Kötelező erdélyi kirándulást szeretne a tantervben a Fidesz

Vágólapra másolva!
Programot hirdet Pelczné Gáll Ildikó, az Országgyűlés alelnöke annak érdekében, hogy a középiskolák helyi tantervének része legyen a határon túli, magyarlakta települések, tájegységek felkeresése.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés fideszes alelnöke az [origo]-nak elmondta, az "Irány a Kárpát-medence!" címet viselő program célja az: ne történhessen meg Magyarországon, hogy valaki úgy érettségizzen le, hogy nem jutott el a történelmi Magyarország területeire.

A politikus úgy véli, az lenne az optimális megoldás, ha ez a kezdeményezés országszerte elterjedne, és beépülne a helyi tantervekbe úgy, hogy a finanszírozást a fenntartó, illetve az állam közösen állná. Emellett tárgyalásokat kezdtek a Fideszhez tartozó Polgári Magyarországért Alapítvánnyal, amelynek kuratóriumi elnöke, Balog Zoltán, aki szintén a Fidesz képviselője, támogatja a tervet, és a következő évi költségvetésükből el is különítenek egy keretet, amelyből az intézményfenntartók tudnának pályázat útján pénzt nyerni.

Az elképzelés szerint egyhetes kirándulásokról lenne szó, amely időszakot az iskola igazolná a gyermekeknek, nem kellene bepótolni, hiszen az utazás a tanterv része lenne. Pelczné Gáll Ildikó szerint, ha az önkormányzatok és az iskolák együttműködők, akkor akár már a 2009/2010-es tanév második félévében is elkezdődhetne a program megvalósítása.

Az Országgyűlés alelnöke az [origo]-nak elmondta: a helyi önkormányzatoknak kellene javasolniuk az iskolák felé, hogy vegyék bele a tantervbe a kötelező határon túli kirándulásokat. A kirándulások útvonalát, tematikáját szintén az iskoláknak kell majd összeállítaniuk.

A politikus elképzelése szerint a középiskolások négy tanév alatt ellátogathatnának Felvidékre, Kárpátaljára, Erdélybe és a Délvidékre is. A program részleteit fél éven belül dolgozzák ki.