Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Önkéntes fizetésmegvonás egy japán légitársaságnál

Vágólapra másolva!
Nem veszi fel decemberi fizetését a legnagyobb ázsiai légitársaság, a súlyos gondokkal küszködő Japan Airlines Corp. (JAL) vezetősége.
Vágólapra másolva!

Az önkéntes fizetéskurtítás a japán társaság elnökét és 70 vezető beosztású munkatársát érinti. Tervezik továbbá, hogy elhalasztják 17 ezer alkalmazott téli prémiumának kifizetését, erről azonban még nincs hivatalos döntés - közölte hétfőn a JAL szóvivője. "Az államhoz fordultunk segítségért, közpénzt szeretnénk kapni, ezért aztán nekünk is áldozatokat kell hoznunk" - tette hozzá.

Elemzők tényként kezelik, hogy a héten esedékes féléves pénzügyi beszámolóban hatalmas veszteséget jelent majd a 15 milliárd dolláros adósságot cipelő társaság, amelyet a gazdasági válság mellett az új vírus, a H1N1 terjedése is sújt.

Forrás: [origo]

Az 1987-ben privatizált JAL hónapok óta egyeztet a kormánnyal a vállalat átalakításáról, amelyhez állami hitelt és hitelgaranciát kíván igénybe venni. A legutóbbi, szeptemberben előterjesztett elképzelés szerint a közel 50 ezer alkalmazott közül elbocsátanának 6800 főt, 30 százalékot lefaragnának a működési költségekből és megszüntetnének 30 veszteséges járatot.

A kormány elégtelennek találta a tervezett megszorításokat, a tárgyalások így tovább folytatódtak. Jelenleg az utolsó simításoknál tartanak a felek, a kormányzati segélycsomag részleteit pénteken, a JAL féléves jelentésével egy időben hozzák nyilvánosságra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről