Vágólapra másolva!
A világ jegesmedve fővárosának nevezett kanadai Churchill városába semmilyen autóút nem vezet, mégis egész évben rengetegen érkeznek ide. A turisták szeptembertől november végéig 15 személyes, traktorkerekes tundra-járón indulnak a nyílt terepre és az eszkimók által használt parkába bújnak. Jegesmedve-les testközelből a távoli Kanadában.
Vágólapra másolva!

Ki gondolná, hogy a világ végén egy kanadai kisváros maga a paradicsom az ökoturisták számára. Nyáron a belugák, télen a jegesmedvék tartják izgalomba az utazókat errefelé, decembertől áprilisig pedig az északi fény a legnagyobb látványosság. Itt nincs elő és utószezon, mert a város minden évszakban páratlan élményekkel szolgál. A telek igen zordak, de az itt élők képesek együtt élni a hideggel, mi több élvezni is tudják azt. A legtöbb turista ezt szeretné megtanulni a helyieketől, akik az évszakoktól függetlenül ugyanúgy szervezik a hétköznapjaikat, mint bárki más. Itt is vannak hotelek és házibulik, és itt is ugyanúgy jár a szemetes autó.

Forrás: [origo]

Churchill: a főváros, ahová nem vezet autóút

1900 kilométerre Winnipegtől a kanadai Hudson-öböl közelében található települést a világ jegesmedve fővárosának nevezik. Churchill nem egy csillogó megapolisz, hanem egy alig 1000 lelkes település, ahová nem vezet semmilyen autóút. A 6-os ugyan errefelé tart, de néhány kilométerre Churchill előtt véget ér, és aztán már csak földúton lehet tovább haladni. A vonat és a repülőjáratok azonban elég sűrűn közlekednek ide. A Calm Air International és Kivalliq Air például naponta indít járatokat Winnipegből.

Forrás: [origo]

Szeptembertől november végéig kifejezetten sokan érkeznek, mert ez a legjobb időpont, hogy jegesmedvét lássunk. Amikor északon beköszönt a tél, a levegő hőmérséklete rohamosan hűl. A Hudson-öböl befagy, a medvék pedig elindulnak dél felé, és 40-50 kilométerre is megközelítik Churchillt. Itt tehát játszi könnyedséggel megoldható a jegesmendvék biztonságos megfigyelése. Nem kell több száz kilométerre elhagyni sem a biztonságot nyújtó várost, sem pedig a fűtött tundra-járót.

Mi az a tundra-járó?

Más jegesmedve túráktól eltérően Churchillben a megfigyelés testközelből történik. Itt nincs szükség távcsövekre, mert az állatok akár egy méterre is megközelíthetnek. Ez úgy lehetséges, hogy a turisták egy buszhoz hasonló traktorkerekes, óriás tundra-járón (tundra buggy) mennek ki a nyílt terepre. A megfigyelések általában egynaposak, meleg ruhán, néhány szendvicsen, és a fényképezőgépen kívül semmire nincs szükség. Jelenleg (november közepén) a hőmérséklet -1 és -10 fok között ingadozik.


Videó a tundra-járóról

A környéken körülbelül 1500 medvét tartanak számon. Az állatok fő tápláléka a gyűrűsfóka, amelyek száma az elmúlt években rohamosan csökkent, ezért a medvék - valami kis táplálék reményében- a lakott területeket is megközelítik. Ez azonban a turistákra semmilyen veszélyt nem jelent, mert Churcillben és a környező városokban 24 órás figyelőszolgálat, sőt "medve napközi" is van. Ha valamelyik állat veszélyes közelségbe kerülne, altatólövedékkel elkábítják, és míg megérkezik az elszállításáért felelős helikopter, addig szalmával bélelt őrzőbe kerül. A figyelőszolgálattól függetlenül a szafari és dzsungel túrákhoz hasonlóan a biztonsági előírásokat, itt is be kell tartani.

Néhány magánszálláshelyről is kifejezetten jól belátni a befagyott öbölt, és jégen birkózó jegesmedvéket. Hótalpas túrákat, kutyaszánozást és egyéb téli sportokat persze biztonságosabb kísérővel tenni.

Forrás: [origo]

A turisták reggeli után a szálláshelyekről indulnak a várostól 30 kilométerre keletre található Churchill Wildlife Management Area területére. A város határában felszállnak a tundra buggy-ra és behúzzák az ablakokat. A tundra-járók körülbelül 4,5-5 méter magasak, ezzel szemben egy kifejlett hím medve "csak" 2,5- 3 méteres, vagyis a turisták teljes biztonságban vannak. A járművek hátulján nyitott terasz is található, ami kilátóként remek szolgálatot tesz, főleg a profi fotósok és tévéstábok számára.

Egy tíznapos téli vakáció szállással, hótalpas túrával, kutyaszánozással, múzeumlátogatással, eszkimó kunyhó építéssel, jéghorgászattal és jegesmedve megfigyeléssel együtt, körülbelül 5 és 8 ezer dollár között mozog. Az egyéni utazók ettől lényegesen olcsóbban is megúszhatják, főleg ha vonattal érkeznek, és nem csomagban kérik a programokat.

A turisták kívánságait figyelembe véve a szervezőknek muszáj rugalmasan alakítaniuk a programot, hiszen az időjárás bármikor közbeszólhat. Hóviharban a túrákat elnapolják, ám a jegesmedve megfigyeléshez nem szükséges a szikrázó napsütés. A tundra-járók ugyanis fűtöttek és meglehetősen masszívak.

Szálláshelyek bőven vannak, de érdemes előre foglalni

A szállások jól felszereltek, fűtés, víz, villany, telefon, és internet mindenhol van, amit a tulajdonosok még vihar idején is zavartalanul tudnak biztosítani. A szálláshelyek közös helységeit hatalmas kandallókkal fűtik éjjel-nappal. Amit a szervezők feltétlen kérnek, az az úgynevezett parka. A parka hagyományosan az eszkimók által használt, combközépig érő, belebújós, kapucnis kabát. A manapság gyártott darabok már inkább zipzárosak. A kabátot más ruhaarabokkal együtt bérelni is lehet: egy teljes tundra szett ára 250 dollár.

Forrás: [origo]

A Seal River Heritage Lodge, az Aurora Inn, a Churchill motel, az Iceberg Inn, a Lazy Bear Lodge, a Polar Inn, a Northen Light Lodge, a Seaport Hotel és a Tundra Inn szálláshelyekről turisták kivétel nélkül elismerően beszélnek a TripAdvisor oldalán. Az árak éjszakánként 40 és-235 dollár között mozognak. Mivel Churchill adottságai a világon egyedülállók, rengeteg turista kíváncsi az itt található természeti szépségekre. Aki időben foglal, annak nem kell a környező településeken (Gillam, Thompson) szállást keresnie, és így megspórolhatja az autóbérlést és a benzin költséget. A négykerék meghajtású terepjárók egyébként naponta 160 dollárba kerülnek.

Sz.K.