A Tienanmen tértől Henry kezezéséig - tabu témák külföldön

Vágólapra másolva!
Ön került már kellemetlen helyzetbe, mert turistaként nem tudta, hogy mi a helyi szokás, vagy, mert nem tudta, mi illik és mi nem? A társas érintkezés alapvető szabályai közül ritkán esik szó a beszédtémáról, vagyis, hogy miről társalogjuk, és mit ne hozzunk szóba a külföldön. Jöjjön néhány alapvető tudnivaló kontinensről kontinensre, amelyeket ha figyelmen kívül hagyunk, magunkat minősítjük, de ha észben tartjuk jó benyomást kelthetünk.
Vágólapra másolva!

Miről (ne) beszélgessünk?

A társas érintkezés alapvető nemzetközi szabályairól azok tudnak a legtöbbet, akik soknemzetiségű országban, vagy olyan multikulturális városban élnek, mint Amszterdam vagy Torontó. Azok is jártasak a témában, akik rendszeresen utaznak és mindeközben külföldi barátokat szereznek. Ők tudják, hogy kínaiak társaságában nem méltatjuk Japánt, hogy németekkel nem diskurálunk a nemzetszocializmusról, valamint Hitlerről, és hogy a Indiaiaknak nem hozzuk szóba kasztrendszert, az analfabetizmust illetve az agyelszívást. Míg az egyik téma csak unalmas közhely, a másik tolakodó és durva lehet, még akkor is ha, ártatlan érdeklődéssel és udvariasan kérdezünk.

A beszédtéma érdekes és egyben kényes dolog. A legtöbbször pont azokra a dolgokra lennénk kíváncsiak, amiket nem illik megkérdezni. Az abszolút kerülendő, kellemetlen témák és sértő kérdésfelvetések mellett szerencsére vannak olyan tárgykörök is, amelyekkel a kínos pillanatokat könnyedén egyenesbe lehet hozni. Mindez attól függ, hogy hol, melyik országban vagyunk. A Condé Nast című turisztikai lap szakírói szerint az alábbiakra kell figyelnünk, ha nem akarjuk elrontani saját utazásunkat.

Kína

Abszolút kerülendő téma a "3T", azaz Tibet, Tajvan, és a Tienanmen téri események. Politikai és társadalmi érzékenységénél fogva ezekről még szűkebb baráti körben és helyi ismerősökkel folytatott beszélgetés közben sem tanácsos előhozakodni.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Kínos dolog szóba hozni Japán és Kína kapcsolatát, még akkor is, ha úgy érezzük, hogy okunk lenne feltenni néhány udvarias kérdést. Ha a társaságunkban mások erről a témáról beszélgetnének és kikérnék a véleményünket, igyekezzünk semleges választ adni. A legésszerűbb talán az, ha európai származásunkra hivatkozva "megtagadjuk" a válaszadást, illetve a konkrét állásfoglalást.

Ha azt gondoljuk, hogy a kínai barátainkkal folytatott ismerkedés alatt kedves dolog szóba hozni a gyerekeket és a családod, nagyon tévedünk. A "neked hány gyereked van?" típusú kérdések a kínaiak számára nagyon bántóak tudnak lenni. Ezt a témát semmiképpen ne hozzuk szóba, még akkor sem, ha úgy érezzük, hogy kifogytunk a közös témából.

Nem túl jó ötlet megvitatni az autonóm területek helyzetét, a vallásszabadság kérdését, illetve azt, hogy mindez hogyan érvényesül például a Falunkung követőire, (1999-ben betiltott, test-és lélekfejlesztő módszer) vagy például a szigorú ellenőrzés alatt tartott és minden önrendelkezési törekvéséseiben erősen elnyomott ujgurokra.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ha úgy érezzük, hogy rossz irányba halad a beszélgetés az Olimpiai Játékok sikeres lebonyolítása, és a hozzá kapcsolódó fejlesztések gyors és precíz kivitelezése, visszaállíthatja a beszélgetést a normál kerékvágásba.

India

Érzékeny pont Pakisztán és India viszonyát felhozni, vagy az etnikai zavargások témáját feszegetni. Indiai ismerőseink nem fognak velünk viccelődni és nevetni az agyelszívás, vagy outsourcing poénjain. Ne parodizáljuk az indiai akcentust sem!

Forrás: Getty Images
Forrás: Getty Images

Nem tanácsos szóba hozni az indiai kasztrendszert és a társadalmi egyenlőtlenséget, de ugyancsak kerülendő az analfabetizmus témája is.

Kínos helyzeteket, relatív gyorsan helyrehozhatunk, ha bedobjuk az "India, mint a világ legnépesebb demokráciája" témáját. De próbálkozhatunk a sokszínű kultúra és a növekvő gazdaság tárgykörével is.

Japán

Egyértelműen kerülendő Japán II. Világháborús szerepléséről, illetve annak a szomszédos országokra gyakorolt hatásáról érdeklődni. Nem illik szóba hozni Hirosima és Nagaszaki tragikus eseményeit sem.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mivel Japán nem befogadó ország, nem mutat túl nagy érdeklődést az emigránsok és a letelepedési szándékkal érkezők iránt. Az ilyen jellegű érdeklődő kérdéseket gyakran sértésnek veszik.

A vallást magánügynek tekintik, és nem szeretnek beszélni róla még szűk családi körben sem.

Kényes téma a nők házasságban betöltött szerepe. A gyengébbik nem szolgálatkészsége a mi kultúránkban kissé szokatlan és indokolatlan, ám a japán társadalomban ez egészen mélyen gyökerezik.

Jó benyomást kelthetünk, ha elismerően beszélünk a modern épületekről, a jövőbemutató kezdeményezésekről és a páratlan kényelmi szolgáltatásokról.

Franciaország

Az egyes emberek pénzügyi helyzete, vagy keresete felől érdeklődni felettébb udvariatlan dolog. Unalmasnak és közhelyesnek tekintik, ha valaki a lakbérről, vagy a gyerekek taníttatásának költségeiről kérdezi őket. Összességében tehát a pénz és a pénzügyek nem tartoznak a legkedveltebb témák közé.

A háborúban történtek és közelmúlt eseményei miatt a francia-német viszony sem ígérkezik könnyű és felhőtlen témának. Ezt egyszerűen faragatlanság szóba hozni. Kicsinyes dolognak tartják az étrendről és a fogyókúráról folyó beszélgetéseket is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Érzékeny téma a bevándorlók helyzete, és a jobboldal előre nyomulása, és az is, hogy ezek az erők hogyan növelték a szavazataik számát az elmúlt években.

A francia nők sokkal érzékenyebbek a korukra, mint más nemzetek asszonyai és lányai. Ha egy mód van rá, még udvariasan se érdeklődjünk e felől.

November óta érzékeny téma lehet a francia futballválogatott kijutőása a dél-afrikai világbajnokságra, illetve Thierry Henry kezezése is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ezzel szemben bárkivel kellemesen eldiskurálgathatunk a francia konyháról és kultúráról. Így vagy úgy valami új ismeretre biztosan szert teszünk, még ha ez a két téma unalmasnak és túl általánosak is hangzik.

Németország

Teljes mértékben kerülendő a Holocaust, a nemzetszocializmus és a hitleri Németország témája.

Forrás: Getty Images
Forrás: Getty Images

A németek nem szeretik, ha az amerikaiakhoz hasonlítják őket, ezért a vásárlás, a költekezés, az evés nem tartozik a legkedveltebb témák közé.

Örömmel társalognak viszont a szociális segélyezésekről, az elszegényedés elleni küzdelemről.

Kanada

Szigorúan tilos bármilyen kritikával illetni a kanadai egészségügyet, ami magas színvonalú szolgáltatásai miatt a nemzet egyik büszkesége.

A kanadaiak erősen elhatárolódnak az amerikaiaktól. Nem szerencsés, sőt valójában sértés bármilyen párhuzamot állítani közöttük, akár a szokások, akár az életformát illetően.

Torontó szépségét és nagyszerűségét méltatni, főleg a nyugati országrészben sokakból ellenérzéseket válthat ki.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Közhely a kanadai emberek figyelmességéről, előzékenységéről csevegni, még ha igaz is.

A kanadaiak megtartják az egy lépés távolságot, és nem értékelik, ha egy idegen túl személyes kérdéseket tesz fel nekik.

Tűzoltásra, vészhelyzetre a jégkorong-téma biztos siker.

Jordánia

Nem szerencsés a terrorizmust, mint témát felhozni, illetve annak a turizmusra gyakorolt negatív hatásáról beszélgetni. Kerülendő téma az Izraelből érkező menekültek helyzete is.

Ha a beduinokról kérdezünk, azt tegyük a legnagyobb tisztelettel.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ne becsméreljük a királyság intézményét és az uralkodót se kritizáljuk!

Jó benyomást tehetünk a vendéglátóinkra, ha az aktuális királynő szépségéről és az ország kulturális örökségéről csevegünk.

Egyiptom

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Teljes mértékben kerülendő a zsidó származásúak említése, és összeesküvés elméletek gyártása illetve taglalása. Érzékeny téma a korrupció és a demokráciát támogató intézmények hiánya. Lehetőleg ne tegyünk javaslatot az izraeli béketárgyalásokkal kapcsolatban sem. Kerüljük a kopt keresztényekkel kapcsolatos megjegyzéseket és kérdéseket, helyette inkább méltassuk a történelmi és kulturális örökségben gazdag Egyiptomot.

Izrael

Semmiképpen ne hozzuk szóba a palesztin kapcsolatokat. Ne említsük a siratófal mentén építendő biztonsági kerítés kérdését, mert heves ellenérzéseket válhatunk ki.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A vallásról és vallásgyakorlásról, illetve annak különböző értelmezéseiről és mélységéről sem túl szerencsés érdeklődni.

Semmiképpen ne kérdezzük meg a beszélgetőpartnerünket, hogy volt-e katona és hogy teljesített-e valaha szolgálatot. Társalogjunk inkább a demokráciáról, az izraeli fogásokról, vagy a jó nyaralóhelyekről!