Éledezik az iraki idegenforgalom

Vágólapra másolva!
Az arab országokban tett utazásokhoz szervesen hozzátartozik a helyiekkel elfogyasztott tea, vagy elszívott vízipipa ugyanúgy, mint az civilizáció bölcsőinek tartott ősi romvárosok felfedezése. S bár elsőként talán nem ez a hely ugrik be, ha ilyen jellegű kulturális élményekre vágyunk, meglep módon már Irakban is éledezik a turizmus. Az ország páratlan kulturális látnivalói és a befektetők jelenléte lehet a garancia a fejlődésre. 
Vágólapra másolva!

A közel hét évnyi háború és a híradásokban nap mint nap szereplő bombamerényletek miatt senkinek sem az jut eszébe Irakról, hogy ha törik, ha szakad, ide el kell jutnia. Az országra hirtelen rászakadt viszonylagos nyugalom hatására ugyanakkor fokozatosan visszatér az idegenforgalom is.

Egy brit utazási iroda úgy gondolja, hogy érdemes megjelenni a piacon iraki körutazással és már kínálja is utasainak a nem mindennapi kalandot. A Hinterland Travel nem új cég, már 1974-ben is vezetett kirándulásokat Irakba, s a túrák bejárták az ország leghíresebb vallási és történelmi helyszíneit. Geoff Hann, a cég vezetője most úgy véli, hogy Irak is felkerülhet azon, korábban háborútól sújtott országok listájára, amelyek később jelentős eredményeket értek el az idegenforgalomban. Ilyen mintapélda lehet Horvátország, vagy Kambodzsa például. S bár az infrastruktúra és egyéb feltételek még messze nem adottak Irakban, az ország és a térség történelme hatalmas lehetőségeket rejt.

Forrás: [origo]
Uruk

A babiloni függőkertek, Úr romvárosa, vagy Bászra, amit egykoron a kelet Velencéjének is neveztek, egy békésebb időben turisták tízezreit vonzhatná évente. Hann szerint mégsem a kulturális látnivalók jelenthetik a legnagyobb élményt utasai számára, sokkal inkább az iraki emberekkel való személyes találkozás. A vállalkozó kedvű turisták teljesen más emberekként térnek haza az utazásról, kicsit megláthatják, milyen a hírekben szereplő helyett az igazi Irak. Aztán hazatérve, beszélnek az élményekről, írnak az utazásról, hozzáolvasnak a látottakhoz és így talán újabb emberek vállalkoznak az utazásra. Ez az, ami igazán javíthatja Irak megítélését - véli az iroda vezetője.

Forrás: AFP
Bászra

A turisták visszacsalogatása persze nem megy egyik napról a másikra, ráadásul nem kevés feladat is van még az iraki idegenforgalmi szakemberek előtt. A legtöbb történelmi hely állapota finoman szólva is elhanyagolt és a felújítási költségek finanszírozása egyelőre lehetetlennek tűnik. A vallási és régészeti látnivalók elhagyatottak, s ami még rosszabb, legtöbbjüket ki is fosztották az elmúlt két évtizedben.

Hosszú évek óta először vett részt iraki delegáció a világ egyik legnagyobb idegenforgalmi vásárán, a londoni WTM-en. A vásáron az iraki turisztikai miniszter egy sajtótájékoztatón összegezte, hogy milyen elengedhetetlen lépésekre lenne szükség az iraki idegenforgalom fellendítéséhez. Ezek közül az első és legfontosabb, hogy külföldi tőke kell a szállodák és idegenforgalmi létesítmények felújításához, a közlekedési hálózat fejlesztéséhez és az idegenforgalmi szakképzéshez is.

Forrás: [origo]
Uruk

A WTM egyik vezetője szerint jó esélye van Iraknak, ahhoz, hogy Kambodzsához, vagy Vietnámhoz hasonlóan kiemelkedőt alkosson az idegenforgalomban. Sőt bizonyos szempontból még kedvezőbb is a helyzete, mivel az ország az újjáépítések miatt a nagy cégek látókörében van és a vállalatok így talán könnyebben eszközölnek befektetéseket.

Természetesen egyedüli utazóként senkinek nem ajánlatos nekivágni Iraknak, de egy jól szervezett utazás hatalmas élményt nyújthat. Idén ősszel a Hinterland Travel hosszú évek óta először ismét vitt csoportot az országba, amely többek közt ellátogatott a korábban lezárt területnek számító Eriduba is. Az ősi sumér város az egyik legrégebbi lakott település a világon és az elmúlt években kifejezetten veszélyes volt ide ellátogatni. Ma már szerencsére ez is lehetséges - mondta az Abc News-nak az iroda vezetője.

Forrás: [origo]
Eridu

Egy ilyen iraki utazás minden esetre nem olcsó mulatság. A Hinterland egy 17 napos körutazást 3750 dollárért kínál repülőjegyek és illetékek nélkül 2010 márciusára és áprilisára.