Szex, sör és Angelina - múzeumok Amszterdamban

Vágólapra másolva!
Szex, alkohol és sztárok. Ezzel a három szóval is összefoglalható Amszterdam három talán legnépszerűbb múzeuma, természetesen a három nagyon, a Rijksmúzeumon, a Van Gogh múzeumon és az Anne Frank múzeumon kívül. Talán furcsa is klasszikus értelemben vett múzeumnak nevezni ezeket a helyszíneket, itt látni, szagolni, tapintani és érezni lehet mindent. Bemutatjuk önöknek a Heineken Experience-t, a Szex múzeumot és az amsterdami Madam Tusseaud's viaszmúzeumot.
Vágólapra másolva!

The Heineken Experience

A 2008-ban teljesen felújított múzeum épülete korábban maga volt a sörgyár. Rögtön a bejáratnál azon országok nyelvén üdvözölnek bennünket, ahol forgalmazzák a Heineken sört. Ezután közvetlenül megismerkedhetünk egy kis család történetével, amiből az évek során világsiker lett. Víz, árpa és élesztő - ilyen egyszerű volna a recept? Nézzék, szagolják és fogják meg a hamisítatlan Heineken sör összetevőit. Mindegyik alkotóelemet kis tálkákban állítják ki, bátran belenyúlhatunk, és kérdezhetünk is, a Heineken csapat tagjai készséggel válaszolnak minden kérdésünkre.

Forrás: [origo]

A következő állomás a sörfőző csarnok, a sörgyár lelke. Ez az a helység, ahol a világhíres italt főzték több mint egy évszázadon keresztül. Innen továbbsétálva megcsodálhatjuk a Shire lovakat, ők voltak azok, akik régen a sörszállító kocsikat húzták. Néhanapján még ma is feltűnnek ezek a kocsik Amszterdam utcáin. Következő állomásunk a látogatók nagy kedvence: vajon milyen érzés lehet egy üveg Heineken sör bőrébe bújni? Egy fantasztikus 4 dimenziós túrán bárki megtapasztalhatja. A sörösüveg bőrébe bújva követhetjük végig a gyártási folyamatot egészen a végfelhasználókig.

Erre a szuper élményre érdemes koccintani, következő állomásunk a bár, ha már ennyi mindent láttunk és hallottunk eme finom italról, épp itt az ideje, hogy meg is kóstoljuk! Ha elfogyasztottuk italunkat, irány a parti szoba! Itt hangos zene fogad minket, és óriás kivetítőkön nézhetjük meg a Heineken okozta boldog pillanatokat. Hátradőlhetünk a kényelmes kanapékon és puffokon, és bizony nem kérdés, hogy elkap-e minket a "feeling".

Következő állomásunkon bepalackozhatjuk saját, névre szóló sörünket, darabonként 5 euróért. Itt nem lehet készpénzzel fizetni, elfogadnak viszont Visa, Mastercard és Amex kártyát. Palackunkra bármit ráírathatunk (trágár szavakat nem fogad el a rendszer, bár csak az angol nyelvet ismeri), egy üveg névre szóló Heinekent pedig kiváló ajándékul szolgálhat szeretteinknek.

Sétáljunk tovább, ismerkedjünk meg a régi plakátokkal, és a napjainkban sugárzott tévéreklámokkal, amiket méltán emlegetnek a világ legjobb reklámjaiként. Ha netán megszomjaztunk volna, akkor a World bárhoz érkezve elfogyaszthatjuk második pohár sörünket.

Bárki megoszthatja az élményt családjával, barátaival és képes vagy videó üzenetet a Heineken Experience, hat termináljáról. A túra végéhez érve találjuk a szuvenír shopot, és itt vehetjük át a személyre palackozott söröket is.

Hasznos információk

Belépő: 15 euró (felnőtt), 12 euró (8-15 éves korig) 8 év alatt ingyenes (Visa, Mastercard és Amex kártyákat elfogadnak) 16 éves kor alattiak alkoholt nem fogyaszthatnak, a 18 éven aluliak felnőtt kísérő nélkül nem mehetnek be. Minden látogató kap egy gumikarkötőt, az árban 2 pohár sör benne van. Tárlatvezetés nincs, mindenki önállóan haladhat, a túra 90 perces, de lehet tovább is maradni. A múzeum akadálymentes, liftek vannak mindenhol. Bátran fényképezhetünk a múzeum egész területén bárhol.

Nyitva tartás: minden nap 11-től este 9-ig

Cím: Stadhouderskade 78 1072 AE Amsterdam, The Netherlands +31(0) 20 5239 222. A múzeum Central pályaudvartól a 16-os,24-es vagy a 25-ös villamossal, a Leidsepleinról a 7-es vagy 10-es villamosokkal közelíthető meg.

Szex Múzeum

A világ első és egyben legrégebbi szexmúzeuma az amszterdami, több mint 25 éve, 1985-ben nyitotta meg kapuit. Itt találhatjuk a világ legnagyobb gyűjteményét a témában, erotikus képek, festmények, tárgyak, kazetták, fényképek, szobrok és még sorolhatnánk. Eleinte elég szerény volt a kínálat: a kiállított képek, tárgyak nagy része a XIX. századból maradt fenn, és azt sem lehetett tudni, hogy a közönség vajon mennyire fogja értékelni az ilyesmit. Az eltelt évek alatt bebizonyosodott, semmi kétség, az Amszterdamba látogató turisták nagy része bizony tiszteletét teszi a "Vénusz - templomnak" is emlegetett tárlaton. Évente ötszázezer látogató érkezik ide, így Amszterdam leglátogatottabb múzeumai közé tartozik.

Forrás: [origo]

A szex ugyebár a világ legtermészetesebb dolga, s azt hinnénk, a témát sokáig tabuként kezelték. Pedig a szex magától értetődő, és időtlen. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az erkölcs és a moralitás napjainkban már-már veszendőbe megy, nos, vessünk néhány pillantást a 4000 évvel ezelőtti kultúrákban alkotott szexuális tárgyakra. Ha végignézzük a tárlatot rájövünk, hogy már az őskortól kezdve hatalmas hangsúly volt a szexualitás kifejezésében és ábrázolásában.

A szexmúzeum anyagai gyakorlatilag folyamatosan bővült, így kissé labirintusszerű, keskeny lépcsőkkel, több kisebb szobára van osztva a múzeum épülete.

Hasznos információk

Nyitva tartás: minden nap 9:30-tól 23:30-ig

Belépő: 3 euró

Cím: Damrak 18, 1012 LH Amsterdam, The Netherlands, +31 (0) 20 622 8376. A Dam tértől és a Central pályaudvartól alig pár lépésre találjuk a szexmúzeumot. 16 éven aluliak nem léphetnek be a múzeum területére. A múzeum területén engedélyezett a fényképezés.

Madam Tusseaud's Amsterdam

Marie Grosholz, a később Madame Tussaud néven elhíresült hölgy 1761-ben, Strasbourgban született. Neve hallatán a világon mindenhol, mindenkinek ugyanaz jut az eszébe: az életnagyságú viaszszobrok. Marie alig tízévesen, anyja egyik munkatársától tanulta meg a mesterséget, és olyan nagyságokat mintázott meg viaszból, mint például Francois-Marie Arouet Voltaire.

Forrás: [origo]

Napjainkban Madam Tusseud neve igazi márkanévvé nőtte ki magát: Amszterdam, Berlin, Hollywood,Hong Kong, Las Vegas, London, New York, Shanghai és Washington DC is otthont ad egy-egy viaszmúzeumnak.

Találkozzon olyan sztárokkal, mint Angelina Jolie, Albert Einstein, Beyonce, George Bush, Brad Pitt, Lady Diana, Daniel Craig, Elvis Presley, George Clooney, Jennifer Lopez, Julia Roberts, Justin Timberlake, Marilyn Monroe, Robbie Williams vagy éppen Sean Connery. ( a sztárok teljes listája itt olvasható: )

Hasznos információk

Belépő: 21 euró (felnőtt) 16 euró ( 5 és 15 év között) 5 éves kor alatt ingyenes. Családi csomagok is kaphatók: 60 euró (2 felnőtt, 2 gyerek) illetve 70 euró 82 felnőtt 3 gyerek). tíz vagy annál több látogató esetén igénybe vehető a csoportos jegy, amit két nappal az érkezés előtt kell lefoglalni, ez esetben az árak: 19 euró (felnőtteknek) (14 euró gyerekeknek) (Akadálymentes múzeum)

Nyitva tartás: Minden nap 10-től fél 6ig, előzetes foglalás esetén, csoportoknak akár éjfélig is nyitva tartanak.

Cím: A múzeum Amszterdam szívében, a Dam téren található, kb. 10 perc sétára a Central pályaudvartól.

Szauer Judit