Kutyaszánnal a Bakonyban

Vágólapra másolva!
Bár a kutyaszánhúzás nem szerepel a vancouveri téli olimpia műsorán, mégsem kell messzire utaznia annak, akik turistaként megnézné, vagy ki is kipróbálná a kutyaszánozást. A Várpalotától északra található Bakonykúton 2010 januárjában rendezik a következő futamot, ahol az érdeklődők azt is megtudhatják, hogyan lehet amatőrként élvezni ezt a sportot. A bátrabbak mindeközben a Gyergyói havasokban szervezett "aranyásó" és "hóvihar" túrákra is jelentkezhetnek, ahol kaland, erőpróba, kihívás és gyönyörű környezet vár.
Vágólapra másolva!

Mielőtt heves tiltakozásba kezdenénk az állatok jogaira hivatkozva, le kell szögezni, hogy kutyákat a versenyeken nem ostorozzák és hajszolják. A futamok és túrák előtt az állatok azért csaholnak, mert izgatottak és türelmetlenek. A szabadban töltött időt élvezik, estére kiadós vacsorát és szalmaalmot kapnak, így éjszaka nem fáznak. Ráadásul a valódi szánhúzó kutyákat, mint amilyen a szibériai husky, a malamut, a grönlandi szánhúzó kutya, a szamojéd lajka nem kell idomítani. A szakemberek szerint egy kis gyakorlásra, a versenyeken pedig csak bátorításra van szükségük, mert az ösztönös hozzáállásuk igen jó.

Forrás: [origo]

A kutyaszánhajtás története

Sokan azt hiszik, hogy a kutyaszánozás kizárólag a sarki zónához kötődő közlekedési eszköz, pedig ez nem igaz. Európában, békében és háborúban egyaránt megszokott jelenség volt. Hollandiában például kutya-vontatta kétkerekű kocsin szállították a tejet. Belgiumban az első világháború idején kutyák vontatták a teherszállító kordékat, amiket a menekültek szállítására használtak. Szintén az első világháborúban, az osztrák-magyar hegyivadász alakulatoknak például kutyaszános szállító egységei is voltak. A németek kutya-vontatta géppuskás csapatokat szerveztek, ugyanekkor a francia hadsereg több száz szánhúzó kutyát tartott arra a célra, hogy a sárba ragadt járműveket kiszabadíthassák.

Síléccel és terepkerékpárral is lehet kutyaszánozni

Forrás: [origo]

A versenyeken nemcsak szánnal, kocsival, sível lehet indulni, hanem terepkerékpárral, rollerrel, vagy a kutyákkal együtt futva. Rengeteg szánhúzó számot különböztetnek meg, de mindegyik alapvetően két stílus köré csoportosul. Az egyik a "nome" a másik a "skandináv" stílus. Míg az egyiknél párosával (két oszlopba) fogják be a kutyákat, a másiknál a sítalpas hajtót akár egyetlen kutya is húzhatja. Magyarországon alig ötvenen művelik kutyaszánhajtást, de ezek fele kizárólag rekreációs tevékenységként űzi ezt a sportot.

Januárban irány Bakonykúti

Magyarországon a földrajzi lehetőségekhez alkalmazkodva néhány kivételtől eltekintve a gyorsasági osztályban rendeznek versenyeket, ezek tehát sprint versenyek. A turisták és az érdeklődők ősszel és tavasszal úgynevezett dryland (hó nélküli) versenyeken drukkolhatnak, télen viszont, (ha a hóviszonyok kedvezőek) szán versenyeket kísérhetnek figyelemmel. Ezeket a futamokat főleg Monoron, Bakonybélen, és Bakonykútiban rendezik. A helyszínek kiválasztásánál a legfőbb szempont a biztonság, vagyis, hogy olyan pályaútvonalat találjanak amely balesetmentesen leküzdhető kb. 35 km/órás sebességnél is.

A legközelebbi verseny január 15-én lesz a Bakony keleti lábánál húzódó Bakonykútiban. Burok-völgy természetvédelmi területen, páratlan természeti környezetben a sportolók és a turisták is egyformán élvezhetik a programot. Errefelé rengeteg a turistaútvonal, a falu pedig már felkészült a vendégek fogadására: kirándulókat tájékoztató táblákkal és igényes szálláshelyekkel várják. A legtöbben azért jönnek, hogy ellessenek valamit a profiktól és, hogy megtudják, mi kell ahhoz, hogy az ember egyszerű hétvégi turistaként is élvezhesse a kutyaszánozást.

Mi kell az amatőr kutyaszánozáshoz?

Ajánlott minimum két kutya, egy könnyű szán, egy EU normás szállító doboz, párnázott hámok, és megfelelő húzó kötélzet. A szakemberek szerint a legfontosabb, hogy egész évben legalább napi 4 órát törődjünk a sporttársakkal, mert ők, nem indító kulccsal működnek. Ezeknek a jószágoknak lelkük van - mondta az [origo]-nak Dr. Verla József aMagyar Kutyaszánhajtó és Canicross Szövetség korábbi elnöke.

Kutyaszános kalandtúrák az Erdélyi-havasokban

A Gyergyói-havasokban, Kelemen-havasokban és a Görgényi-havasokban legalább ötféle, hosszabb- rövidebb kutyaszános túra között válogathatunk. Völgyek, szikla szorosok, és fenséges fenyvesek között átélhetjük az alaszkai aranyásók mindennapjait, de jelentkezhetünk valamivel kalandosabb "hóvihar" és "jégkristály" túrákra is. Az útvonalak és programok a Hargita-hegység, a Hagymás-hegység, a Kis-Békás völgye és a Gyilkostó csodálatos téli látnivalóihoz kötődnek.

Forrás: [origo]

A túrák között találunk egynapos kiruccanást ebéddel és panziós szállással. A bátrabbaknak több napos kutyaszános vándorlásokhoz menedékházas, forralt boros, kandallós estéket kínálnak. Az igazi felfedezők (akik profi felszereléssel rendelkeznek) a hómezőkön a szabad ég alatt, vagy sátorban aludhatnak. Az estéket tábortűzrakással, a kutyák etetésével és gondozásával, bográcsozással, a Jack London regények felelevenítésével és sztorizással töltik.

A saját gépkocsival érkező vendégeinket általában a szálláshelyeken fogadják. Akik a Budapest-Marosvásárhely között közlekedő fapadossal érkeznek, azoknak 12 ezer forintért transzfert is biztosítanak a túra indulási helyszínére.

A legtöbb kirándulás érinti a Pongrác-tetőt (1255m) a régi keskenyvágányú vasút vonalán a Gyilkos-tavat, a Magas-bükköt (1358m) és Csíkmadarast. Szálláshelyek a kisvárosokban és településeken vannak, de igény szerint a szervezők a téli kempingezésre is nyitottak. Az egynapos kalandtúrák 130-160 eurós áron foglalhatók.

A turisták szerint az a legnagyobb élmény a kutyaszánhúzós túrákon, hogy mindenki számára érzékelhető az a közös munka, ami az ember és a kutya között sporttársi viszonyként már kialakult, és ami nap mint nap, újra és újra létrejön. A kutyás élmények mellett pozitívumként említik még a kalandot, az erőpróbát, a kihívásokat, minden elsajátítható újdonságot, és gyönyörű környezetben eltöltött időt.

Sz.K.