Ferihegyen is van álruhás bombacsempész

Vágólapra másolva!
Budapesten is nőtt a repülőtéri szigor a karácsonyi merényletkísérlet után, s a minapi szlovákiai esethez hasonló biztonsági ellenőrzések Ferihegyen is vannak, igaz legális módszerekkel. A legutóbbi álruhás ellenőrzéskor Ferihegyet rendben találták, péntek délelőtt ugyanakkor egy utas kijátszotta a biztonsági ellenőrzést.
Vágólapra másolva!

A hétvégi szlovákiai esethez hasonló titkos tesztek Ferihegyen is vannak, csak a szlovákiai esettel ellentétben Budapesten a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság és időnként az ICAO (Nemzetközi Polgári Légi Közlekedési Szervezet) szakemberei egymástól függetlenül és párhuzamosan végzik az ellenőrzést, ami egyébként a repülőtér teljes működésére kiterjed - mondta az [origo] kérdésére Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője. A poprádi repülőtéren gyanútlan utasok poggyászaiba robbanóanyagokat és lőszereket csempésztek, s az egyik utas túljutott a vizsgálatokon, felszállt a gépére és csak dublini otthonában tudta meg, hogy mit vitt a csomagjában.

Egy évben többször is előfordul, hogy az ICAO szakemberei, a Nemzetbiztonsági Hivatallal és a Repülőtéri Rendőri Igazgatósággal egyeztetve, utasként a poggyászba helyezett tárgyakat, anyagokat próbálnak átjuttatni az ellenőrzőkapukon. A tesztelők tehát nem gyanútlan utasok, hanem az ICAO szakemberei, vagy a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság emberei. Hardy Mihály elmondta, hogy a legutóbbi ilyen ellenőrzés a karácsonyi időszak előtt volt és ennek nyomán a repülőtér biztonsági státusza nem változott.

Forrás: Budapest Airport
Forrás: Budapest Airport

Ezt megerősítette Horváth Katalin Fanni, a Repülőtéri Rendőrségi Igazgatóság szóvivője is, aki elmondta, hogy a decemberi ellenőrzést az igazgatóság állományának tagjai végezték. Az ellenőrzések végeztével az ellenőrök azonnal felfedik magukat a biztonsági őrök előtt és az esetleges hibák kijavítására ajánlásokat tesznek. Péntek délelőtt a biztonsági ellenőrzések hiányosságai miatt ugyanakkor le kellett zárni a Ferihegyi repülőtér 2A termináljának tranzit részét, mert egy utas a biztonsági ellenőrzéseket kihagyva jutott be a tranzit területre. Az esetről bővebben itt olvashat.

Ki felel a reptéri biztonságért?

A Ferihegyi repülőtér biztonságiáért több szervezet is felelős egyidejűleg. Az utasbiztonsági ellenőrzésekért és a tranzitváró biztonságáért a repülőtér fegyveres biztonsági szolgálata felel, míg a közterületekért - ilyen például a check-in pultok előtti rész - a rendőrség.

A titkos ellenőrzéseken felül a poggyászok átvizsgáláshoz használt gépek is alkalmasak az ellenőrzést végző személyek éberségének ellenőrzésére. A berendezés egy nagy adatbázisból véletlenszerűen generált képet vetít a képernyőre. Ezek a fiktív fotók olyan poggyászokat ábrázolnak, amelyekben veszéles anyagok vannak, miközben a valóságban természetesen az adott pillanatban nincs ilyen poggyász a gépben. A kezelők feladata, hogy észrevegyék a hibás csomagot. Amennyiben ezt elmulasztják, a berendezés számítógépes rendszere regisztrálja a hibát és azt is, hogy ki követte el.

Ferihegyen egyébként 2008 nyarán állítottak szolgálatba 12 új poggyászvizsgáló berendezést, amelyek összértéke eléri az 1 milliárd forintot. Az új gépek kerülnek majd a jelenleg is épülő új utasterminálba, a Sky Courtba.