Velence: az érzékek karneválja lesz az idei

Vágólapra másolva!
A városvezetés idén tematikus programokkal készül. Az alapötlet szerint Velence hat negyedében a hat emberi érzékszerv szerint szerveződnek majd a programok. A legérdekesebbeket bemutatjuk.
Vágólapra másolva!

Cannareggio negyed: eszem-iszom, dínom-dánom

A Velencei Karnevál február 14-én vidám színes felvonulással veszi kezdetét a város legészakibb, Cannaregio nevű negyedében, ahol mellesleg az utolsó napig jellegzetes helyi ételeket kínálnak.

Cannareggioban tehát az érzékszervek közül az ízlelésé lesz a főszerep. Az ízlelő-negyedben azonban a programok nem merülnek ki az egyszerű falatozgatásban. A kulináris élvezeteken túl a turisták akár sütő- főző szenvedélyüknek is hódolhatnak, különböző rögtönzött szakácstanfolyamokon.

Forrás: EPA

A karnevál ideje alatt Cannareggio utcáin sétálva senki ne lepődjön meg, ha látványos ételszobrokkal, esetleg csokoládéból készült műalkotásokkal találkozik. A karnevál második napjától ebben a negyedben nyitja meg kapuit San Germania, vagyis az Ízek Királysága.

San Marco negyed: a hatodik érzék

Szintén a nyitónapon lesz a gyerekek saját karneválja, amely délután kettőkor veszi kezdetét a San Marco negyedben. Ebben a belvárosi városrészben az elme, mint hatodik érzékszerv köré csoportosulnak a programok.

Ide szervezik február 15-ére az idei karnevál egyik fénypontját. Az Il Volo Dell' Angelo, vagyis az angyal repülése jelenet, egy eddig még titokban tartott sztárvendéget és az ő látványos Szent Márk téri attrakcióját takarja. A feltehetően nemzetközi szinten is ismert sztár jelmezben ereszkedik majd le a Harangtoronyból, egészen addig, míg meg nem érinti a Szent Márk tér burkolatát. Ez az egyik legrégebbi eleme a Velencei Karneválnak. Egykor egy fiatal kötéltáncos haladt át a téren a harangtorony és a Palazzo Ducale Foscara Loggia-ja között kifeszített kötélen.

Forrás: EPA

Rengetegen lesznek kíváncsiak a szintén Február 15-én délután kezdődő Máriák Ünnepére. Az elmaradhatatlan Feste Delle Marie idén is kiválasztja a hét velencei szépséget a Szent Márk téren, majd a szépségekkel az élen a San Pietro di Castellóból színes felvonulásra indul korhű jelmezekben, hogy egy kört leírva visszaérkezzen a Szent Márk térre.

Amíg a Máriák felvonulása tart, a Szent Márk tér nem csendesül el. Ekkor kezdődik a zajos történelmi fesztivál: táncosok, színházi előadók, mutatványosok, szórakoztatják a helyieket és a külföldi turistákat.

Egész Európából érkeznek jelentkezők a velencei rendezvénysorozatok egyik legnagyobb és legviccesebb eseményére a Drag Queen elnevezésű versenyre, melyre február 20-án ugyancsak a Szent Márk téren kerül sor. A sárkánykirálynők vicces jelmezekben kelletik magukat, és ruhakölteményeikkel kifigurázzák az ismert hírességeket.

Forrás: EPA

A karnevál félidejében, amikor már minden vendég és turista megérkezett, a szervezők elkezdik mustrálni a tömeget, hogy február 20. és 22. között megválaszthassák a 2009-es Velencei Karnevál legszebb jelmezét.

Castello negyed: az érintés

A karnevál ideje alatt, minden nap reggel 11 órától, este 20 óráig várja a látogatókat a"Karnevál a sötétben" című rendezvényre, amely a nagy vigasságok és táncmulatságok közepette az egyik legígéretesebb és leginkább elgondolkodtató programnak tűnik.

Forrás: EPA

A rendezvény alapját a "Párbeszéd a sötétben" című nagysikerű kiállítás adja, amely szerte a világon látogatószámokat tekintve rekordokat döntött. Lényege, hogy vak idegenvezetők vezetik körbe a látogatót teljes sötétségben. Így járják be a vendégek a kiállítótermet, és ilyen körülmények között "nézik" végig a kiállított tárgyakat. Érdekes és izgalmas tapasztalásra számíthatnak az érdeklődők, hiszen egyszeriben felértékelődik a különböző érzékek szerepe, különösen az érintésé. Akit érdekel a rendezvény, kövesse a "Carnevale al buio" jelzést.

Dorsoduro negyed: mindent a fülnek

A déli városrész elsősorban zenei rendezvényeknek ad otthont. Főleg középkori és barokk zenei előadásokat hallgathatunk, február 19. és 24. között.

Velence hat negyedét, vagy ahogy a helyiek mondják Sestiere-jét még sétálva is felfedezhetjük akár egy óra alatt is. Ezek a negyedek nem különülnek el mereven egymástól inkább csak a karakterük más és más.

Forrás: [origo]

Dorsoduro a városi egyetemnek köszönhetően amolyan diáknegyed. Valószínűleg itt a karnevál ideje alatt is sok diák lesz. Cannaregio történelmi negyed, San Polo pedig a külföldiek szerint, a "földi-negyed" ahol többnyire a helyiek laknak. Castello is népszerű főleg azért, mert általában ez a Biennálé helyszíne.

Érdemes még tudni

Évről évre állandó téma a turisták között, hogy a nyitó vagy a záró hétvégére érdemes-e inkább Velencébe utazni. A programokat elnézve, idén is nehéz lesz dönteni, bár az utazási irodák lelkesen ajánlják pároknak és nászutasoknak a nyitóhétvégét, mert pont egybeesik a Valentin nappal.

Velence nem tartozik a legolcsóbb európai városok közé, de a legfrekventáltabb helyektől kissé távolabb már 10-15 euróért is megebédelhetünk. Az igazi nápolyi pizzához képest a velencei pizza sokaknak okoz csalódást, mert a tésztája vékony és szinte chipsszerű, ropogós.

Forrás: [origo]

Ha valaki besokkolna a tömegtől, bőven akad más program is a városban, vagy annak környékén, nem kell rögtön összecsomagolni és hazaindulni.

Velence közelében elhelyezkedő Burano, Murano, Torchello és Temető szigetre szervezetten és egyénileg is kilátogathatunk. Mindegyik kis szigetének megvan a maga varázsa: Burano elbűvöli a látogatót kézzel varrott csipkéivel és apró színes házaival, Murano világhírű üvegtárgyaival vonzza a turistákat, Torcello templomának mozaikjai pedig a művészet kedvelőket gyönyörködtetik.

A négy szigetet együtt, de külön-külön is felfedezhetjük. A nagy szigettúrára napijegyeket kínálnak 15 eurós áron, ha pedig csak egyetlen sziget érdekelne bennünket, akkor körülbelül 10 euróba kerül egy retúr hajójegy.

Az utazási irodák a Velencei Karneválra induló az egynapos kiruccanásokat 12 ezer forint körüli áron, a két-három napos kirándulásokat kb. 30 ezer forintos áron kínálják. Léteznek három napos non-stop utak, amelyek nem tartalmaznak szállást és étkezést sem, csak az oda vissza-utat.

Sz.K.