Takarítják a ferihegyi kifutókat

Vágólapra másolva!
Az éjszaka lehullott friss hó ellenére zavartalan a Ferihegyi repülőtér forgalma, a légikikötő a menetrendnek megfelelően fogadja és indítja a járatokat. Bár az időjárás előrejelző szolgálat egészen ma éjfélig még további jelentős havazásra számít. Késésekre és járattörlésekre - az időjárás miatt - várhatóan nem kell számítani.
Vágólapra másolva!

Forrás: Budapest Airport Zrt.

A havazás az éjjel kezdődött Ferihegyen, ennek ellenére már az első érkező és induló járatok is probléma nélkül használhatták a repülőtér mindkét futópályáját. A repülőtéren különleges szervezettséget igényel a síkosságmentesítés, a hóeltakarítás és a repülőgépek jégtelenítése is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az utasszállító gépek külsejéről, különösen a szárnyak és a kormányfelületek mozgó részeiről különleges fagyálló folyadékkal kell eltávolítani felszállás előtt a felgyülemlett havat.

Forrás: Budapest Airport Zrt.

A repülőtéri meteorológiai előrejelzés alapján általában már 30-50 perccel a tényleges havazás, vagy ónos eső kezdte előtt mozgósítják a flottát. Jelenleg hét nagyteljesítményű célgép takarítja a ferihegyi futópályákat és gurulóutakat, míg a kiszolgálóutakat és a parkolókat 6 kisebb teljesítményű hókotróval tisztítják.