A járvány miatt veszélyben a mekkai zarándoklat

Vágólapra másolva!
Elkezdődött Szaúdi-Arábiában az éves mekkai zarándoklat, a Hadzs. A zarándoklatra általában 1,5-2 millió muzulmán érkezik a világ minden tájáról, s az esemény az utóbbi években hatalmas turisztikai üzletet is jelent a helyi szállodáknak. Az idei zarándoklat ugyanakkor kevesebb bevételt és kevesebb vendéget is hozhat a H1N1-járványtól való félelmek miatt.
Vágólapra másolva!

Aki már látta a világ valamely nagy repülőterén a szaúd-arábiai járatoknál várakozó, tradicionális viseletbe öltözött muzulmán hívek tömegét, fogalmat alkothat arról, hogy mekkora üzlet lehet a mekkai zarándokok utaztatása, kiszolgálása. Az idei évben becslések szerint közel 800 millió dolláros veszteséget termelhet az iparág, amire az utóbbi 50 évben nem volt példa. A mekkai szállodák arról panaszkodnak, hogy az előzetes foglalásokat sorra mondták vissza a vendégek. A visszaesést minden érintett az új típusú influenza-járvánnyal magyarázza. A szaúdi egészségügyi miniszter ugyanakkor azt mondta a BBC-nek, hogy a külföldről érkező zarándokok száma várhatóan nem csökken drámai mértékben, a belföldi zarándokok száma viszont akár 40 százalékkal is kevesebb lehet. Ez volt az első hivatalos megnyilatkozás, amely nem zárta ki, hogy a járvány hatással lehet a hatalmas üzletet jelentő zarándoklatra.

Forrás: AFP

A város már a vallási szertartások szerdai kezdete előtt gyakorlatilag megtelt, annak ellenére, hogy a szokásos 2 millió vendégnél most valamivel kevesebb zarándok érkezését várják. Szaúdi illetékesek a hétvégén bejelentették, hogy Hadzsra érkező zarándokok közül négy ember - egy szudáni és egy indiai férfi, egy marokkói nő és egy 17 éves lány Nigériából - meghalt, s vélhetően a H1N1-vírus okozta halálukat. Az egészségügyi minisztérium szóvivője ugyanakkor azt közölte, hogy nincs veszélye a járvány terjedésének, s a zarándokoknak nem kell aggódniuk, mert a hatóságok minden szükséges intézkedést megtettek. A szóvivő azt is közölte, hogy 16 embert vizsgálnak a H1N1 tüneteivel, közülük négynek kritikus az állapota.

A járvány miatti forgalomcsökkenés érzékenyen érinti a Hadzs köré szerveződött turisztikai iparágat is. A visszaesés miatt a szállodák jelentős elbocsátásokra kényszerülhetnek. A szaúdi turizmus irányítói hibáztatják a befektetőket is, amiért nem tesznek meg mindet az iparág megóvása érdekében. A Hadzs és a hozzá kapcsolódó Umra zarándoklathoz kapcsolódó turisztikai cégek közös akciótervet dolgoztak ki a negatív hatások mérséklésére. Közös médiakampányt indítottak a mekkai iparkamarával, sőt még az is felmerült, hogy kitolják az Umra időszakát, hogy így még több zarándokot csábítsanak Mekkába.

Forrás: AFP

A mekkai zarándoklatra minden muzulmán hívőnek életében legalább egyszer kötelező elzarándokolnia, más vallásúaknak azonban tiltott terület. A zarándokoknak Mekkába érkezésük után az első napon hétszer kell körbejárni a szent követ, a Kábát, majd pedig hétszer futva kell megtenni a mecset udvara mellett található két kis magaslat közötti utat. Ezután a hívőknek fel kell keresniük a 8 kilométerre levő Mína városát és az Arafát sivatagot is.

A zarándoklatra külön engedéllyel rendelkező utazási irodák szervezhetnek utazásokat természetesen kizárólag muzulmánok számára. Más hitűek ilyenkor nem léphetnek be a városba. A belépéshez minden zarándoknak igazolnia kell, hogy valóban muzulmán hitű.

Forrás: AFP

A mekkai zarándoklat évről-évre hatalmas tömegeket vonzz a városba, amely kiválóan megél az ide áramló hívőkből. Szállodák, üzletközpontok létesültek az évek során a vendégek kiszolgálására. Az üzlet virágzik. Az utóbbi években a zarándokok mozgását megkönnyítendő, komoly infrastrukturális beruházások is lezajlottak a városban. Megépült a Mekkát Dzsiddával összekötő többsávos autópálya és hamarosan átadnak egy direkt erre a célra épült magasvasutat is. Dzsidába a világ minden tájáról érkeznek charterjáratok is, amelyek részére a repülőtéren külön terminált létesítettek, amelyet a zarándoklat időszakán kívül nem használnak.