Turistalátványosság lett a legdurvább börtönökből

Vágólapra másolva!
Fotózni nem nagyon lehet, de például a Fülöp-szigeteki Cebu börtönben pólókat és rabruhát is lehet vásárolni. A börtönlátogatások valójában a Metallica St. Anger című klipje után indultak virágzásnak. Azóta mind többen néznének be a kivégző kamrákba és a halálsorok rácsai mögé.
Vágólapra másolva!

Hogy hogyan lettek turistalátványosságok a világ legelvetemültebb bűnözőit őrző börtönök, nem tudni. Népszerűségük talán annak köszönhető, hogy izgalmas szórakoztató programnak bizonyulnak, mert a turisták valami olyasmit tapasztalhatnak meg testközelből, amit eddig csak a bűnügyi sorozatokban és a mozifilmekben láthattak. A börtönlátogatás, mint program a Metallica St. Anger című klipje után lett igazán népszerű. Az együttes néhány éve a legbrutálisabb gyilkosságokért elítélt rabok társaságában, a kaliforniai San Quentin börtönben koncertezett és a közben egy klipet is rögzített. Az intézmény azóta kedvelt turistalátványosság.

Léteznek olyan fegyintézetek is, amelyek a világszínvonalú biztonsági berendezések mellett egészen élhetőek, sőt az ausztriai Leoben börtön esetben például egyenesen irigylésre méltó körülményeket teremtettek a raboknak.

San Pedro, La Paz, Bolívia: jól élnek és jól keresnek a rabok

A San Pedro falai között úgy zajlik az élet, mint a normál mindennapokban. Itt ugyanis éttermek, különböző csecsebecséket árusító bódék vannak, a látogatóba érkező családtagoknak pedig még hotelszoba is foglalható. Nincsenek viszont rácsok és biztonsági őrök.

A rabok anyagi helyzetüktől függően úgy válogathatnak a cellák között, akár egy hotelben. A legjobb fekvésű és elrendezésű, tágasabb cellalakások 1000-1500 dollárba kerülnek havonta. A rabok a bérükből és a félretett pénzükből fizetik az albérletet, itt ugyanis minden elítéltnek munkahelye van.

Forrás: [origo]

A San Pedro úgy működik, mint egy kis város, vagy mint egy nagyobb lakóközösség, a hangulat pedig olyan, mint egy nagyobbacska társasházban. Kötélen száradó ruhák, fodrászüzlet, kápolna, közkonyha, asztalosműhely, kávézó, sőt még börtönönkormányzat is van, amely a rendet hivatott felügyelni.

Nyílt titok azonban, hogy a börtön falai között kokaint és cracket állítanak elő, és a feltételezések szerint a legtöbb hátizsákos ezért is vesz részt a börtöntúrákon. Egyes beszámolók szerint ez volt az oka annak, hogy a turisták számára egy időre felfüggesztették a börtönlátogatásokat. A Guardian újságírója viszont alig fél éve arról írt, hogy 250 bolivianosért (6500 forint) csak a nevét és a nemzetiségét kellett beírnia egy, a portán található nagykönyvbe, és máris bejutott. A börtöntúrákat általában maguk az elítéltek vezetik. Egy átlagos utazónak 25 angol fontot kell fizetnie és plusz ötöt, ha fényképezni is akar.

Leoben, Ausztria: ötcsillagos wellness szálló?

Ezt a modern irodaházhoz hasonló épületet Joseph Hohensinn tervei alapján építették és 2004-ben adták át rendeltetésének, de egyelőre csak kívülről csodálható meg. Mivel üvegből készült, folyosóit és a cellákat napfény járja át, ettől pedig olyan hangulata lesz az egész intézménynek, mint egy rekreációs otthonnak.

Forrás: [origo]

Az épületen belül a minimál stílus jegyében berendezett apartmanok, ping-pong asztalok, kint napozóágyak, színes virágágyások, gondosan nyírt gyep, és ultramodern közös helységek találhatók. Az épület a kivilágítás miatt főleg este látványos.

San Quentin, Kalifornia: nem viccelnek, és nem vállalnak felelősséget

A San Quentin egy közel 160 esztendős fegyintézet. Állítólag ez a legdrágább ingatlan egész Kalifornia államban, hiszen 245 hektáros területen, mesés környezetben, közvetlenül az óceánparton fekszik.

Forrás: [origo]

A látogatók megismerkedhetnek a fegyencek mindennapjaival, a börtön páratlan biztonsági rendszerével, valamint az egyes épületszárnyakkal. Barbara Bloom professzorasszony, a Bűnügyi Igazságszolgáltatási Hivatal munkatársa vezeti a csoportokat, akik csak szigorú feltételek mellett és kizárólag saját felelősségükre léphetnek a börtön területére. Az érdeklődőknek minden személyes adatát bekérik legalább fél évvel a tervezett látogatás előtt.

A ruházatra is külön szabályok érvényesek. Ha valaki nem az előírásnak megfelelően öltözött, vagyis bármi olyan mintát, feliratot, színt vagy fazont visel aznap, ami izgatólag hat a rabokra, attól megtagadhatják a belépést, még akkor is, ha már befizette a belépődíjat.


Metallica-videó a San Quentinben

A legnagyobb érdeklődés a halálsoron található cellák iránt mutatkozik, de legalább ilyen népszerű a gázkamra, amely az Egyesült Államokban összesen csupán három másik állam börtöneiben (Arizona, Mossouri, Maryland) található.

A világ legmuzikálisabb börtönének is nevezett San Quentinben született meg a börtönkoncert műfaja. Johnny Cash volt az első, aki itt koncertezett, őt követte BB King, Carl Perkins, és a Metallica.

Cebu, Fülöp-szigetek: Táncterápia és táncelőadás

A szigetország közepén elhelyezkedő Cebu Cityben a Kawasna vízesés és a híres Magellán kereszt mellett a másik népszerű turistalátványosság a helyi börtön. Ez a regionális fegyintézet az elmúlt években igazi turista látványosság lett. Az elítéltek ugyanis (mintegy 1500-an) időről-időre táncelőadással készülnek a turisták és a hírességek fogadására. Az ötletet a kötelező reggeli torna adta, s a közös tornázásból, közös táncolás lett. Később kiderült, hogy nemcsak egy tánccsoport alakulna, hanem a börtön valamennyi elítéltje csatlakozna a táncórákhoz. A koreográfiát a börtön egyik tanácsosa, Byron Garcia jegyzi.

Forrás: [origo]

A legutóbbi, óriási sikert arató produkciójuk - amelyre turistákat is beengedtek- a Michael Jackson tiszteletére koreografált és az ő emlékére előadott Thriller volt. A rabokról és a táncelőadásról készült néhány felvétel bekerült a zenész életművéről szóló, "Michael Jackson Opus" című albumba, amelyet az utazók - néhány narancssárga rabruhával együtt- helyben meg is vásárolhatnak.

A legutóbbi nyilvános előadás három hónapja, 2009 novemberében volt, amikor az elítéltek a Grease című musical-ből adtak elő egy részletet. Az előadásokra belépő nincs, mindenki annyit dob be adományként, amennyit jónak lát.

Sz.K.