A bálnapénisztől az orvosi célú vibrátorig

Vágólapra másolva!
3000 éves faragott falloszok, múlt századi kurblis vibrátorok, művészien kivitelezett erotikus alkotások, robotszex, bálnapénisz és megannyi oktató tárgy a szexualitásról, a monogámiáról és a homoszexualitásról. Informálás, szórakoztatás és oktatás a világ legérdekesebb szexmúzeumaiban, három kontinensen.
Vágólapra másolva!

Röhögés vagy pironkodás, oktatás vagy haszonlesés?

Van, akit hangos röhögésre késztetnek, van, akit elképesztenek, másokat lenyűgöznek a látottak, és vannak olyanok is, akik csak pironkodnak. A nagyvárosok szexmúzeumainak ugyan semmi közük magukhoz a városokhoz, de sokat elárulnak az adott ország lakóiról, illetve arról, hogy hogyan közelítik meg a szexet, mint témát. Persze az is lényeges, hogy egy-egy szexmúzeum miként dolgozza föl a szexualitást, illetve hogy hogyan tárja azt az érdeklődők elé.

Forrás: [origo]

A legtöbb szexmúzeum történelmi áttekintést ad a szexualitásról, a szexuális kultúra fejlődéséről, és a nagy áttörésekről, megint mások csak üzleti jelleggel működnek mindenféle oktató szándék nélkül. Ezek is, azok is népszerűek.

Ázsia nyitott, és egyre nyitottabb

Az egyik legízlésesebb, művészi igénnyel megálmodott szexmúzeum a kínai Sudzsu, közelében fekvő Tongli városában található. Tongli vízi csatornákkal átszőtt ősi kereskedőváros, ahol még alkalmazzák a kormorános-halászatot, vagyis a madárral fogatják ki a halat.

Néhány évvel ezelőtt Sanghajból költöztették ki a múzeumot nyilván azért, hogy a hét szigeten fekvő Tongli még több turistát csalogasson.

Forrás: [origo]

A kiállítási tárgyak között jó néhány i.e. 3000 környékéről származik. A múzeum fő témája a párkapcsolat, és a monogám házasság kialakulásának története. Bámulatosan szép porcelán szobrok, faragott képek, egy a császárok korából való önkielégítésre használt "fa-vibrátor" és megannyi erotikus műalkotás csodálható meg.

Az 1995-ös alapításától a közelmúltig a Tongli-i szexmúzeumot csak a 18 éven felüliek látogathatták. Ma már azonban a kínaiak is belátták, hogy itt az ideje felvilágosítani a diákokat és gyerekeket is.

Forrás: [origo]

Ázsiában talán a japánokra jellemző a legkevésbé, hogy prűdek lennének. Országszerte rengeteg szexmúzeum, sőt szex hotel is található, ahol szex turizmus ide, vagy oda, de sok európai megszáll. Japánban a szexmúzeumokat "hihokan"-nak nevezik, (magyarul: rejtett titkok kincse) és rendszerint olyan fürdővárosok közelében találhatók, mint Beppu, Sapporo és Attami, de Hokkaidóban is találunk ilyen jellegű múzeumot.

Az Attami Sex Museum nemcsak azért népszerű, mert három szinten mutatja be a japán szexkultúrát, hanem azért is, mert a libegőhöz hasonló felvonóval lehet megközelíteni, ahonnan igen szép a kilátás.

Forrás: [origo]

Képregényszerű figurák, ceruzarajzok, amelyek mindig bujábbnak és nagyobbnak mutatják be a nemi szerveket, mint amilyenek valójában, ugyanakkor magukat a figurákat a japánokra jellemző gyermeki megközelítésben ábrázolják a kortárs alkotók. A modern és ősi alkotások mellett az attami-i szexmúzeumban látható a többek közt az ember nagyságú bálnapénisz is. Ázsiában még két helyen Szöülban és Mumbaiban találunk szexmúzeumot.

Vibrátor orvosi célra

A New York-i Szex Múzeum szerint a vibrátort eredetileg orvosi célra használták, mégpedig a XIX. században, a nők hisztériás rohamai ellen. A feljegyzések szerint a vibrátorral elért orgazmus ugyanis nagymértékben enyhítette a szorongásos-neurózis tüneteit.

Forrás: [origo]

A belépő nem túl olcsó (15 dollár), de ennek fejében egészen különleges, szexszel kapcsolatos egyéb témákkal ismerkedhetnek meg a látogatók. Ilyen témák például az "állatvilág szexuális élete", vagy a "szex a mozgóképen", a szex-technikák (nemcsak a Káma Szutrából) vagy a "robotok és a szex". Szintén külön részleg foglalkozik az ázsiai szexkultúrával, azon belül is kínai szokásokkal.

Forrás: [origo]

A múzeum különösen igényes, mert nemcsak biológusok és genetikusok vettek részt a kiállítási tárgyak összeválogatásában, ismertetésében hanem dizájnerek is szép számmal dolgoztak azon, hogy látogatóbarát és ízléses legyen minden szekció. Multimédiás kiállítási tárgyakkal, vetítésekkel, mozgótárgyakkal, virtuális installációkkal, és különböző bemutatótáblákkal tették még érdekesebbé a múzeumot. Az amerikai kontinensen San Franciscóban, Hollywoodban, Las Vegasban és Miamiban találunk szexmúzeumot.

Beépített hátsimogató és ürítő-edény

A 15 évvel ezelőtt alapított koppenhágai Erotika Múzeum az emberek szexuális szokásainak történelmét mutatta be, de a városvezetők szerint a múzeum inkább üzleti vállalkozás volt, mintsem kulturális intézmény, így néhány éve bezárták. Tény azonban, hogy az 1994-es nyitást követően több, mint 1 millióan voltak kíváncsiak a koppenhágai múzeumra.

Forrás: [origo]

A prágai múzeum töretlen sikere valószínűleg abban áll, hogy elsősorban a szexuális segédeszközök bemutatására fókuszál, ahelyett, hogy homályos, alig látható festményekkel untatná a látogatókat. A kiállítási tárgyak valójában egykori használati tárgyak, tehát nem feltétlen esztétikai élményt nyújtanak, mintsem inkább a kreativitásunkra és a fantáziánkra hatnak.

Az emberi erővel hajtott XIX. századi önkielégítésre használt berendezések például igen elmések, bonyolult szerkezetűek, és első ránézésre, inkább szövőgépnek, köszörűnek vagy valami hasonlónak néznek ki. A kurblis, felhúzós, hidraulikus és más elvek alapján működő vibrátorok között olyan is akad, amelyiket hátvakaróval/simogatóval is elláttak. Vannak azonban árammal működő berendezések, és kukkoldákba bekészített "ürítő edények" is. A prágai múzeum a Melantrichova utca 18 szám alatt található. A belépő 150 és 250 korona között mozog.

Forrás: [origo]

Európában Párizs, Hamburg, Berlin, Barcelona, Szentpétervár, Velence, Pompeji és London is szolgál ilyen jellegű programokkal. A legújabb szexmúzeum pedig idén nyáron a litvániai Kaunas városában nyílt.