Az összes turistát kimentették a Machu Picchuról

Vágólapra másolva!
Befejeződött a perui esőzések miatt már napok óta az inka romvárosban, Machu Picchun rekedt turisták kimentése: helyi idő szerint pénteken helikopterekkel az utolsó embereket is sikerült elszállítani a térségből. Vannak, akik azt állítják, hogy 500 dollárt kellett fizetniük a kimentésért.
Vágólapra másolva!

A turisták azért kényszerültek a napokon át tartó várakozásra, mert múlt hét szombatján a közeli Cuzcóból Machu Picchuhoz vezető magas hegyi vasútvonalat sziklaomlások rongálták meg és zárták el.

A perui hatóságok tucatnyi helikoptert vetettek be a mentőakcióban: ezek felét az Egyesült Államok biztosította, de például az argentin légierő is küldött két gépet csütörtökön erősítésül. Pénteken majdnem 1300 turistát szállítottak el a helyszínről.

Forrás: AFP

A már kimenekítettek közül néhányan korábban arról számoltak be, hogy a Machu Picchu lábánál rekedt tömegből elsőként az európai és amerikai turistákat vitték el a helikopterek, de ezért az illetőknek 500 dollárt kellett fizetniük. A perui turisztikai miniszter viszont azt állította: senkitől nem kértek pénzt azért, hogy elszállítsák.

A Machu Picchuhoz vezető vasútvonal kijavítása egy pénteki bejelentés szerint két hónapot vesz majd igénybe. Ez komoly csapás a térség gazdaságára, hiszen normális körülmények között naponta mintegy ezer turista látogat a romvárosba, s 90 százalékuk vonaton érkezik.

A Machu Picchu a spanyol hódítók elől elmenekült inkák utolsó fővárosa, az "elveszett" város Peruban. A perui Andok déli láncolatában, Cuzcótól körülbelül 115 kilométernyire, a perui fővárostól, Limától pedig 1100 kilométerre fekszik, az Urubamba folyó völgyében, az Urubamba 2450 méter magas hegycsúcsán.