményeket őriznek és közönségtalálkozókat szerveznek. Az alapítók szerint a hely nem a hírnévről, sokkal inkább a könnyűzenére gyakorolt hatásról szól, vagyis azokról a művészekről, akik forradalmi újításokat hoztak az egyik legjövedelmezőbb iparágba.

Forrás: [origo]

Az idén 25 esztendős létesítményben, több mint 200 zenész kéznyoma és aláírása található. Egy részük és az épületen kívül a Sunset Boulevardon, egy részük pedig az épületen belül található. Az intézményhez tartozó Guitar Center szervezésében az évforduló alkalmából olyan zenészek és zenekarok interaktív projektjéhez csatlakozhatunk, mint Tommy Lee vagy a Velvet Revolver. A projekt lényege, hogy élő stúdiókamera és chat segítségével beszállhatunk a lemezfelvételek és az örömzenélések menetébe, ötleteket adhatunk, üzenhetünk, és megtanulhatunk valamit a legmodernebb stúdiótechnikák működéséről. A legjobb ötleteket adó amatőr zenészek elképzeléseit megtartják, a nevüket pedig feltüntetik a lemezborítón.

A Palladium színház

Forrás: [origo]

A négyezer fő befogadására alkalmas Palladium 1940-ben nyitott, azóta főleg koncerteket és gálaműsorokat szerveztek benne, de három alkalommal Oscar-díj átadó ünnepséget is tartottak itt. Korábban Martin Luther King, később Kennedy elnök is megfordult az épületben, amikor 1961-ben a demokraták gálavacsorát szerveztek. Az art-deco stílusban épült színház maga a történelem, ezért nem érdemes kihagyni a városnéző körutakból.

Szálláshelyek, új és régi jól bevált programok

A városban számos új szállodát adnak át, köztük a W Hollywood hotelt 305 szobával. Érdekes lehet a Telly Savalas otthonaként emlegetett Universal Sheraton, vagy a mesés kilátással kecsegtető Universal Hilton. Szinte minden helyen kínálnak akciós csomagokat, reggelivel, belépővel az Universal stúdióba, ingyenes parkolással, átlagosan 250-290 dolláros áron.

Forrás: [origo]

A legolcsóbb szálláshelyek a városban azonban továbbra is a hostelek. A Banana Bungallowban (5920 Hollywood Blvd.) baráti társasággal, emeletes ágyas szobában éjszakánként 20 dollárért megszállhatunk, főzőkonyhás szobában pedig 24 dollár az ár. Párban az árak 65 dollár körül mozognak. AHollywood International Hostelben(6820 Hollywood Blvd.) néhány dollárral olcsóbban, 17 és 40 dollár között szállhatunk meg.

A fent említett Universal Studios is újabb túrákkal készül a turisták fogadására. Az egyik legérdekesebbnek ígérkező program a King Kong és a Született feleségek forgatási helyszíneinek és díszleteinek bemutatása. A King Kong-rajongók és a 3D megszállottjai megnézhetik továbbá az idei nyár legnagyobb attrakciónak számító 3D-s akciócsatát, amelyben King Kong egy dinoszaurusszal harcol, még a civilizáció előtti időkben.

Madame Tussauds Hollywood viaszmúzeumban is új figurák érkeztek. A Quentin Tarantino, a Jackie Chan és Bruce Lee bábuk a közelmúltban készültek el, egyenként mintegy 800 munkaóra alatt.

Forrás: [origo]

Az ünnepi programokon túl továbbra is egyénileg javasolt felfedezni a várost. Olcsóbb és élvezetesebb, ha magunk bérlünk autót és egyedül vágunk neki például a malibui sztárotthonok, vagy az óceánpart felfedezésének, és magunk keressük fel a számos filmjelenet helyszínéül szolgáló híres malibui stéget, a Paradise Cove-ot.

Aki nem akarja a programot a véletlenre bízni, az induljon el Santa Monicától az 1-es úton (Pacific Coast Highway) északra, de előtte szerezzen be Hollywoodban egy sztártérképet, amelyen feltüntetik az egyes hírességek lakhelyét a pontos címmel együtt.