Retusált látképek - mennyire ismeri Magyarországot?

Vágólapra másolva!
Elképzelték már milyen lehet Párizs látképe az Eiffel-torony nélkül? Vagy egy londoni panoráma úgy, hogy nincs ott a Szent Pál katedrális? Az alábbi kis játékkal arra vagyunk kíváncsiak, vajon felismerik-e a képen látható magyarországi helyszíneket úgy is, hogy a területre jellemző legfontosabb építményt egy kis trükkel eltávolítottuk a fotókról.
Vágólapra másolva!

Ha egy híres hídról, templomról kérdezik meg tőlünk, hogy hol található, szinte azonnal rávágjuk a helyszínt. Ezek az építmények mindenkiben jól rögzültek és könnyen azonosítani tudunk általuk egy adott várost, vagy éppen természeti helyszínt. Vajon mi töténne, ha ezek az építmények nem léteznének, vagy legalábbis a fényképről tűnnek el? Próbálja ki, hogy felismeri-e az alábbi magyarországi városokat úgy, hogy a rájuk legjellemzőbb épületet eltűntettük a képről. Adunk egy kis segítséget, de ha így sem megy, kattintson a képre. A szóbeli megfejtések pedig a cikk alján találhatók.

Melyik híres épület maradt le a képről?

Forrás: MTI
Az eredetiért kattintson a képre!

A vár leghíresebb ostroma 1552-ben történt. A többszörös túlerőben lévő török hadak végül hetekig tartó sikertelen próbálkozásaik után elvonultak a vár alól.

Hol található az alábbi főtér és mi hiányzik róla?

Forrás: MTI
Nem tudja a választ? Kattintson a fotóra!

Eredetileg várostorony volt: alsó, szögletes részét 1290 és 1340 között gótikus stílusban építették valószínűleg római kaputoronyra. A XIII. századtól ez volt a városfalak északi kaputornya. Az alsó részre hatalmas, hengeres, dísztelen építményt emeltek, XIV-XV. századi gótikus ablakokkal. Árkádos reneszánsz körüljárója a város figyelésére szolgált.

Melyik városban járunk?

Forrás: MTI
Megfejtés a képre kattintva

A templom építését az újabb árvizektől való megmenekülésért fogadalomból, 1880-ban határozták el a városatyák. Az építkezés 1913-ban kezdődött, de az első világháború miatt csak 1923-ban fejeződött be teljesen.mplom

A képről lemaradt egy épület. Felismeri, hogy melyik?

Forrás: MTI
Válasz a kép mögött

A város több mint 2000 éves fennállása óta volt már királyi székhely, Magyarország fővárosa, törökök és szovjetek dúlták fel, ma a sok megpróbáltatást túlélt város kulturális központ, ahol az egyházi és világi örökségek sokasága rejlik. Leghíresebb látnivalója a város fölé magasodó bazilika, mely az ország elsőszámú temploma.

Hol található az alábbi folyó és mi maradt le a képről?

Forrás: MTI
A válaszért kattintson a fotóra!

Az építmény tervezője Povolny Ferenc volt, az építkezés 1827-ben kezdődött és hat évig tartott. Korábban egy fahíd állt itt, amely 1697-ben épült, de ez elhasználódott, a fenntartási és javítási költségei magasra rúgtak. A debreceni marhakereskedők a tiszai árvizek idején ezen a hídfőn vonultak állataikkal Szolnok felé és onnan tovább Bécsbe.

Mi maradt le erről a képről?

Forrás: MTI
Az eredeti fotó a képre kattintva érhető el

Az épület megépítésére 1881-ben írtak ki pályázatot. A beérkezett tizenkilenc pályamunkából négyet egyenlő díjazásban részesítettek. A végső nyertes épület Steindl Imre tervei alapján készült. A pályázat feltétele volt, hogy az építkezéshez csak hazai alapanyagokat használhattak fel. Maga az építkezés 1885-től 1904-ig tartott.

Melyik városunkban található ez a tér?

Forrás: MTI
Nem tudja? Kattintson a képre!

Ez a tér a város közigazgatási, kereskedelmi és idegenforgalmi központja, a középkorban pedig piactér állt itt. Mostani nevét 1864 óta viseli. A tér a város egyik központi elhelyezkedésű, emlékművekben gazdag, észak felé fokozatosan emelkedő tere, ahová sugárszerűen tizenkét utca torkollik.

Megfejtések: az egri vár, a soproni Tűztorony, a szegedi Fogadalmi templom, az esztergomi bazilika, a hortobágyi kilenclyukú-híd, a Parlament, A pécsi Széchenyi-tér