Városnézés éjszaka - fényárban úszó építmények

Vágólapra másolva!
Városnéző körútjaink során rendszerint nem csak múzeumok és nevezetességek után szaladunk, izgalmas felfedezni a választott úticél éjszakai arcát is. Az elmúlt években számos szivárványszínben úszó különlegességgel gazdagodott a világ látnivalóinak tárháza. Kedvenceink közé tartozik Abu Dzabi Formula 1-es pályájának világító szállodája, az angliai Newcastle dönthető Gateshead Millenium hídja és a kaméleon módjára viselkedő müncheni futballstadion is. Tokióban igazi szivárvány híd várja az éjszaki élet kedvelőit, a törökországi Ádám és Éva hotelben pedig saját magunk váltogathatjuk szobánk és a hotel színét.
Vágólapra másolva!

Abu Dzabi és világító felhő

Abu Dzabi frissen átadott Forma 1 versenypályája, a Yas Marina Circuit egy természetes félszigeten elterülő több mint 160 hektáros komplexum. Az Egyesült Arab Emírségek gyöngyszeme az 5555 méter hosszú versenypályája, ahol 180 fokos hajtűkanyar teszi izgalmasabbá a versenyt, a nézők pedig 50 ezres fedett lelátóról szurkolhatnak kedvencüknek. A pálya közepére épült az 5 csillagos Yas Hotel, melynek két részét a versenypálya fölötti futurisztikus híd köti össze. A sodró, megtekert vonalak vonzásában felépített hotel könnyed felhőréteg illúzióját kelti, egyszerre olvad bele a sivatag, az ég és a tenger síkjaiba, miközben ki is tör közülük. Az 5800 gyémánt alakú üvegpanellel díszített külső réteg a sötétben egyszerre szolid, ugyanakkor pazar színekben világít. A modern és az ősi iszlám együttesét kívánták megvalósítani a tervezők, az esztétikus külsőt a lendület és a sebesség geometriai formáival fűszerezték.

Forrás: AFP

A Yas komplexum kiemelt látványossága a 2010-ben nyíló Ferrari World, mely várhatóan a világ legpazarabb és legnagyobb beltéri szórakoztató központja lesz. A Ferrari vörös vidámparkjában húsz hullámvasút borzolja majd a kedélyeket, többek között 60 méteres katapult, és a versenypálya vonalát követő hullámvasút teszi próbára a résztvevők tűrőképességét.

Világító, dönthető csodahíd

Világít és néha kacsint is egyet - az angliai Gateshead Millenium híd Newcastle egyik különlegessége. A Tyne fölött húzódó építmény a folyó egyetlen gyalogoshídja, egyben a világ egyedülálló dönthető hídja. Alakja már önmagában különleges, a görbe hídpálya egyik felén a gyalogosok, a másikon a biciklisek közlekedhetnek.

Amikor pedig a közelbe ér egy hajó, a forgató szerkezet 4 és fél perc alatt 40 fokban elfordítja a tartóívet, így biztosítva a folyamatos vízi közlekedést. A gigantikus méretű, szemre hasonlító híd minden egyes hajó átengedésével olyan érzetet kelt, mintha pislantana egyet.

A villódzó Ádám és Éva Hotel

Az Ádám és Éva Hotel a törökországi turizmus fellegvárában, Belekben tündököl a szivárvány miden színében. A számos kitüntetés mellett 2007-ben elnyerte a legjobb design hotel címet, melyet az 5 csillagos szálloda merész és formabontó kialakításával és remek programjaival érdemelt ki. A szobák letisztult fehér tereit és berendezését a vadító és saját magunk által variálható megvilágítással változtathatjuk extravagánssá. A világ leghosszabb bárpultja, 104 méter hosszú úszómedencéje, az 5 ezer négyzetméteres Eden spa részleg és a diszkóvilág legjobb DJ-i vezetik vissza a látogatókat a paradicsomi környezetbe. Igazi luxusszálloda világító kiadásban.

A hotel a beleki üdülőövezet píneaerdőjében fekszik, közvetlenül a strandok mellett. A közelben található Aspendos kőszínháza, ahol hangversenyeket és operákat tartanak, de a kalandvágyók felfedezhetik Düden vadregényes vízeséseit is. Belekben találhatóak a legjobb török golfpályák, akinek nem lenne elég a szálloda pályája, az játszhat a világ egyik legjobbjában, a Nemzeti Golf Club-ban is.

Sportrajongók világító stadionja

Az Allianz Aréna München északi részén található, a Bajnokok Ligája mérkőzésein a labdarúgó-stadion a München Aréna nevet viseli. Az épületet 2001-ben kezdték el építeni, a 2005. május 30-án tartott nyitómeccsen a TSV 1860 München és az 1. FC Nürnberg játszott egymással, a 2006-os világbajnokság nyitómeccsét is itt tartották.

Az aréna színe attól függ, hogy melyik csapat játszik benne. A külső, buborékszerű köpeny esténként kék, piros és fehér fényben úszik, az áttetsző palást 64 ezer négyzetméterét a stadion belsejében található óriás ventillátorok fújják fel. A modern létesítmény akár 70 ezer rajongót is képes befogadni.

Éjszakai szivárvány Tokió közepén

Tokió kikötőjének egyik turistalátványossága a Tokiói-öböl függőhídja, a Rainbow Bridge. Az 570 méteres szivárványszínű híd Odaibát köti össze a város szívével. 1993-ban adták át a forgalomnak a kétszintes, kulcsfontosságú összeköttetési útvonalat, melyen autópálya, vonatközlekedés és gyalogos forgalom is működik.

A híd két fehér pillérét úgy tervezték, hogy harmonizáljon Tokió látképével. A hidat tartó sodronyokon elhelyezett piros, fehér és zöld lámpák napenergiával működnek, éjszaka pedig különböző árnyalatokkal világítják meg a híres építményt. A turisták az északi oldalon sétálva Tokió belvárosát és a Tokyo Towert láthatják, a híd déli feléről pedig tiszta időben a Fuji hegy panorámájában gyönyörködhetnek. A gyalogosforgalom számára a híd csak a kijelölt időben használható.