Ahol a leghangosabb a szilveszter - bulik a világ nagyvárosaiban

Vágólapra másolva!
Ha idén már nem is, de jövőre érdemes elgondolkodni egy külföldi szilveszterezésen, mert a távolságok leküzdhetők, az árak pedig korai foglalás esetén meglepően jók. Íme, néhány nagyváros, ahová elmenekülhetünk, ha igazi partira vágyunk, és ha elegünk van az unalmas házibulikból meg a bőrös virslikből.
Vágólapra másolva!

Az utazási irodák szilveszteri ajánlatai sokban nem térnek el az év többi napjára meghirdetett utaktól, hacsak nem annyiban, hogy 20-40 ezer forintos felárért ünnepi gálavacsorát szervíroznak a szállóvendégeknek.

A leleményes turisták azonban maguk indulnak el, egyénileg intézik a szállást és maguk szervezik össze a programokat is. Olcsó hostelek, vagy igényes háromcsillagosok ugyanis minden nagyvárosban találhatók. A szállásadók általában kedvezményes szilveszteri akciókkal és egyéb meglepetésekkel (pezsgő, ajándék masszázs, másnaposság elleni szauna) csalogatják az turistákat. Sokszor ezek az extrák bírják döntésre a vendégeket.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az egyéni utazókat segítik továbbá a TripAdvisor, illetve a hozzá hasonló fórumok és közösségi oldalak, ahol ötleteket kaphatnak a nagyvárosokban szervezett újévi partikról. Íme, néhány tipp, ahol minden évben fergeteges utcabálok és remek szórakozóhelyek várják a turistákat, és klubajánlók, amelyek jól jöhetnek egy év múlva is.

Bangkok, Thaiföld

Az öröklistás Thaiföld szinte minden összesítőben szerepel vagy azért, mert olcsó vagy azért, mert idilli vagy azért, mert kulturális örökségekben és természeti szépségekben egyaránt gazdag. Mindezeken túl Bangkok híres az éjszakai életéről is, a szórakozóhelyek, a diszkók és a go-go bárok fergeteges hangulatáról, no meg az üvegtornyok tövében megbúvó kis klubokról, ahol világhírű DJ-k vendégeskednek hétről-hétre, egész éven át. Míg lent a kispénzű turisták, addig a felhőkarcolók tetején - az úgynevezett skybárokban - a jómódú utazók, és helyi elit múlatja az időt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Sirocco Bárban, amely a Chao Praya folyó tőszomszédságában a State Dome 64-ik emeletén található, a kilátás az egyik legfontosabb látványelem. A hely előkelő vacsorázó hely és egyben valódi turistalátványosság. Ám az utazókat még a hallban figyelmeztetik, hogy legyenek kedvesek a dress code-nak megfelelően megjelenni, vagyis a cókmókokat, a bevásárlószatyrokat, hátizsákokat és strandpapucsot tegyék le a szálláshelyeiken.

Népszerű parti hely a 808 Bangkok, és a minimalista stílusban berendezett Bed Superclub, amelynek étterme és egy galériája is van.

Bangkok igazából sötétedés után, az enyhülő forróság hatására kezd éledni igazán. Kilenc non-stop piac, rengeteg éjjel-nappali szupermarket, étterem, és bár várja a szilveszterező turistákat. A helyiek együtt mulatnak a turistákkal még akkor is, ha a thai szokások szerint az ottani újév (Songkran) csak áprilisban érkezik.

New York, Egyesült Államok

Nincs szilveszter New York nélkül - állítják a világutazók. Legalább egyszer érdemes átélni, ami a Time Square-en történik szilveszter éjszakáján. Több százezres tömeg figyeli a kivetítőkön az óév utolsó másodperceit, és ünnepli együtt az újév első perceit. Az éjszakai lokálok, az egész éjjel nyitva tartó éttermek, és a 24 órás tömegközlekedés (metró) mind a parti-turisták kényelmét szolgálja.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

A Forbes cikke szerint New Yorkban az egyik legfelkapottabb hely a Chelsea Park közelében található Pink Elephant. A másik, ennél lényegesen kifinomultabb hely a Park Hotel Rózsa és Jáde bárja, ahol az elegáns enteriőrt a halk zongoraszó és az egybegyűltek csendes diskurzusa tölti meg. Néhány pohár pezsgő után ezeken az előkelő helyeken is oldódik a hangulat.

A városi turisztikai hivatal munkatársai szerint az elmúlt évek szilveszterei azt bizonyítják, hogy New Yorkban a nagy és világhírű klubok helyett a parti-turisták figyelme a kisebb, barátságosabb lokálok felé fordult, és ez a tendencia feltételezésük szerint egy darabig nem is fog változni. Érdemes lesz tehát figyelni a helyi kiadványokat és műsorfüzeteket.

Berlin, Németország

Idén is és feltehetően jövőre is legalább egymillió embert várnak az óévbúcsúztató és az újévköszöntő partikra. Az ideérkező turistákon kívül 500 újságíró és mintegy 350 tévéállomás forgatócsoportja is Berlinben tölti a szilvesztert.

Forrás: Getty Images
Forrás: Getty Images

A berlini buli a Branderburgi kapu és aSiegessäule között húzódó Június 17. utcában, mintegy 80 ezer négyzetméteren óriás tűzijátékkal, előadóművészekkel, rengeteg táncmulatsággal, négy színpaddal, 10 parti sátorral, 8 kivetítővel, 250 falatozóval várja, nemcsak a berlinieket, de az összes világutazót, akiket éppen Berlinben ér az újév.

A tavalyi évben közel egymillió ember búcsúztatta szabadtéren az óévet Berlinben. A beszámolók szerint a két kilométer hosszú parti helyszíneit még bejárni is sok, nemhogy kiélvezni. Csábító, hogy a SIB (Silvester in Berlin) minden egyes sátrába és koncertjére ingyenes a belépés.

Bécs, Ausztria

Bécsben a hagyományok tisztelete szilveszter éjszakáján is tetten érhető. Itt is vannak köztéri, ingyenes programok, de itt inkább a mulatozásról, forralt borról, puncsról, népzenéről és keringőről szól az év utolsó éjszakája. Az osztrák főváros tehát nem annyira utcabálhoz, mint inkább egy nagy bálteremhez hasonlít.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

31-én délután a "szilveszteri ösvényen" már gyülekeznek az emberek, és meleg ételekkel készülnek a hosszúnak ígérkező éjszakára. Az este folyamán még bőven van lehetőség evésre és ivásra, hiszen a vendégek több mint 80 kioszk közül válogathatnak, amelyek bécsi specialitásokat, illetve a világ más tájairól érkező ínyencfalatokat és pezsgőt is kínálnak.

15-20 színpad gondoskodik a megfelelő hangulatról show műsorokkal, keringővel, operettekkel, rock- és népzenei előadásokkal.

Pontban éjfélkor, amikor a Szent István dómban található Pummerin (Ausztria legnagyobb harangja) elüti a tizenkettőt, kezdetét veszi a táncmulatság, és is közel 650 ezer ember ünnepli pezsgőmámorban és keringőzve az újévet.