Nem dőlt meg a papírrepülés világrekordja

Vágólapra másolva!
Nem sikerült megdöntenie saját rekordját vasárnap Toda Takuónak, a kézi papírrepülő-reptetés mesterének. A műfaj világában a 20 másodperces eredmény már kivételesnek számít, a 30 másodperc a soha el nem ért álomhatár.
Vágólapra másolva!

Eddig csupán Todának sikerült megközelítenie a harminc másodpercet. Áprilisban 27,9 másodpercet töltött a levegőben saját tervezésű, ragasztószalag segítségével összeállított modellje. A kísérlet ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, amely engedélyezi a ragasztó használatát.

Vasárnap azonban az origami hagyományai szerint csupán egy ív papír felhasználásával készítette el 10 centis repülőjét. Toda egyébként a Japán Origamirepülő Egyesület elnöke. Tíz kísérletéből sajnos egyik sem érte el korábbi rekordját, de a legkedvezőbb, 26,1 másodperces eredmény így is az eddigi legjobb idő, amit szigorúan papírból előállított modell valaha is teljesített - írja a The Washington Post online kiadása.

Toda elmondása szerint nagy volt a légnyomás. Számos tényező befolyásolhatja a repülés sikerét - a levegő páratartalma, a hőmérséklet, a nézők száma. Toda kijelentette, hogy el fogja érni a harminc másodperces álomhatárt - csupán idő kérdése. Szerinte jó dobás titka, hogy felfelé irányuljon, de ne túl meredeken, hogy legyen ideje elérni a megfelelő magasságot és onnan tudjon szépen lassan lefelé körözni.

A rekord megdöntése mellett a jövőre vonatkozó terve, hogy egyszer majd az űrből reptesse műveit. A japán űrkutatási hivatal támogatásával Toda kifejlesztett egy erre alkalmas modellt, de még kérdéses, hogyan tudják majd nyomon követni a parányi repülőket, miközben az űrből a Föld felé szállingóznak.