Vágólapra másolva!
Októbertől Málta hivatalos turisztikai oldaláról letölthető podcast segítségével egyszerűen és gyorsan, bárhol megismerhetők Málta történelmi és kulturális nevezetességei. A szigetre készülő utazók felkészülhetnek, a Máltán tartózkodók útikönyv helyett is használhatják, a kulturális kíváncsiskodók és virtuális utazók pedig újabb ismeretekkel gazdagodhatnak.
Vágólapra másolva!

Modern eszközzel a régmúltba

Ismert máltai művészek, régészek, történészek és filozófusok segítségével elsőként a máltai világörökségi helyszínekkel ismerkedhetnek meg a turisták. A hanganyagokat, illetve képekkel bővített bemutatókat csak le kell tölteni erről az oldalról és bárki meghallgathatja zenelejátszóján vagy mobiltelefonján. Remélhetőleg sorozatban gondolkodnak a szerkesztők, és hamarosan a máltai sportlehetőségekről és természeti szépségekről is tájékozódhatunk.

Forrás: [origo]

Első körben a 8-10 perces ismertetők mellett híres helyi művészek beszélnek a sziget jelenéről és múltjáról, és az értékes információk mellett érdekes gondolatokat fűznek a látottakhoz/hallottakhoz. Az egyik letölthető részben például megszólal Konrad Buhagia régész, aki saját szakterülete felől közelíti meg Málta ismertetését, továbbá részleteket is elárul Renzo Piano világhírű építész jelenleg is folyó munkálatairól, amelyek feltehetően új színt visznek a Valletta életébe. A genovai születésű 72 éves építész nevéhez fűződik többek között az Amszetrdami Tudományos Központ, a párizsi Pompidoue, az osakai nemzetközi repülőtér, és a brooklini Sky Tech Tower.

A letölthető ismertetők között az Archeológiai Múzemról szóló 9 perces részben lélegzetelállító részleteket tudhatunk meg az 5000 éves (!) Hypogeum-ról, (földalatti sírteplom) amely jelenleg olyan szigorú védelem alatt áll, hogy naponta mindössze 80 turista látogathatja. Íme néhány máltai látványosság, amelyekről szintén letölthetők az ismertetők.

Hypogeum, Paola

Háromszintes földalatti sírtemplom Paola közelében. A sziget, de talán az egész világ egyik legmisztikusabb helye a labirintusokkal, és a több mint 20 kultikus teremmel állandó izgalomban tartja a tudósokat és a turistákat. A barlangrendszerben az első feltárások idején legalább 6000 ember maradványait találták meg a régészek.

Forrás: AFP

A Hypogenum egyik legérdekesebb helysége az Orákulumszoba, ahol feltételezések szerint a papok a halottakkal beszélgettek. A harmadik egyben legalsó szinten, a vízen kívül semmit nem találtak az archeológusok, se csontokat, se használati tárgyakat. Feltétezik, hogy ez a szint csak élelmiszertárolásra szolgált.

A legbájosabb halászfalu, Marsaxlokk

Málta keleti része, főleg a sziget iparának központja, de akadnak errefelé is látványosságok. A leghíresebb és talán legszebb halászfalu Marsaxlokk. A tengerparton ringatózó csíkos ladikokra minden világjáró szívesen emlékszik vissza. A bárkák és ladikok orrán Osiris szeme mered.

Forrás: AFP

A halászok hite szerint a hajó orrára festett szem, megvédi őket a háborgó tengertől, mennydörgéstől, és minden veszedelemtől. A színes hajók (ahogy a máltaiak mondják Lazzuk) sokaságától a kikötő, és a mögötte húzódó piac valójában a mediterráneum egyik legbájosabb szeglete.

Szent Pál Katakomba, Rabat

Rabatban a földalatti sziklába vájt temetkezési helyet a régészek szerint a III-IV.század környékén építették. A szűk barlangfolyosók mellett található nyughelyekben valószínűleg vászonba csavarva, személyes tárgyaikkal együtt feküdtek a halottak.

Forrás: AFP

Ez azonban csak a feltevés, mivel 1834-ben, amikor a katakombákat felfedezték a nyughelyek üresek voltak. A régi sírhelyeket feltehetőleg a személyes tárgyak miatt foszthatták ki.

Gozó és Comino, Európa harmadik legnépszerűbb merülő helyei

Partmenti falüregek, barlangok, és mesterségesen elsüllyesztett roncsok olyan látványosságok, amelyek miatt évente 55 ezer búvár utazik Máltára. A Comino barlangok, a Latern csúcs, Xlendi barlang már mind jól ismert búvárparadicsomok. Idén augusztusban egy (újabb) járőrhajójának elsüllyesztésére vállalkozott a Máltai Turisztikai Hivatal Comino sziget nyugati partja mellett, ezzel növelve a búvárkodni vágyókra váró víz alatti látványosságok számát. Málta jelenleg több, mint 20 víz alatti attrakcióval rendelkezik, melyből kilenc szándékosan elsüllyesztett vízi jármű.

Forrás: AFP

Gozó Málta második legnagyobb szigete, amelynek lakói (30 ezer fő) főleg mezőgazdasággal foglalkozik. A sólepárlók mellett itt is igen keresettek a merülő helyek. A leghíresebb talán a Dwejra Point, az Azúr ablak, és a Blue hole, amely egy vízalatti kijáró a nyílt tengerre.

Szent Pál Katedrális, Valletta

Szent Pál Katedrális falait a padlótól a mennyezetig faragott mészkő borítja, a padló pedig márványmozaikkal díszített. Ezek valójában sírkövek, alattuk pedig egykori lovagok nyugszanak.

Forrás: AFP

Itt a katedrálisban látható Caravaggio utolsó művének tekintett festmény, amely Szent János lefejezését ábrázolja. A történészek szerint Caravaggiónak akkora sikere volt, hogy a kép elkészülte után egy nappal, lovaggá ütötték és busásan megjutalmazták.