Olcsó síutakkal verik át a diákokat

Vágólapra másolva!
Olcsó síutakat kínált ügyfeleinek egy magyar nyelvű honlap, de az utazásokat szervező cég nem szerepel az utazási irodák nyilvántartásában és nem található a hazai cégjegyzékben sem.
Vágólapra másolva!

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) több bejelentést is kapott diákoktól, hogy a www.suli.si nevű honlapon olcsó síutakat árulnak, ugyanakkor sem a szervező utazási iroda neve, sem elérhetősége, sem pedig nyilvántartási száma nem szerepel az oldalon. A honlapon csupán egyetlen mobilszámot és egy e-mail címet tüntettek fel - derül ki a fogyasztóvédő szervezet közleményéből.

A honlapon található utazási szerződésben olyan feltételeket találhatunk, melyek az utazókra nézve hátrányosabb feltételeket tartalmaznak a hatályos kormányrendeletnél, vagyis jogszabályellenesek.

Maga, a szervezőként feltüntetett "Ski International" Magyarországon nem létező cég, a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) nyilvántartásában nem szerepel, holott aki utazást szervez, annak ez kötelező. A nyilvántartás része a vagyoni biztosíték és a szakmai tudás megléte, ami garancia lehet az utasok számára, hogy a megfizetett szolgáltatást minden körülmény mellett igénybe tudják venni. A fogyasztóvédők szerint fennáll annak a veszélye is, hogy a honlapon előleget befizető utasok soha nem látják viszont pénzüket, sőt el sem utazhatnak az utazásra.

Bár az utazási szerződésben és az elérhetőségek alapján nem látható, ki és milyen cég szervezi az utakat, a domain névre rákeresve a whois.sc szerint a Travelex Corporation a bejegyzett tulajdonos. Ugyanez a cég a tulajdonosa a travelex.hu domainnek is, amely név alatt a travelex.hu oldal is található, ennek tulajdonosa az MKEH által az utazási irodák nyilvántartásából korábban törölt X-Press Solutions Utazási Iroda Kft. A cég által jogosulatlanul szervezett Bulgáriai utakról nyáron már beszámoltunk. A tulajdonosi kör korábban a Polaris Egyesület égisze alatt szervezett jogosulatlanul síutakat.

Akik már befizették az összeget, azok a jogosulatlan tevékenységre hivatkozva visszakövetelhetik az összeget - áll a FOME közleményében. A szervezet egyébként közérdekű bejelentést tesz az illetékes hatóságoknak, így a nyilvántartással foglalkozó MKEH és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság részére.