Eredeti roncsok lesznek a southamptoni Titanic-múzeumban

Vágólapra másolva!
A Titanic legénységének hősies helytállását helyezi középpontba az a múzeum, amelyet 2012-ben nyitnak meg a hajó első és egyetlen útjának kiindulópontján, Southamptonban. A kiállításon étkezési eszközök, eredeti dokumentumok és roncsdarabok lesznek megtekinthetők.
Vágólapra másolva!

Az elsüllyeszthetetlennek hitt Titanic 1500 emberrel a fedélzetén 97 éve merült hullámsírba egy jégheggyel történt ütközés után az Atlanti-óceán északi részén. A majd' egy évszázaddal ezelőtti katasztrófát még mindig nagy érdeklődés övezi. Jó néhány film és számtalan könyv készült a tragédiáról, Belfast városának pedig saját Titanic negyede van a hajót építő kikötő körül. A legénység nagy részét adó angliai Southampton most interaktív múzeumot tervez nyitni 2012-ben. -írja a Guardian.

Forrás: AFP

John Hannides a város kulturális örökségéért felelős tanácsosa több ezer turistát remél az új múzeumtól. Southampton a Titanic otthona, tehát egyértelmű, hogy elmondjuk a saját történetünket - mondta az újságnak. A katasztrófa az egész világot megrázta, de senkit sem érintett annyira közelről mint minket. Nem hiszem, hogy versenyeznénk Belfasttal. Nincs szoros kapcsolattartás a két város között, de mind a két kiállítás exkluzív.

Southampton mély gyászba süllyedt a tragédiát követően. A városból induló óceánjárón, 549 helyi tartózkodott, közülük csak egy volt utas a többiek a személyzethez tartoztak. A legénység önfeláldozásának eddig csak a Titanic gépészeinek emelt szerény szobor állított emléket a városban, a pincérek, tengerészek és kísérők története azonban a háttérben maradt.

Mintegy 4000 tárgyat - tányérokat, evőeszközöket, leveleket, étlapokat és roncsdarabokat állítanak ki az 1985-ben Robert Ballard óceánkutató által felfedezett hajóroncsból, körülbelül 70 túlélő emlékirataival és hanganyagaival együtt.

Forrás: AFP

A brit nemzeti lottóbevétel bizonyos hányadát kulturális célokra szétosztó Heritage Lottery Fund 500 ezer fontot adott a városnak a kiállításra. Több mint 100 cég érdeklődik az ötlet iránt és Hannides szerint a támogatókra nem lesz hatással a recesszió. Ha minden jól megy, egy, a 1997-es Titanic filmben látott első osztályú kabint is megtekinthetnek majd a látogatók.

Sok helyi lakos az egykori legénység leszármazottja. A 97 éves Mivina Dean 9 hetes volt a katasztrófa idején és anyjával együtt egy mentőcsónakon menekült meg, miközben apja a fedélzeten várta a halált. Dean szerint a történet a szorosan kapcsolódik a városhoz. Van azonban még egy kapcsolat. A Titanic egy Olympic osztályú óceánjáró volt, 2012-ben pedig Nagy Britannia rendezi az Olimpiát. Dean reméli, hogy ezzel a véletlen egybeesések itt véget is érnek. -írja a Guardian.

Forrás: AFP

Szintén múzeum lehet a Titanic 1916-ban elsüllyedt legfiatalabb testvérhajójából, a Britannic-ból. A hajó az Égei-tengeren merült hullámsírba és a roncs kifejezetten jó állapotban maradt meg 120 méterrel a felszín alatt.

A Britannic 1914-ben az óceánjárók fénykorában készült. A szakirodalom szerint, ebben az időben a nagy társaságok egy terv alapján több hajót is építettek. A White Star Line is azt tervezte, hogy a három luxushajóval (Olympic, Titanic, Britannic) hetente indít menetrendszerinti járatokat Southampton és New York között.

A Britannic - mint a Titanic legfiatalabb testvérhajója - hat méterrel hosszabb volt nővérénél azonban soha nem szállított fizető utasokat. Két évvel a vízrebocsátása után aknára futott, és alig egy óra alatt süllyedt el az Égei-tengeren.