Fokváros: a tengerek kocsmája

Vágólapra másolva!
A 2010-es futball világbajnokság mérkőzéseiknek helyet adó kilenc dél-afrikai nagyváros közül Fokváros a legismertebb az turisták körében. Itt található a világ egyik legnagyobb kikötője, a börtönszigetként ismert Robben Island, és itt épült meg a 70-ezres ultramodern Green Point Stadion. Fokváros nagyszerű látnivalókkal és jó szálláshelyekkel készül a sportturisták fogadására.
Vágólapra másolva!

A Fokváros lábainál hullámzó óceán és a háttérben húzódó Tábla-hegy ritka szép látványosság. Maga a hegy nem túl magas, (1061 méter) de fönt a csúcson, - a nyílt víz felől érkező légáramlatok miatt - igen hideg van. Ettől függetlenül a felvonó helyett sokan a gyalogos túrát választják fölfelé. A csúcsról belátni egész Fokvárost és a távoli öblöt, ahol az Atlanti-és az Indiai-óceán találkozik.

Forrás: AFP

Aki gyalog akarja megmászni a hegyet, annak körülbelül négy órára lesz szüksége, aki inkább gyönyörködne a látványban és a kis kék, ufó formájú felvonót választja, annak alig 10 percre. A gyalogutak közül a Dassie Walk, az Agama Walk és a Klipspringer szolgál a legszebb látvánnyal.

A Tábla-hegy 2 négyzetkilométeres, teljesen lapos fennsíkjáról kapta a nevét, ami olyan egyenes akár egy asztal. Egy téves fordítás következtében a magyar nyelvben a Tábla-hegy elnevezés ragadt meg, de vannak, akik Asztal-hegynek ismerik ezt a természeti csodát. A helyiek úgy tartják, hogy amikor a felhőpaplanok abroszszerűen beterítik a fennsíkot, olyankor az istenek éppen megterítenek.

A kikötő

A kikötőt az 1600-as évek közepén holland hajósok alapították azzal a céllal, hogy Indiából jövet ivóvíz és egyéb készleteiket feltöltsék. Afrika partjai mellett ugyanis javarészt kikötésre alkalmatlan, sivatagi tájak sorakoztak.

A drága indiai fűszerrakományok igen kelendőek voltak, Fokváros pedig egyre forgalmasabb és egyre gazdagabb település lett. A világ tengeri kereskedelmének jelentős részét ma is Cape Town bonyolítja. Évente csaknem 13 millió tonna szállítmányt kezelnek a dokkokban. Fokváros,- vagy, ahogy a hajóiparban dolgozók nevezik " a tengerek kocsmája"- hírességét és gazdagságát hosszú ideig kizárólag a jó kikötői adottságának köszönhette.

Forrás: AFP

Akkoriban a "Victoria és Alfred" kikötőben folyt a kereskedem, de ezt ma már csak a magántulajdonban lévő jachtok használják. A helyén található Victoria&Albert Waterfront sétányon, a sok színes épület között rengeteg az üzlet, a kávézó, a kocsma és az étterem, ami a helyiek és a turisták által is nagyon kedvelt találkahely. Itt kapott helyet egy másik kedvelt turistalátványosság az Atlanti- és az Indiai-óceán élővilágát bemutató Óceanárium. A Robben-szigetre tartó kompnál szintén sokan várakoznak. Mindenki arra a tányér formájú, 574 hektáros börtönszigetre kíváncsi, ahol többek közt Nelson Mandela is raboskodott.

Belváros és bódéváros

A belváros kicsi, könnyedén átlátható és hamar felfedezhető, még akár gyalogosan is. A sétákhoz a holland és angol stílusú épületek sajátos elegye, valamint a Tábla-hegy lapos fennsíkja és a mellette húzódó hegyvonulatok bércei teremtik meg az alaphangulatot.

Forrás: AFP

A Jóreménység-kastély, ahol Nelson Mandela szabadulása utáni első beszédét mondta egy, a Holland Kelet-Indiai Társaság által épített erőd, mely jelenleg a legrégebbi épület az országban. Ide érkeztek a besorozásra váró katonák, és ide húzódtak be a polgárok, ha a várost bármi vész fenyegette. Ezeknek az időknek állít emléket az itt található Hadtörténeti Múzeum is.

A belvárosban a New Orleansra emlékezető régi vigadalmi negyedből is látható még valami, ám a kíváncsi turisták a kötelező körök után a Township, vagyis a bódéváros (szegénynegyed) felé veszik az irányt. Ezek nem feltétlen nyomortanyákat jelentenek, hanem inkább valami különösen vibráló, vidám hangulatú, viszont igen szerényen (mondhatni alig) felszerelt tákolmányokat és lakóközösségeket. Fokvárosnak két ilyen jellegű szegénynegyede van: az egyik a Langa, a másik a Khayelitsha. A vezetett bódéváros túrák általában 2 órásak, fényképezni pedig - a világ más szegénynegyedeihez hasonlóan - itt sem illik.

Forrás: AFP

Fokvárostól délre a turisták egyszerre két óceánban is fürödhetnek. Igaz a nyugati partot nyaldosó Atlanti-óceán vize még nyáron is fájdalmasan hideg, ám a keleti oldalon fekvő Indiai-óceán selymes és langyos hullámai mindenért kárpótolnak.

A Green Point Stadion

Karnyújtásnyira az óceánparttól és a Tábla-hegytől, a sportlétesítmény fekvése a legvisszafogottabb vélemények szerint is páratlan. A Green Point nevű külvárosi, 80 hektáros területen (innen a Stadion neve) terepmunkát végeztek, majd parkosítottak.

Forrás: [origo]

A különböző sport és szabadidős létesítményeket, parkokat, sportpályákat és magát a stadiont is a megújuló energiaforrások teszik hosszútávon is fenntarthatóvá. A csoportmeccsek közül az Uruguay-Franciaország, az Olaszország-Paraguay, az Anglia-Algéria, a Portugália- Észak Korea, és a Kamerun-Hollandia mérkőzéseket játsszák itt.

Jóreménység Fok

Fokvárostól másfél órányi autóútra, délre található a Jóreménység-fok. A kelet felé tartó hajósok úgy tartották, ha elérik ezt a pontot, innen már nagy baja sem a legénységnek, sem pedig a rakománynak nem lehet. Ez a pont tehát reménnyel töltötte el őket, hogy épségben célhoz érnek. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a Jóreménység-fok valójában (földrajzi értelemben) nem a legdélebbi pontja a kontinensnek, hanem a legdélnyugatibb. Ezt az itt felállított tájékoztató táblák részletesen elmesélik.

Forrás: [origo]

Szálláshelyek

A Louder 17egy kellemes háromcsillagos B&B hely, ahol 500 és 1500 Rand egy éjszaka (12 ezer-37 ezer forint). Mindegyik szobából remek kilátás nyílik a városra és némelyiknek tágas erkélye is van. A tetőterasz az esti vacsorákhoz és beszélgetésekhez szintén kellemes helynek bizonyul.

Valamivel drágább, egyben színvonalasabb hely a 404 Cascaides, nem messze a Green Point Stadiontól. Itt főleg azok találnak jó ajánlatokat, akik hosszabb időre (3-4 hétre) maradnának. Ez az apartman típusú szálláshely jól felszerelt, érdemes kihasználni a főzési lehetőséget csakúgy, mint a tornatermet és az uszodát. Az árak 500 és 950 Rand között változnak. (12-23 ezer forint)

A bódévárosban nemcsak tákolmányok, hanem családi vállalkozásban működő vendégházak is vannak. Barátságos környezetben, a dekorációknak köszönhetően pedig hamisítatlan afrikai hangulatban tölthetjük az éjszakát például a Radebe's házban, a Mama Way Settler's Place 23 alatt. Az árak igen szerények, (250 Rand vagyis 6000 forint/fő/ éj) de a felszereltség elég jó, és a szobák is ízlésesek. A reggeli az árban van, a reptéri transzfer pedig csak 80 Rand.

helyes kis hostel a hátizsákosoknak szintén a bódévárban az Ekasie Backpackers, a Benyano Crescent 387 szám alatt. Az átlagutazók sem csalódhatnak, hiszen nemcsak emeletes, hanem franciaágyas szobákat is kínálnak. A tulajdonosok szerveznek városnézést, és ha kedvünk tartja a konyhában afrikai főzősulit végezhetünk.