Vágólapra másolva!
Ókori karácsony és Luca napi vásár, hangverseny és adventi gyertyagyújtás, fényjáték és kézműves vásár, szabadtéri betlehem és gesztenyesütés: Nagytéténytől Balatonfüredig parádés karácsonyi programokon vehetünk részt idehaza is.
Vágólapra másolva!

Ókori karácsony: Saturnalia az Aquincumban

A Saturnalia egy ősrégi latin népünnep, mely a hagyomány szerint arra a boldog aranykorra emlékezett, mely Szaturnusz uralkodása alatt jellemezte a világot. A gazdagok a szegényeket megvendégelték, a rabszolgák láncait leszedték, a cselédek az uraság asztalához ültek. A gazdagok rózsával koszorúzták fejüket, a családtagok apró ajándékokkal kedveskedtek egymásnak.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A római császárok mulatságáról is gondoskodtak: cirkuszi versenyek, gladiátorjátékok és maszkos felvonulások követték egymást. Ezeket a régi szokásokat elevenítik fel az aquincumi múzeum munkatársai, de lesz ókori történtekből válogató mesemondó, bábszínház, a későbbiekben pedig a Sebő Együttes antik feldolgozásaiból hallhatnak válogatást. Helyszín: Aquincumi Múzeum, új kiállítási épület, 1031 Budapest, Szentendrei út 135.

Ipolytarnóc: Luca napi vásár

December 12-13-án, az évben utoljára kinyitja kapuit az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, mert idén is megrendezik a Luca-napi vásárt. A látogatók szebbnél szebb kézműves portékákból választhatnak karácsonyi ajándékot, de saját kezűleg is készíthetnek kosárkát, gyöngy- és bőrdíszeket vagy csuhébabát a mesterek segítségével.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A vásár mellett a természetvédelmi terület látogatóközpontjában is rengeteg program várja a vendégeket. Vasárnapra jó szórakozást ígér a losonci Kármán József Színház társulatának 15 órakor kezdődő kétórás zenés műsora, vagy Gyárfás Miklós "Tanulmány a nőkről" című darabja. A kiállítóteremben festmény- és gobelin kiállítást szerveznek, de látogatható lesz a geológiai tanösvény, és a 4-dimenziós, mozgószékes mozi is.

Óévbúcsúztatás Zalakaroson

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Karácsony után, szilveszter előtt újra megtelik a város fürödni, pihenni és szórakozni vágyó vendégekkel. December 27-30. között az elmaradhatatlan kirakodóvásárral, sült gesztenyével és kizárólag helyi, zalai borból készült forralt borral várják az érdeklődőket a Szilveszteri Forralt Boros Esték keretében.

Kőszeg: sültgesztenyés advent és natúrajándékok

Forrás: apertura.freeblog.hu (Szabó Tamás)
Forrás: apertura.freeblog.hu (Szabó Tamás)

Idén december 20-ig tart a kőszegi kézműves karácsony, amely az "Advent a Natúrparkban" címet viseli. Kifejezetten természetes termékeket lehet vásárolni a kiállításon, többek közt természetes anyagból készített karácsonyi dekorációkat, adventi koszorúkat, mézeskalácsot, mézet, bort, fazekas munkákat, kerámiákat, míves textíliákat, csuhé- és szalmabábukat, karácsonyfadíszeket, festményeket, és bőrből készült képeket. Helyszín: Kőszeg, Rajnis u. 7.

Gyertyagyújtás, szabadtéri betlehem, és hangverseny: ünnep a Balaton körül

Keszthelyen a belváros díszkivilágítása, a sétáló utcában felállított városi betlehem, és az adventi vásározók mellett templomi koncertekkel, játszóházakkal, ünnepi gyertyagyújtással, koncertekkel várják az ünnepre készülőket egészen december 20-ig.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Hévízen sem maradhat el az adventi karácsonyi vásár a Deák téren, valamint a Hévíz Galéria átriumában, december 1-24. között. 11-én a Városháza dísztermében rendezik meg az adventi hangversenyt. 24-én a Szentlélek Templom Gyermek és Ifjúsági Kórusa és a ministránsok előadásában a Pásztorjátékot nézhetjük meg.

Gyenesdiáson, december 19-20-án adventi gyertyagyújtás, gesztenyesütés, bordalcsokor, betlehemesek előadása, gesztenyés sütemények és mézeskalács házikók versenye, halászlékóstolás, tombola és kézműves vásár lesz. A vendégek az első forralt bor megvételével egy sorsjegyet kapnak, mellyel a vasárnapi tombolasorsoláson értékes ajándékokat nyerhetnek.

Az adventi és a karácsonyi készülődés jegyében rendezik meg Tihanyban "Adventi Áhitat" című programsorozatot. Az Apátsági Templom kórusának hangversenye a Bencés Apátság templomában december 13-án lesz, majd ugyanitt december 26-án Soós Gábor karácsonyi koncertjét hallgathatjuk meg.

Balatonalmádiban is különleges és egyben igen magas művészi értékkel bíró karácsonyi hangversenyen vehetnek részt az érdeklődők: december 20-án Érdi Tamás zongoraművész ad koncertet a Pannónia Kulturális Központban.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Füredi Fényvárók címmel a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület szervezésében egész decemberben adventi rendezvénysorozatnak ad otthont a város, és a már hagyományosnak számító fénykiállítás is megnyitotta kapuit: a vasútállomáson látható fényparádéban december 20-ig gyönyörködhetünk. Karácsonyi hangversenyek is lesznek Balatonfüreden: december 16-án 18 órakor a római katolikus plébániatemplomban a városi gyermekkórusok, december 20-án 18 órakor a református templomban a városi felnőtt énekkarok lépnek fel.

Nagyvázsonyban ismét élő állatokkal, életnagyságú szalmabábfigurákkal felállított szabadtéri betlehemet lehet látni, emellett az ünnepkörhöz kötődő kulturális, hagyományőrző és szórakoztató programok lesznek egészen december 24-ig.

Az ország adventi koszorúja: Budapest

A Bazilika előtt, a Szent István téren állították fel az ország adventi koszorúját. A hatalmas, 4 tonnás koszorú valószínűleg a világ egyik legnagyobb és legsúlyosabb koszorúja. Díszítése - a hagyományoknak megfelelően - három lila és egy rózsaszín gyertyából áll. A masnik kimerevített vitorlavászonból készültek.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Bazilikában természetesen idén is lesz karácsonyi koncert december 23-án 20 órakor. A jótékonysági est a Jó Pásztor Nővérek szerzetesközösség munkájára kívánja felhívni a figyelmet, illetve a bevételből az általuk működtetett Anyaotthont támogatják.

Rudnyánszky kastély: iparművészek fenyőfadíszei

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A magyar késő-barokk építészet kiváló alkotásai közé tartozó a nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély, a Grassalkovich-típusú kastélyok stílusjegyeit mutatja. Termeiben, mint minden évben, idén is iparművészek által feldíszített fenyőfákban gyönyörködhetnek a látogatók. Több mint 40 kiváló kortárs magyar iparművész (textil- és üvegtervezők, keramikusok, ötvösök, jelmeztervezők) varázsolta a fenyőfákat karácsonyfákká. A feldíszített fák január 3-ig lesznek megtekinthetők.