Vágólapra másolva!
Újra divat lett Európában a kempingezés, e régi nyaralási formát úgy tűnik, ismét felfedezték maguknak az utazók, sőt néhány éve már kemping-toplista is létezik. A Campinglife ragsorában öt évvel ezelőtt egy magyar kemping vitt el a pálmát, vagyis igényes szolgáltatót már idehaza is találhatunk. Korai kempingkalauz tavaszra a tavalyi év legjobbjaival, csak hogy legyen idő tervezgetni.
Vágólapra másolva!

Európai kempingek versenye

A 2009-es szezonban több mint tízezer kempingező töltött ki értékelő kérdőíveket az európai kempingek szolgáltatásairól. A vendégek összesen 3600 kempinget jelöltek Európa-szerte az év kempingje díjra, amiből a nemzetközi zsűri végül 223 létesítményt nevezett a döntőbe.

A méret és az elhelyezkedés nem befolyásolta a rangsorolást, így minden kemping - fekvésétől függetlenül- ugyanolyan eséllyel indult a versenyen. Számított azonban a szolgáltatások színvonala, a gyermekprogramok változatossága, a kemping felszereltsége és állaga, valamint a személyzet szaktudása és a turistabarát kiszolgálás.

A tavalyi év legjobbnak ítélt európai kempingjei között két francia és egy osztrák létesítmény végzett, de néhány éve például egy magyar kemping vitte el a pálmát. Egy másik versenyben ugyanez a balatoni kemping idén szintén elismerést kapott.

A révfülöpi Napfény Kemping többszörösen és ismét díjazott

Forrás: [origo]

Évről évre egyre többen választják a balatoni kempingeket a nyaraláshoz. Különdíjjal tüntették ki a Balatontourist Zrt. révfülöpi Napfény Kempingjét Hollandiában, az utrechti Vakantiebeurs turisztikai vásáron. A Napfény Kempingnek nem ez az első elismerése, hiszen három évvel ezelőtt a vendégfogadás minőségét értékelő "Welcome" díjat is elnyerte. Az idei "családi kemping" kategóriában odaítélt elismerés elsősorban a gyermekbarát szolgáltatások minőségének szól.A Napfény ugyanis egyike annak a három balatoni kempingnek, melyet a Balatontourist az elmúlt években gyermekbarát tematika mentén fejlesztett tovább, vagyis kiemelt hangsúlyt kaptak a gyermekek és családok szórakozását, pihenését biztosító szolgáltatások. Itt alakították ki kísérletképpen a gyerekek vízparti pancsolására szolgáló, úgynevezett mini-lidót, amely a korábbi természetes (homokos) Balaton-partot eleveníti fel. A kempingezők körében nagy sikere volt és van a kutyafürdető és - zuhanyzó objektumnak, valamint a napkollektoros vízmelegítő rendszernek.

A héthektáros létesítmény 2010. május elsején nyit. A turistáknak naponta körülbelül 4-5 ezer forintos költséggel kell számolnia, amennyiben lakókocsival érkeznének. Ha személyautóval és egy sátorral, akkor 2 főre körülbelül 3-4 ezer forintot kell szánniuk egy napra.

Nature Parc L'Ardéchois:2009 legjobb kempingje

2009-ben a franciaországi Valont-d'Arc-ban lévő Nature Parc L'Ardéchois kemping nyerte a Campinglife által meghirdetett, az "Év Európai Top Kempingje" címét. Az európai sátorozók és lakókocsizók többek között azért szavaztak erre a helyre, mert itt szezonon kívül is várják a vendégeket, és a közös helységekben még decemberben sem kapcsolják ki a fűtést.

Forrás: [origo]

A nyáron aztán a Valont-d'Arc lakossága megtízszereződik. A turisták mellett a városokban élő franciák is leköltöznek a melegebb hónapokra, és a kemping is megtelik az átutazó lakókocsisokkal és sátorozókkal.

Az értékelés szerint, a kemping egyik pozitívuma a gyerekek számára fürdőkád is rendelkezésre áll, amit sok kempingben például nagyon hiányolnak a szülők. Van medence és kisközért, posta és orvosi szoba, lehet főzni, de igény szerint a kemping étteremében is lehet vacsorázni. A közeli látványosságok, mint például az Ardechois kanyon környéke rengeteg túraútvonalat és kilátóhelyet ígér. A közeli patakok remek fürdőhelyek és lovaglásra is van lehetőség.

A legszebb fekvésű kemping: Le Pommier

A második helyezést a szintén Franciaországban lévő Villeneuve-de-Berg-ben található Le Pommier (Almáskert) kemping nyerte, amelyet egy holland házaspár működtet. Bár a versenykiírás szerint a kemping fekvése nem szempont, az Almáskertnek mégis ez az egyik erőssége. Csodálatos kilátás nyílik a Gladuegne-völgyre és az Ardechois hegyekre, ráadásul a kemping mintegy 30 hektáros területen, többnyire erdős, teraszos részen fekszik. A kempinghez nemrég egy újabb hatalmas területet csatoltak, és a mostanában igen divatos mobilházakkal tették hasznossá.

Forrás: [origo]

Az Ardeche régiónak ebben a békés részében ódon kastélyok és látványos barlangok találhatók. Ezekben a földalatti járatokban legalább tízféle túra között válogathatnak a turisták. Az Arhone völgyében lévő Montelimar városába is érdemes ellátogatni, és szinte kihagyhatatlanok az Ardeche folyón szervezett a kenutúrák. A legtöbben a híres Pont d'Arc sziklahíd alatt szeretnének átevezni. Nagyszerű túrahelynek számít továbbá a Ray Pic vízesés, illetve a folyón átívelő Ördög Hídja, vagyis a Pont de Diable.

Ajándék kocsimosás: Seeblick Toni kemping, Ausztria

Az ausztriai kempingek többsége az ország adottságainak köszönhetően, páratlan természeti környezetben található. Az Alpok és a Reintaler-tó ölelésében fekszik a Seeblick Toni kemping is az Innsbruckhoz közeli Kramaschban. Nyáron a sárkányrepülősök és siklóernyősök, télen pedig a sífutók érkeznek ide a legtöbben. A sífutópálya például közvetlenül a tábor mellett halad el. Van itt fitnesz-központ, szauna és szolárium, indiánsátras játszótér és mosoda, étterem és 239 sátorhely. Ezen kívül wifi, telefon, 40 csatornás kábeltévé, valamint bungalók és apartmanok. Bónuszként még egy ingyenes kocsimosás is jár a vendégeknek érkezéskor.

Forrás: [origo]

A kirándulók és a bringások a Zillertalra igyekeznek, a siklóernyősök pedig az 1800 méteres Sonnwendjochról startolnak a legszívesebben. Innsbruck sincs messzebb fél óránál, ha valamiért feltétlenül a városba kéne mennünk. A kempingben egyébként találunk kisboltot, sőt a helyi kistermelők boltjában is vásárolhatunk tejet, túrót, kenyeret, lekvárt, tojást, kolbászt és persze jófajta osztrák snapszot.

Sz.K.