Szigorúbb lesz a vizsgálat az Amerikába tartó gépeken

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok megszigorítja a repülőgépen beutazók átvizsgálását; 14 országból, köztük a terrorizmust támogató államokból érkező minden utasra motozás és kézipoggyász-vizsgálat vár - jelentette be vasárnap este az amerikai Közlekedésbiztonsági Felügyelet (TSA).
Vágólapra másolva!

A hétfőtől életbe lépő új szabályozás szerint a világ minden országából repülőgépen az Egyesült Államokba utazók körében gyakoribbak lesznek a véletlenszerű vizsgálatok.

Tizennégy olyan ország esetében, amelyekhez terrorista csoportok tevékenysége köthető, minden utast átvizsgálnak; ezek közé tartozik a Washington által a terrorizmust szponzoráló államnak tekintett Irán, Szudán, Szíria és Kuba. Ugyancsak ezen a listán van Nigéria, Jemen, Pakisztán, Afganisztán, Líbia és Szomália. A további államokat nem hozták nyilvánosságra, a The New York Times szerint köztük van Szaúd-Arábia is.

Azok az utasok, akik ezekből az országokból, vagy ezeken keresztül utaznak az Egyesült Államokba, teljes testi motozáson esnek át, és minden poggyászukat alaposan átvizsgálják, mielőtt repülőre ülhetnének. Ezenkívül az érintett országok állampolgárait a világ minden repülőterén át fogják vizsgálni felszállás előtt.

A TSA azután döntött a szigorításról - amelyről vasárnap értesítette az amerikai és a nemzetközi légitársaságokat -, hogy karácsonykor egy nigériai terrorista az alsónadrágjába rejtett robbanószerrel megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó amerikai repülőgépet.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium alá tartozó hatóság egy illetékese közölte, hogy a biztonság fokozása érdekében az utasoknak a jelenleginél sokkal nagyobb körét fogják átvilágítani. A CNN hírtelevízió felhívta a figyelmet, hogy az eddiginél is hosszabb repülőtéri ellenőrzésekre lehet számítani világszerte.

A jelenleg Hawaiin nyaraló Barack Obama demokrata párti elnököt a nigériai merénylő ügye miatt máris azzal támadja a republikánus ellenzék, hogy nem fordított kellő figyelmet a terrorizmus elleni küzdelemre. Dick Cheney volt alelnök szerint Obama eddig úgy tett, mintha az Egyesült Államok nem állna háborúban. Obama hétfőn tér vissza Washingtonba, ahol másnap tanácskozik a karácsonyi merényletkísérlet kapcsán nemzetbiztonsági szakértőivel a Fehér Házban.

Az Amerikai-Arab Diszkriminációellenes Bizottság nevű jogvédő csoport tiltakozott a repülőtéri átvilágítások szigorítása miatt. A csoport szerint az új biztonsági szabályok - például minden pakisztáni vagy szaúd-arábiai állampolgár átvizsgálása - veszélyesek, mert bizonyos országok minden állampolgárát megbélyegzik, tévesen arra utalnak, hogy a szóban forgó országok minden állampolgára feltételezhetően terrorista.