Pozitív turisztikai mérlegével kivétel Magyarország

Vágólapra másolva!
Magyarország azon kevés ország egyike, amelyeknek a kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére is sikerült pozitív eredményeket elérniük a nemzetközi turizmusból származó bevételekben - állapította meg elemzésében az Idegenforgalmi Világszervezet (WTO).
Vágólapra másolva!

A Magyar Turizmus Zrt. által az MTI-hez eljuttatott WTO-közlemény szerint a nemzetközi turizmusból származó bevételek 2009 első félévében 9 százalékkal estek vissza, de volt a világon kilenc célország, ahol sikerült növelni az idegenforgalomból származó bevételeket: ezek között van Magyarország is, illetve mások mellett Ausztrália, Svédország, Kína, és a Koreai Köztársaság.

A londoni WTM utazás kiállításon novemberben ismertetett idegenforgalmi barométer szerint 2009 január-augusztusban a nemzetközi turistaérkezések száma világszerte közel 600 millió volt, az év első nyolc hónapjában a nemzetközi turizmus 7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A főszezonban, júliusban és augusztusban mindössze 3 százalékos csökkenést regisztráltak világszerte, szemben az első félévi 8 százalékos csökkenéssel. Az egyes kontinenseken - Afrika kivételével (+4 százalék) - eltérő mértékű volt a visszaesés: Európában 8 százalékkal, ezen belül Közép-és Kelet-Európában 11 százalékkal csökkent a beutazások száma. A földrészek közül Dél-Amerikában volt a legkisebb a visszaesés, -1 százalék, de Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben is a világátlag alatt volt a csökkenés mértéke (-5 százalék).

A légi forgalomban a IATA adatai szerint 2009 szeptembere volt az elmúlt egy évben az első olyan hónap, amelyben enyhe, 0,3 százalék, növekedés volt tapasztalható az utasforgalomban. A Deloitte adatai szerint az európai szállodák foglaltsága 2009. január-augusztusban 5,4 százalékponttal, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 28,5 százalékkal esett vissza.

A WTO becslése szerint 2009-ben összességében 5 százalékkal fog csökkeni a nemzetközi turizmus, Európában a világ átlagánál nagyobb mértékű, 5-8 százalékos visszaesésre számítanak az elemzők. A turisztikai bevételek várhatóan 6-8 százalékkal csökkenek majd a teljes évet tekintve.

A WTO 2010-re szóló prognózisa szerint enyhe, 1-3 százalékos növekedés várható a nemzetközi turistaérkezések számában. A kontinensek közül Ázsia fejlődése lesz a legerősebb, míg Európa és Amerika számára vélhetően sokkal nehezebb lesz a felépülés.