Vágólapra másolva!
A nemzetközi turizmus éves összevetésben 6 százalékkal eshet az idén az Idegenforgalmi Világszervezet (UNWTO) hétfőn közölt becslése szerint. Egyedül Afrikában volt növekedés, de ez két ország teljesítményének köszönhető. Sok helyen a belföldi turizmus mentette meg az évet.
Vágólapra másolva!

Az ágazat 2003 óta első alkalommal számíthat visszaesésre, amely ráadásul várhatóan súlyosabb lesz a korábban becsültnél; a szervezet az év elején legföljebb 2 százalékos csökkenést valószínűsített, de már az első negyedévben 8 százalékos visszaesést regisztráltak.

Január és március között világszerte 269 millió turista utazott külföldre, 22 millióval kevesebb mint 2008 azonos időszakában. Májusban aztán 10 százalékra gyorsult a hanyatlás üteme, azóta viszont némileg javult a helyzet: júniusban 7, júliusban pedig 4 százalék volt az éves szintű csökkenés.

A nemzetközi turistaforgalom csökkenésének legfőbb oka a világméretű gazdasági válság, amelynek hatását tovább fokozza a félelem a H1N1 vírustól. Jövőre azonban a világgazdasági helyzet stabilizálódása nyomán javulhatnak a nemzetközi idegenforgalom kilátásai - vélik a kazahsztáni fővárosban, Asztanában közgyűlést tartó UNWTO szakértői.

A legújabb adatok szerint 2009 első hét hónapjában a közel-keleti térségben volt a legnagyobb, 13 százalékos a turizmus visszaesése. Európában 8 százalékkal kevesebb külföldi turista fordult meg, az amerikai kontinensen 7 százalék volt a csökkenés. Ázsiában és a csendes-óceáni régióban 6 százalékos éves szintű visszaesést mértek. Az ágazat válságát ugyanakkor néhány országban mérsékli a belföldi turizmus élénkülése. Brazíliában például júliusban és augusztusban összesen az egy évvel korábbihoz képest 20 százalékkal többen nyaraltak hazájukban.

Növekedést csupán Afrikában mértek a januártól júliusig tartó időszakban. A négy százalékos bővülést jelző adat azonban nem az egész kontinens jó teljesítményét tükrözi, hanem mindössze két célország, Kenya és Marokkó népszerűségének növekedését - közölte a 140 országot tömörítő UNWTO.

Az asztanai közgyűlésen hétfőtől négy napon át több mint 600 küldött tanácskozik. A közgyűlés első programpontja az új főtitkár megválasztása volt. A tisztségre Taleb Rifait, a jordániai kormány helyettes turisztikai tárcavezetőjét szavazták meg. Az igazságos és felelős turizmus elvét érvényre juttatni kívánó szakember megválasztását számos civil szervezet is támogatta.